vrijdag 16 juli 2010

laat die broertjes maar lopen...


De formatie van The Walker Brothers begon met een forse 'hit'. Niet in de baarmoeder zoals de naam suggereert, maar een botsing tussen twee wagens. John en Scott zaten in de ene, Gary in de andere. Na wat gekissebis zagen ze het drumstel op de achterbank bij Gary. En zochten John en Scott niet toevallig een drummer. Om een vreemde reden bleef het trio de naam gebruiken van een groepje broers waarmee John en Scott hadden gespeeld.

Scott is Scott Engel, die onder deze naam zijn debuut maakte in 1957. Niet veel later ontmoet hij John Maus. Samen maken ze een EP en rond 1964 komen die broertjes Walker voorbij. Gary Leeds sluit zich in 1965 aan bij Scott en John en later dat jaar vliegen ze naar Engeland.

Daar beleven ze in 1966-67 een hectische tijd. The Walker Brothers zijn dan dé tieneridolen. Vooral de paranoïde Scott lijdt er erg onder. De meeste singles halen moeiteloos de top tien en de platenmaatschappij spuwt elpees. Na anderhalf jaar is het concept opgebrandt en houden ze tot 1975 een pauze.

Maar Scott blijft mateloos populair met Brel-vertolkingen en een eigen tv-show. De reünie in 1975 duurt twee elpees en de revolutionaire single 'The Electrician'. Dan wacht de obscuriteit, vooral tot grote blijdschap van Scott. Alleen wordt die juist op de hielen gezeten door de media. Eens in de tien jaar maakt hij een album en produceert de Britse band Pulp.

Ik ga in de toekomst zeker eens 'Climate Of Hunter' uit 1984 behandelen, maar is meer iets voor in de winter! Nu zou ik graag een single uit het repertoire van de surrogaat-broers willen pikken. Binnen het vlak van mod en northern soul kan je weinig met de groep beginnen. Zelfs hun 'Land Of 1000 Dances' is té statig voor de dansvloer.

Positieve uitschieter is 'Living Above Your Head', een single uit eind 1966. Okay, het blijft ietwat houterige georkestreerde pop, maar het ritme is hoog genoeg. Zonder dat hun 'sound' verloren gaat, al denk ik dat weinig hardcore-Walker Brothers-fans het nummer zullen memoreren. Maar omdat iedereen de misthoorn van Scott tot zich mag nemen, verdient de single een residentie in de koffer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten