donderdag 22 juli 2010

überpositiviteitsfietsmuziek


Heeft iemand mijn fietsvakantiefiets-cd-mapje gezien? Dubbele woordwaarde! Het is ieder jaar weer even zoeken. De vakantie ligt binnen handbereik, Soul-xotica gaat zaterdag even met verlof, en we gaan weer op de pedalen. Daar hoort muziek bij! De mp3-afdeling op de Nokia telt 222 liedjes op dit ogenblik. 'And counting'. En wegens enorm succes van de afgelopen twee jaren gaat een discman mee.

De eerste dag zit ik constant met de dopjes in de oren, met name in het buitenland fiets ik zonder. Wel vind ik het dan een traktatie om 's avonds na de maaltijd de grote oorwarmers op te zetten. Dan worden pas cd's ontdekt. Twee jaar geleden was dat het debuut van de Britse groep Clor, vorig jaar werd ik gegrepen door Laura Nyro.

Maar tijdens de inspanning? Dat is een categorie albums die ik de rest van het jaar vooral níet wil horen. Moloko, Macy Gray, The Shapeshifters, Angie Stone, Anastacia en M People. Commerciële popmuziek, lekker ritme, niks aan de hand, meezingrefreintjes. De überpositiviteitsstoot is echter die van M People!

'The Best Of' zou in Nederland een cd-single zijn. Alleen 'Movin' On Up' bereikte nummer 14 in de zomer van 1993. 'One Night In Heaven', 'Sight For Sore Eyes' en 'Itchycoo Park' bleven in de Tipparade steken. Maar in Engeland stoomde tussen 1993 en 1998 iedere single de Top 20 in. En zijn ze nog dagelijks op de radio te beluisteren.

God en Jezus komen in het verhaal niet voor, toch hebben de liedjes een universele boodschap van liefde en vriendschap, zonder dat het stroperig wordt. Positieve teksten, zelfreflectie, maar nergens, maar dan ook nergens een wanklank. Als je 'in the middle of nowhere' twee klapbanden krijgt en er barst een onweer los, met de stem van Heather Small in de oren ga je fluitend op zoek naar een fietsenmaker!

Vooral 'Search For The Hero' is zo'n nummer. 'You've got to search for the hero inside for yourself/ Search for the secrets you hide/ Search for the hero inside yourself/ until you find the key to your mind'. Laat het maar spoelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten