zaterdag 3 juli 2010

No-Goods, geld terug!


Ik had ook een single-hoesje kunnen uitzoeken, maar vond toen deze mooie prent. Drie jongens die in 1966 een beatgroepje hebben. Dat is voor de helft waar, want ze hebben een beatgroepje. Alleen leerden hun ouders waarschijnlijk fietsen in 1966. De beatgroep heet The No-Goods. En dat is niet waar! The No-Goods had The Stain-Goods moeten heten. Ik zocht eigenlijk het single-hoesje van The Grapefruit Zoo, maar ik kan ook net zo goed het hele verhaal vertellen...

Ik leer in 2002 Peter kennen in de hoedanigheid van DJ El Loco. Dankzij hem heb ik voor eenmaal in mijn leven de single van 4PK in mijn handen gehad. Even kijken en terug geven. Peter is verzamelaar van de echt obscure Nederbeat en geeft me de City Trash mee: Een Meppeler fanzine over beat en garagerock. In deze uitgave volop aandacht voor 'Lekkere Beat', de eerste EP van The No-Goods. Later herken ik Peter als één van de twee No-Goods. Op de foto hierboven staat hij in het midden.

Peter en Mark (links op de foto) zijn twee jonge platenverzamelaars met een passie voor Nederbeat. Hun EP wordt dankzij Oor-recensent Nanne Tepper bekend als de 'rommelhok-EP'. Mark zingt en speelt gitaar, Peter doet bas en drums. Bovendien hebben ze een ongehoord smerig geluid toegevoegd. Het klinkt écht als een verloren gewaand beat-singeltje uit de jaren zestig.

In 2003 komt de drummer erbij en verschijnt 'I Wanna Change' een uitstekende beatsingle, gevolgd door de 10"-LP 'Hits Uit Het Noorden' in 2004. Sindsdien doen ze spaarzame optredens en is het ook altijd maar weer de vraag óf ze wel komen en niet op het laatste moment afzeggen.

Peter gaat intussen verder met The Miracle Men dat een single in 1968-stijl maakt. En toen verscheen vorig jaar zomer opeens een single van The Grapefruit Zoo. Weer het markante hoofd van Peter erop. Ditmaal met een cover van Heatwave. Nee, geen 'Boogie Nights' of een andere kneiter van de Engelse funkgroep, maar 'Said Before It Couldn't Happen To Me' van de obscure Dordtse band Heatwave. Oorspronkelijk opgenomen in 1967, tekstschrijver Hank Meldrum heeft de lovende hoestekst voor The Grapefruit Zoo geschreven.

De Meppelenaren hebben het nummer iets in snelheid opgevoerd. Wat me bovenal blij maakt is dat er iets van 'het rommelhok'-geluid erin terugklinkt. Voor Peter moet de eerste man nog voet op de maan zetten. Ook deze plaat zetten we met plezier in de categorie 'Lekkere Beat'. De zelfgeschreven flip 'Missing Someone' wordt quasi-vals gezongen, heeft een onvergetelijke riff en dan dat primitieve psychedelische slot... Geweldig!

Toch vraag ik nog even extra aandacht voor 'The Days That Never Come'. Dit nummer staat op de rommelhok-EP en heeft simpele, maar zeer doeltreffende drums. Klinkt echter niet Drents of Nederlands, maar als een vergeten Amerikaanse garagerock-volkslied. Niet slecht voor twee knapen die rond de twintig zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten