maandag 5 juli 2010

de barmhartige Crispian


Vorige maand overleed de grootste songschrijver aller tijden. Zijn wereldberoemde liedjes behaalden in elke uithoek van onze pannekoek de top tien en waren zondermeer stukken beter dan die van de 'Pilzenkopfen' uit Liverpool! En dan dat hemelse lijf van hem? De voddenboer kon tonnen aan damesondergoed bij hem verzamelen. Robin Peter Smith had zijn 'in memoriam' graag zo gezien. Toch liep het even anders...

Als The Hard Traveller treedt hij eind jaren vijftig voor het eerst op en vele namen volgen. Crispian St. Peters komt pas in gebruik als hij bij Decca tekent. Crispian schept dan al op over de 250 liedjes die hij zou hebben geschreven? Volgens zijn biograaf zijn er 200 van gebruikt, dus kon hij ook nog wel eens gelijk hebben. Een ander wapenfeit is dat hij als één van de eerste een 'thuisstudio' had en dat nodigt natuurlijk ook uit tot schrijven.

'You Were On My Mind' was een top vijf-hit in Nederland. Crispian was hier voor een tv-optreden en ging na afloop naar een club in Utrecht waar The Jets een thuiswedstrijd speelde. Die had 'The Pied Piper' al langere tijd op het repertoire. Crispian toog naar huis en kwam met zijn versie van het nummer. Het bereikte een tweede plaats.

Dan het schandaal en het ligt hem ditmaal niet aan de onvoorspelbare Crispian: Zijn hemelse cover van het Phil Ochs-nummer 'Changes' wordt niet de hit dat het verdiend te zijn. Zélf komt hij vaker niet dan wel opdagen bij optredens.

In 1970 is Decca hem beu, maar Crispian maakt nog wel een elpee. Daarna volgt gezinsuitbreiding, kortstondig huwelijk, in eigen beheer uitgebrachte cassettes met gospel en country en in 1995 de beroerte die hem in een rolstoel doet belanden. In 1999 treedt hij voor het laatst op, hoewel in de Algarven bijna-dagelijks een 'look-a-like' optreedt. Uiteraard zonder medeweten van de artiest.

Crispian had desondanks een zachte kant. Hij trad de laatste jaren alleen op ter ondersteuning van goede doelen voor kinderen. Zo financieerde hij de komst van een Zweedse arts om een jong meisje te genezen. Crispian werd 71 jaar en ik stop 'Changes' in de platenkoffer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten