woensdag 17 mei 2023

Honderd achteruit: Bronski Beat


Er is in ieder geval genoeg keuze voor een Week Spot. Ik zal straks een poging ondernemen om eentje voor deze week te bepalen. Nu de 'Singles round-up' voor even achter de rug is, wil ik maar meteen verder gaan met 'Honderd achteruit'. Vandaag de nummer 35 uit de Gele Bak Top 100 van vorig jaar. Ik heb vandaag een redelijk eenvoudige dag gehad in Steenwijk. Als ik arriveer op het depot denk ik even dat ik een hele kluif heb en laat zelfs twee wijken liggen. Al met al ben ik al om vier uur klaar. Komende vrijdag en zaterdag ben ik in Meppel vanwege een mailing. Als ik me niet vergis hebben we altijd rond Hemelvaart een mailing en meestal wordt op vrijdag het meeste werk verzet. Op zaterdag wil het reuze mee vallen. Volgens mij heeft Meppel komende zaterdag de eerste 'Tafel in de tuin' en dus moet ik maar wat contant geld meenemen voor het geval we weer tegen een koffer singles aan fietsen. Nu dus de nummer 35 uit de Gele Bak Top 100 en dat is 'Run From Love' van Bronski Beat uit 1985.

Wat Fish is geweest voor Marillion en Bon Scott voor AC/DC, dat is Jimmy Somerville voor Bronski Beat. Ja, hij is betrokken bij de oprichting van Bronski Beat en de band heeft de grootste successen met Jimmy aan de microfoon. Toch zal de groep uiteindelijk langer bestaan zonder Somerville en met een nieuwe zanger. Net zoals Brian Johnson nooit de impact van Bon Scott heeft weten te evenaren en ik de naam van de 'nieuwe' Marillion-zanger na ruim dertig jaar nog altijd niet weet. Somerville, Larry Steinbachek en Steve Bronski zijn drie jonge homoseksuele mannen die samen een flat delen in Brixton. Larry heeft Jimmy horen zingen tijdens repetities voor de documentaire 'Framed Youth' en is meteen onder de indruk. Het trio besluit een band te beginnen en dat is Bronski Beat. Het heeft pas negen optredens gedaan als een platencontract wordt getekend bij London Records en de eerste single is meteen een schot in de roos. 'Smalltown Boy' is de enige Amerikaanse hit van de groep terwijl het onderwerp aldaar nog iets meer controversieel is. In Engeland bereikt het een derde plek maar in Nederland en België staat het op nummer 1, mede aangewakkerd door de legendarische videoclip. Bronski Beat vervolgt het succes met 'Why?' dat in Nederland nét niet op nummer 1 zal eindigen. Het album 'The Age Of Consent' verschijnt en de Bronski's hebben met de kerst van 1984 een volgende grote Engelse hit met 'It Ain't Necessarily So', het George en Ira Gershwin-nummer uit vervlogen tijden.

Het jaar 1985 vangt aan met de opname van een medley van 'I Feel Love', 'Love To Love You Baby' en 'Johnny Remember Me' met als gastzanger Marc Almond van het voormalige Soft Cell. Hoewel Almond 'I Feel Love' tot een grote favoriet rekent, heeft hij de tekst nooit gelezen of bestudeerd. Achteraf blijkt dat hij een gedeelte foutief heeft gezongen. 'Run From Love' kondigt het einde van de eerste line-up aan. Er ontstaan fricties tussen Somerville enerzijds en Bronski en Steinbachek aan de andere kant. De single belandt in eerste instantie op de plank en wordt even later in een geremixte versie opnieuw uitgebracht. Somerville heeft dan al publiek gemaakt Bronski Beat te verlaten. Zijn rol wordt over genomen door Jon Joh die op de single 'Hit That Perfect Beat' te horen zal zijn. Terwijl Jimmy meer hits zal scoren met The Communards gaat het bij Bronski Beat een beetje op en af. Jon Jon verlaat de groep in 1989 en ze stellen een nieuwe zanger aan. In 1994 zullen we nog eenmaal van hen horen met een remix van 'I Feel Love' en een akoestische versie van 'Smalltown Boy'. Kort daarop valt Bronski Beat uiteen.

Toch zullen de heren Bronski en Steinbachek de naam nog enkele malen opnieuw gebruiken voor eenmalige projecten. In 2016 wordt besloten Bronski Beat nieuw leven in te blazen. De eerste teleurstelling volgt als Steinbachek in 2017 komt te overlijden. Steve Bronski is ons in 2021 ontvallen waarmee Somerville de enige overlevende is uit de eerste bezetting van Bronski Beat.

'Run From Love' is nooit een hit geworden omdat het als promo fungeerde voor het nieuwe Bronski Beat-album ''Hundreds And Thousands' met meerdere remixen van oudere opnames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten