vrijdag 26 januari 2024

Week Spot Kwartet: week 4


Vanavond geen radioshow maar toch wel een fijne avond om het 'Week Spot Kwartet' te doen. Ik ben vandaag opnieuw 'vrij' geweest. Als we geen etentje hadden gehad vanavond was ik wellicht op de middag gaan bezorgen in Steenwijk. Met dat in het achterhoofd heb ik naar Steenwijk gebeld en blijkt dat de vangst voor vandaag slechts veertig brieven is en verdeeld over vijf wijken. Met het beetje van morgen is dat de moeite waard van een fietstocht en zo mag ik thuis blijven. Zo kan ik dan ook het pakket in ontvangst nemen. Een pakket? Ja, ik heb woensdagavond een paar platen gekocht op Discogs waaronder een 12" en deze past uiteraard niet in de brievenbus. Om één uur vanmiddag heb ik het in handen. Ik denk dat ik de platen in het weekend nog in een 'Singles round-up' ga stoppen. Maar nu eerst herinneringen ophalen aan de afgelopen vier jaar met de Week Spots uit week 4 van 2020 tot en met 2023.

2020: Pure Love And Pleasure - Peggy Scott & Jo Jo Benson (1968)
Radiovriend (van een ander station) Bert deelt een paar weken geleden de 'herinnering' van Facebook. Het is de aankondiging van de tweede platen- en cd-beurs in Steenwijk welke plaats moet hebben in maart of april 2020. U voelt hem al aankomen. Deze is dus niet door gegaan. Aan de eerste platenbeurs heb ik gouden herinneringen. Ik verwacht een paar standjes met uitsluitend 'dure' platen en dus acht ik een koffertje genoeg om mee te nemen. Dan moet ik naar huis met tachtig singles. Dat is een hele onderneming maar we hebben het gered! Peggy Scott & Jo Jo Benson zit ook in de tas en volgens mij kan ik me nog voor de geest halen als ik definitief val voor deze kant. Ik kom uit Meppel fietsen en ben op het eerste stuk fietspad vanaf de Pijlebrug. Vooral het tegen elkaar opbieden in wie het meest soulvol kan 'schreeuwen' is een moment dat me bijna van de fiets doet vallen. Dit moet de Week Spot worden en wel nu! Het is een maandag en dus kan het zomaar zijn dat ik meteen de dinsdag dit tot Week Spot heb gemaakt.

2021: I Can't Do My Thing - Barbara Acklin (1970)
Deze single ligt maanden lang in mijn boodschappenmandje op Discogs. 'I Can't Do My Thing' is natuurlijk een wereldnummer maar ik ben ook wel benieuwd naar de b-kant omdat ik er niets over kan vinden: 'Piped Muzak No. 9 (The Sound Of Young Scotland)' van Oh!Po-Lo. Het Wah Wah 45-label is sowieso eentje van 'oddballs' en dat zal blijken. 'Piped Muzak' blijkt een erg gek nummer te zijn met een gesamplede doedelzak. Curieus maar niet wereldschokkend en zeker niet interessant voor 'Do The 45'. Het gaat me uiteraard meer om de Barbara Acklin-kant, ook omdat het origineel op styreen is en deze op stevig vinyl. 'I Can't Do My Thing' zal voor een gedeelte 'the sound of 2021' worden omdat ik meerdere platen koop in dezelfde stijl: Soulvolle funk met een zangeres. Een styreen single zou al lang beroerd hebben geklonken na alle draaibeurten dat het heeft gehad.

2022: I'd Love You To Want Me - Jimmy Jackson (1974)
Een zeer kortstondige liefde. Ik haal de single van Marktplaats omdat ik wel nieuwsgierig ben. De gekke 'funked up' versie van Lobo's klassieker van een paar jaar eerder is ook best curieus maar de lol is er ook weer snel vanaf. Ik heb nog wel eens zitten denken om hitlijstjes te maken uit de Week Spots van de afgelopen twaalf jaar maar weet zeker dat we daar deze onder andere niet zullen terug vinden. Snel weer terug het archief in!

2023: Long Gone - Claire Davis (2022)
Vanmiddag stelt Liam ons de vraag op Facebook. LRK is bijna aan de 25e release toe en wat onze favoriet is. Ik kies voor deze van Claire Davis. Is die beter dan de andere releases? Nee, maar het is wel een plaat die 'groeit' bij mij en dat zijn over het algemeen mijn favorieten. Afgelopen week is het een jaar geleden dat ik naar Assen ben geweest voor flink wat singles en dat heb ik maandag al genoemd. In de bus luister ik naar een recente 'Do The 45' waar ook deze van Claire Davis voorbij komt. Je moet je voorstellen: Ik zit naar mijn eigen show te luisteren en hoor het begin van een nummer dat ik erg mooi vind maar ik kan me niet herinneren welke plaat het is. Het wordt pas duidelijk als Claire het refrein bereikt en 'Long Gone' vertelt me dat het de recente single van Davis moet zijn. Let wel... de plaat is dan al een paar maanden oud maar in januari 2023 valt het kwartje pas. De volgende dag maak ik dit tot Week Spot en nu kan ik me al nauwelijks voorstellen dat we 52 weken later zijn. 'Time flies when you're having fun' en plezier heb ik zeker gehad in 2023!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten