vrijdag 19 januari 2024

Week Spot Kwartet: week 3


Goed bekeken om het Week Spot Kwartet op de vrijdagavond te doen. Ik heb net een half uur geleden mijn radioshow afgesloten welke nu op Pixeldrain staat. Ik zal niet zeggen dat ik doodmoe ben van het doen van een radiostation maar energie om een 'Honderd achteruit' of een 'Singles round-up' ontbreekt op dit moment. Over de 'Singles round-up' gesproken: Ik ben vandaag in Meppel aan het werk geweest en heb een paar singles gekocht bij de twee kringloopwinkels. Ik wil ook een bezoekje brengen aan de winkel aan het Prinsenplein, maar helaas... deze staat leeg en er komt binnenkort een makelaarskantoor in het pand. Als ik terugdenk aan de platen die ik er eind augustus heb gehaald, denk ik dat ik mag concluderen dat ik geen 'interessante' platen heb laten liggen. Op zichzelf wel weer jammer dat we een adresje minder hebben, maar ach... Beilen en Assen liggen praktisch ook om de hoek van de deur. En bovendien wil ik binnenkort weer eens terug naar Zwolle. De paar singles van vanmiddag zal ik proberen in het weekend in een berichtje te stoppen. Nu dan de vier Week Spots uit de afgelopen vier jaar.

2020: Far Far Away - Max Romeo (1969)
Vanavond heb ik in 'The Spirit Of The Seventies' januari 1970 behandeld. In 1969 begint de reggae steeds meer invloed te krijgen op de Engelse hitparade en vanavond zijn The Upsetters, Jimmy Cliff en Harry J. All Stars aan bod gekomen. Max Romeo heeft dan al lang de hitparade verlaten van 'Mini Skirt Vision'. Als je dat plaatje omdraait, krijg je 'Far Far Away'. Ik zou moeten terugbladeren om te ontdekken hoe ik eigenlijk aan dit nummer ben gekomen. Middels 'Afterglow' als ik me niet vergis maar ik heb geen idee in welk kader dit heeft plaats gevonden. Veel van de oude reggae-singles hebben een vaak soulvolle b-kant en dat geldt eveneens voor Max Romeo. 'Far Far Away' zorgt voor een leeglopende dansvloer op een reggae-festijn daar waar je een bouwhelm moet dragen als je 'Mini Skirt Vision' op een soulfeest wil draaien. Uiteraard wil ik dit plaatje op het Engelse Unity-label hebben en deze heb ik in de eerste weken van 2020 aangeschaft.

2021: After Loving You - Roy C. (1978)
Op 16 september 2020 overlijdt Roy C. op 81-jarige leeftijd. Natuurlijk ken ik zijn 'Shotgun Wedding' al een flinke tijd en toch begin ik mans' werk pas een maand voor zijn dood te ontdekken. In 2020 en 2021 volgen vele titels en 'After Loving You' heb ik tegenwoordig zelfs dubbel. De tweede heeft een andere b-kant en... is niet geperst op Barbados. Bij 'After Loving You' heb ik eveneens winterse herinneringen. Het kan wel eens zo zijn dat er drie jaar geleden ook sneeuw heeft gelegen. Het ijs is dan alleen zó sterk dat er meerdere dagen achtereen kan worden geschaatst. Het herinnert me ook aan een 'vies' verhaaltje dat vanmiddag op de zaak nog ter sprake is gekomen. Dat zal ik jullie vandaag besparen. De zoektocht naar overige singles van Roy C.  gaat overigens onverminderd door maar de laatste tijd is het niet zo 'druk' als in 2021. 'After Loving You' blijft echter altijd één van mijn favorieten.

2022: Sudden Stop - Percy Sledge (1968)
Daar hebben we warempel een single die ik bij het winkeltje aan het Prinsenplein heb gehaald! De liefde voor Percy Sledge wil de eerste 42 jaar van mijn leven niet vlotten. Dan koop ik 'When A Man Loves A Woman' op de originele Nederlandse Atlantic en kan ik de sentimentele dweil op de a-kant voor het eerst in decennia waarderen. In 2020 en 2021 volgen er meerdere titels van Sledge. 'Sudden Stop' haalt in 2021 niet de Blauwe Bak Top 100 en ik geloof dat ik een show heb gedaan met platen in de 'bubbling under'. Het is in ieder geval dat ik een show terug luister onderweg naar het werk en dat het me opvalt. Omdat ik die week nog een Week Spot nodig heb, besluit ik deze de titel toe te kennen.

2023: Lonely Man - Spencer Wiggins (1967)
De nummer drie uit de afgelopen Blauwe Bak Top 100. Ik heb eerst moeite met het vinden van de plaat maar dan blijkt dat ik de top 50 nog compleet in een bak heb staan. Ik zou deze uitzending nog eens opnieuw doen met verse naalden maar heb daar inmiddels vanaf gezien. Misschien in meerdere delen als bonus in het derde uur van 'Do The 45' maar ik ga niet opnieuw ruim drie uren door de lijst worstelen voor een opname die ik misschien drie keer beluister. Spencer Wiggins is vorig jaar op 13 februari overleden. Ook hij is 81 jaar geworden net als Roy C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten