woensdag 7 juli 2010

voor de kat z'n...


Nou zeg! Houden we het wel even netjes? Afijn, toen ik vanmiddag 'Just Look What You've Done' van Brenda Holloway opzette, dacht ik nog van: Waarom niet Brenda? Later maar eens... Totdat ik vanavond las dat de legendarische Motown-producer en songschrijver Harvey Fuqua op 80-jarige leeftijd is overleden. Fuqua werkte met een lange lijst namen, waaronder ook Brenda Holloway. Van de Motown-stal heb ik echt een zwak voor haar.

In De Bilt keek ik altijd met een scheef oog naar Bilthoven. Waar wij wekelijks onze portie 'Introspection' en Robert Long binnen kregen, daar kwamen in Bilthoven de meest waanzinnige dingen binnen. Een James Brown-elpee uit 1967 met de handtekening van de eigenaar: Herman Brood. 'Agemo's Trip To Mother Earth' van Groep 1850. Rolling Stones-bootlegs (waarvan ik eentje heb). Allemaal prachtspul!

In maart 2000 was het onze beurt! Een partij soul-elpees uit eind jaren zestig, begin zeventig. Geen doorsnee troep en alles in uitstekende staat. Ik was bezig ze te prijzen toen een klant 'Sounds Like The Flirtations' zag. Mijn prijs was té hoog. Helemaal niet! Die dertig gulden was nog te zuinig. Hij dingt af tot een tientje. In een vlaag van verstandsverbijstering hap ik toe. Het doet tien jaar later nog steeds pijn...

Brenda is gelukkig bij me gebleven. Het is de schaarse Engelse persing, de originele stereo uit 1968 en bovenal puntgaaf. De Price Guide van Record Collector geeft £ 85 aan als Mintprijs. Dan vallen de actuele Ebay-resultaten een beetje tegen...

Wat heeft Brenda met viool? Heeft ze gestudeerd. Volgens de hoestekst kan ze de meest kritische kenner van klassieke muziek overtuigen. Dat horen we niet op de plaat. Dit is een overzicht van haar singles. Van de hit 'Every Little Bit Hurts' uit 1964 tot en met 'You've Made Me So Very Happy' uit 1967. Dat laatste nummer, waar Brenda zelf aan mee schreef, zou echt klassiek worden dankzij Blood Sweat & Tears.

Waar Brenda in 1964 als troef werd ingezet om de plotseling vertrokken Mary Wells te vervangen, daar stelde haar verkoopcijfers danig teleur. Aan het talent ontbrak het niet. Ik blijf een liefde koesteren voor 'underdogs'. Van Motown is Brenda mijn liefje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten