donderdag 8 juli 2010

hoe zou het met Diana zijn?


Zomerhits zijn per definitie geen hoogvliegers. Sterker nog: Het getuigt van lef als je dertien jaar na dato 'Sex On The Beach' mee fluit. Maar ook de jaren zeventig en tachtig kenden oorwurmen die héél toevallig in juli en augustus hun hoogtepunt bereikten. En sommigen wil je zo graag vergeten, dat je op het rag geen foto kan vinden van het hoesje. 'Move A Little Closer' van Springwater was in 1980 een Duits zomerhitje, maar is voor mij onlosmakelijk verbonden met de zomer van 1991.

Producer Phil Cordell had in 1971 een top 5-hit met 'I Will Return'. Ik wilde het hier niet over het WK hebben, maar in 1990 werd het deuntje gebruikt voor 'Oranje Bovenaan'. Dat ging toen niet door! Met de revival van de surfmuziek in 1979 dook hij de naam weer op en produceerde 'Move A Little Closer'. Alle gimmicks van The Beach Boys zitten erin. Het verdient geen originaliteitsprijs, maar dat mag de pret niet drukken.

Zomer 1991. Ik ben met de hakken over de sloot geslaagd voor de LEAO en ga verder via het KMBO in de administratieve richting. De eerste dagen zijn vooral kennismaking. Ik kan het meteen al vinden met Epke Knoop. Hij is blind, heerlijk cynisch en muziekliefhebber. De spelletjes zijn goedbedoeld, maar nogal kinderachtig voor zestienjarigen en ouder. Bij één spel draaien we in een ronde om elkaar totdat de muziek stopt en moeten ons voorstellen aan degene die tegenover ons staat.

Ik open mijn ogen en knipper even. Die ogen! Die glimlach! Ik voel voor het eerst sinds Simone op de kleuterschool iets dat mijn hormonen blijken te zijn. Ze heet Diana De Boer. Komt uit Harlingen. Daar ben ik laatst nog geweest, maar het is niet 'cool' om te zeggen dat ik oude platen zocht. Hoewel? Ik was allesbehalve 'cool' toen ik zestien was.

Maar Diana bracht wat teweeg! Het kon me niet schelen dat ze twee jaar ouder was en al verkering had. Ik vierde op mijn manier mijn stille bewondering. Ondermeer met allesbehalve hippe platen uit een grijs verleden. Voor de familie had ik grote verhalen. Maar zij heeft nooit iets geweten. En zal het ook nooit weten. Ik zou bijna lid worden van schoolbank.nl, maar besloot dat Springwater draaien goedkoper was en waarschijnlijk meer voldoening zou geven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten