donderdag 18 januari 2024

Honderd achteruit: Greenfield & Cook


Wanneer ben ik begonnen met de 'Honderd achteruit' en hoeveel afleveringen heb ik in 2023 gedaan? Eerlijk gezegd durf ik niet te kijken omdat ik niet heel erg teleurgesteld wil worden. Feit is dat de lijst van 2022 een mooie reeks van verhalen in petto heeft welke ik met alle liefde met jullie deel. Als het werkelijk de bedoeling is dat ik dit eveneens ga doen met de Top 100 van 2023 en degene die nog gaan volgen? Dan kan ik na vijf jaar, schat ik zo, eens een jaar 'Gele Bak Top 100' overslaan en nog altijd niet op schema zitten. Enfin, ik ga in 2024 vrolijk door met de Top 100 van 2022 en dat bevat nog altijd een stel platen die ik al in 2021 heb gekocht. De nummer 70 is daarvan een voorbeeld. Uit de tijd dat het winkeltje aan het Prinsenplein in Meppel nog vele honderden singles op voorraad heeft. Ik ben morgen voor het eerst in maanden weer in Meppel en zit eraan te denken even een kijkje te nemen. De laatste keer krijg ik de indruk dat hij meer en meer gaat inzetten op het concept 'inbrengwinkel' en kunstzinnige objecten, maar je weet het maar nooit? De nummer 70 in de Gele Bak Top 100 is voor het Haagse duo Greenfield & Cook en hun 'A Day Begins' uit 1971.

Volgens mij heb ik het mijn moeder al eens gevraagd in de jaren negentig. Ze is geboren en getogen in Jutrijp en is daardoor al gedeeltelijk een wandelende stamboomkenner. Althans, het gaat niet heel ver het verleden in, maar het is wel 'die van die, die weer een neef is van die' enzovoorts. Rink Groenveld komt in de jaren tachtig en negentig regelmatig bij ons over de vloer en zijn grootvader, met dezelfde naam, woont op het hoekje van de straat. De jongensnaam Rink is op zijn minst opvallend en toch is het mij nooit duidelijk geworden of er een rechtstreeks verband is tussen de Rink Groenveld in Jutrijp en de 'beroemde' naamgenoot in Den Haag. Deze Rink Groenveld is geboren op 14 december 1948 in Den Haag en noemt zichzelf in de jaren zeventig Greenfield. Vervolgens mag je Peter Cook gaan vertalen en dan kom je uit op Peter Kok. Deze is bijna een jaar jonger en komt op 30 november 1949 ter wereld. De mannen ontmoeten elkaar in The Hurricanes dat in 1967 een single maakt voor het Delta-label. De a-kant van de single wordt geschreven door Peter De Ronde, Deze is van 1963 tot en met 1966 de extra gitarist van The Golden Earrings. Op de b-kant doet The Hurricanes een liedje van de Engelse Ivy League. The Hurricanes gaat even later uiteen en Groenveld en Kok gaan samen verder als Popshop. In 1969 wordt dit Greenfield & Cook en volgens de Nederlandse Wikipedia zou het duo vaak 'de Nederlandse Simon & Garfunkel' zijn genoemd. Dat is overigens slechts een quote van één website waar Bolland & Bolland wordt behandeld en terloops Greenfield & Cook wordt genoemd. Ik zou graag in discussie gaan met iemand die Greenfield & Cook wil betitelen als de Nederlandse Simon & Garfunkel want buiten dat het beide duo's zijn, raakt het kant noch wal. Greenfield & Cook is evenveel Mini & Maxi.

De eerste single van de groep heet, weinig hoopvol, 'The End' en deze staat nog altijd hoog op mijn verlanglijstje. In de jaren negentig heb ik het op een Nederpop-verzamelaar staan en vind het dan al indrukwekkend. Ik kan me uit mijn vroegste dj-herinneringen in 1997 ophalen dat ik de plaat vaak samen mix met een elpee met geluidseffecten en dat een fikse onweersbui prachtig past bij het instrumentale gedeelte in 'The End'. 'A Day Begins' is in 1971 de eerste single die werkelijk in de Top 40 komt hoewel het dan nog strandt op nummer 13. De volgende twee zijn echter goed voor de top tien. 'Only Lies' gooit ook hoge cijfers in het buitenland en persoonlijk heb ik 'Don't Turn Me Loose' altijd erg goed gevonden. Alsof The Byrds zou zijn opgepikt door de producenten van Middle Of The Road. 'Where' heb ik pas later leren waarderen. De top tien zal nog eenmaal worden bereikt met 'Easy Boy' in 1973 en een jaar later valt het doek. Wat zich precies heeft afgespeeld, zullen we nooit weten. Feit is wel dat Greenfield & Cook nimmer samen zullen optreden en dat Peter Kok sinds 2015 actief is met Newfield & Cook.

Na het uiteenvallen van het duo beginnen ze aan een solo-carrière. Voor Groenveld is dat al afgelopen voordat het is begonnen. De single 'He Loved You' blijft genadeloos steken in de Tipparade en hij zal verder geen platen meer maken. Peter Cook maakt eerst een single met The Benjamin Franklin Group voor de Spaanse en Italiaanse markt. 'Movin' On' schijnt in een film te zitten maar deze informatie moet ik van hele kleine scans halen. Cook's enige single welke de Tipparade zal halen is een ode aan een Chileens meisje. Dat zal hem twee jaar later nog van pas komen? Hij doet in 1977 mee aan het nationale songfestival met 'Pinokkio' maar de ode aan onze voormalige minister-president moet het afleggen tegen 'De Mallemolen Van Het Leven'. Ook is Kok de reisgezel van Euson als de laatste een poging doet om in Amerika door te breken. Naar ik ooit heb begrepen maar dat ik nu nergens meer kan vinden, wordt het duo al op de eerste dag overvallen en gaat het, bij wijze van spreken, in onderbroek en op sokken naar Chili. Daar heeft Euson in 1972 al eens een lokaal songfestival gewonnen. Cook en Euson beginnen hier een productiebedrijf. Euson schijnt tegenwoordig in Amerika te wonen maar Cook komt in 2014 terug naar Nederland. Naast Newfield & Cook heeft hij een restaurant als ik me niet vergis. Ik ben een aantal jaren geleden bijgepraat door muziekvriend Albert, maar het is alweer een tijdje geleden.

Ik heb altijd een zwak gehad voor de producties van Greenfield & Cook en hoewel elpees niet mee doen in de collectie, heb ik in de eerste jaren van het nieuwe millennium veel plezier van het tweede album van het duo. Qua singles heb ik ze allemaal buiten 'The End' en een Italiaanse single uit 1974. 'Don't Turn Me Loose' en 'Where' zijn daarbij de uitschieters voor mij hoewel 'A Day Begins' er ook mag zijn. Vandaar een zeventigste plek in een Top 100 met een flinke 'bubbling under'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten