donderdag 19 juni 2014

Raddraaien: The Beatles



Nu is het afwachten of de kappers me ook zo gunstig zijn gezind bij The Rolling Stones, maar met The Beatles heb ik het andermaal gered. Ik mag tot 106 tellen vanaf 'Penny Lane'. Tot de laatste single in de bak (Pat Boone) is ongeveer 80 en dus kom ik weer vooraan in de bak terecht tussen de vele singles van The Beatles. Ik heb al eens een schifting gehouden in de betreffende bak en er zijn toen al een aantal dubbele exemplaren uit gegaan. Maar er zijn uitzonderingen. Van een aantal Beatles-singles heb ik ook de Deense persingen en die staan gebroederlijk naast de Nederlandse persingen. Zo ook bij de Raddraaier van vandaag. En dus hoef ik geen keuze te maken tussen verschillende kleuren op de site van Peter, maar kom terecht bij deze advertentie: Zes dagen geleden door iemand geplaatst en hij schijnt vijf euro te vragen voor een gaaf exemplaar. Nee, ik heb mezelf ingehouden, maar het is een koopje. Zelf heb ik deze Deense zonder fotohoes, maar heb in 2011 nog wel de Nederlandse met de oranje fotohoes gekocht. De Raddraaier van vandaag is dus 'Help!' van The Beatles uit het jaar 1965.

Op de hoes van 'Beatles For Sale' heeft het kwartet wallen onder de ogen. Niet zo gek als je het schema van de voorgaande twee jaar ziet. Er bestaat immers ook een 'dagboek' van The Beatles en in de jaren 1963 tot en met 1966 wordt praktisch geen dag overgeslagen. Als ze al niet ergens op tournee zijn, doen ze wel interviews of zijn in de studio bezig nummers te schrijven en op te nemen. Privacy is er nauwelijks en met name John Lennon krijgt daar steeds meer problemen mee. Hij heeft immers iets te verbergen... Als de tienermeisjes erachter zouden komen dat hun idool getrouwd is en een zoontje heeft, zou de hel pas echt losbarsten. John weet het tot 1967 geheim te houden, niet veel later loopt het huwelijk met Cynthia op de klippen. In 1965 is 'Help!' hem op het lijf geschreven. John is door het ongezonde leven flink aangekomen en snakt naar rust in het schema. Tot eind 1966 is hun dat nauwelijks gegund.

De film heeft een andere werktitel, maar als de groep besluit deze 'Help!' te noemen, moet er een liedje met die titel worden verzonnen. John Lennon schrijft het in vier uren samen met Paul, hoewel de invloed van de laatste alleen tot uitdrukking komt in de 'tegenmelodie'. De tekst is een hartenkreet van Lennon, het liedje onderscheidt zich van andere Beatles-hits omdat het niet op commando is geschreven, maar daadwerkelijk iets over de schrijvers zelf vertelt. Op 13 april 1965 gaat het kwartet met George Martin de studio in en neemt 'Help!' op in twaalf takes. De eerste negen zijn hoofdzakelijk gericht op het muzikale deel, terwijl de twaalfde take essentieel is vanwege de zang. Omdat het in mono wordt opgenomen op vier sporen is deze niet geschikt om om te zetten naar stereo. Voor de film wordt de zang nog eens extra opgenomen. Op 19 juli 1965 ligt de single in de Amerikaanse winkels, Engeland volgt vier dagen later. Op 31 juli komt de plaat bij ons de Top 40 binnen. In Nederland is het de derde opeenvolgende nummer 1-hit voor The Beatles in een rij van zes. Deze rij begint bij 'Rock & Roll Music' en eindigt bij 'Michelle', omdat de EP 'Bad Boy' in mei/juni 1966 niet verder komt dan 32. In Amerika is het de vierde van zes nummer 1-hits op rij.

'Help' is sindsdien door een bont gezelschap aan artiesten aan het vinyl toevertrouwd. John Lennon geeft later toe dat hij het nummer liever in een langzamer tempo had opgenomen, wat hem betreft is 'Help!' met 'Strawberry Fields Forever' één van zijn persoonlijkste nummers. De versie die Henry Gross in 1976 opneemt voor de soundtrack-elpee 'All This And World War III' is Lennon's favoriete uitvoering. Deep Purple vertraagt het nummer als eerste voor hun elpee 'Shades Of Deep Purple' en dat is een favoriet van mij. The Rutles neemt in 1978 het geniale 'Ouch!' op en dat is hun antwoord op 'Help!'. In de jaren tachtig zijn er twee acts die een hit hebben met dit Beatles-nummer. Als eerste neemt Tina Turner haar versie op in 1983. Ze wordt hierop begeleid door The Crusaders. 'Comic Relief' is in Engeland een jaarlijks terugkerend fenomeen, een charitatieve actie waar menig wereldartiest zijn of haar naam aan wil verbinden. 'Living Doll' van Cliff Richard & The Young Ones is daar een voorbeeld van. In 1989 neemt Bananarama een versie op van 'Help!' met Lananeenoonoo. Die laatste groep bestaat uit French & Saunders samen met Kathy Burke. In de televisieshow van French & Saunders nemen ze geregeld Bananarama op de hak. Deze single wordt in maart 1989 nog een hit, ook in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten