zondag 4 juli 2010

er is nog Hope!


Een paar jaar geleden leerde ik Last.fm kennen via een vriend. Toen ik op een middag alleen was in het jongerencentrum en de bar aan het boenen was, zette ik het radiostation van Marissa Nadler op. Nee, La Nadler is geen discjockey. Last.fm koppelt muziek aaneen met dezelfde 'tags'. Vanzelfsprekend begint zo'n stream met iets van de artiest in kwestie, vervolgens de artiesten die in de bio worden genoemd en dan onbekenden uit hetzelfde genre. Het derde of vierde nummer doet onmiddelijk mijn werkzaamheden staken. Ik val helemaal stil. Ik ken het niet, maar vindt het onbegrijpelijk mooi.

Het is 'Charlotte', een lied van Hope Sandoval & The Warm Inventions. Hope en haar voormalige duo Mazzy Star is inderdaad een grote invloed op Marissa. Ik ken Hope dan nog niet, maar wat ik dan lees (2008) geeft weinig hoop. Hope heeft dan buiten 'Bavarian Fruit Bread' uit 2001 niets meer solo gedaan. Wel leent ze incidenteel haar stem, ondermeer voor de track 'Wild Roses' op een Air France-album. Hope vindt het allemaal welletjes en gaat niet in op verzoeken om op te treden en een tweede plaat met The Inventions te maken. Zelfs ik heb alle hoop opgegeven en zoek niet langer op haar naam.

Totdat ik vanavond de 'cut-and-paste'-clip van 'Charlotte' zoek op Youtube. En zo maak ik kennis met 'Through The Devil Softly', een album dat eind september is verschenen. Dé langverwachte opvolger van 'Bavarian Fruit Bread'! En net op tijd... Ze is sinds vorige maand op tournee en speelt 10 augustus in Paradiso.

De eerste single 'Trouble' smaakt direct al naar meer. Hope's stem is een tikkeltje lijziger dan die van Marissa, maar verder hadden het zusjes kunnen zijn. Ondanks het leeftijdsverschil van zeventien jaar.

Hope Sandoval 'live' is ook zeer exclusief. Ze voelt zich beter thuis in een studio en schijnt niet te durven praten met haar publiek. Ik kan het voor lief nemen! 'Charlotte' is al jaren een buitencategorie voor mij. Mooier dan dit worden ze zelden gemaakt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten