woensdag 6 januari 2021

Het zilveren goud: januari 1996 deel I


EDIT: Ik weet nog steeds niet wat er aan de hand is geweest, maar sinds een paar minuten zijn de problemen verholpen.

Zou het hem aan de muis liggen? Dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen want deze heb ik nog niet zo lang. Okay, het is niet de duurste uit het assortiment, maar wat kan er nu eigenlijk mis gaan met een muis. Bij iedere muisklik verschijnt een venster dat niet met de muis is te bedienen. Het geeft verschillende opties als 'openen' en het venstertje blijft terug komen. Het volgt me tot op Soul-xotica (dat het ook maar liefst tweemaal laadt) en dan zijn de opties in het venster verandert in knippen, plakken en kopiëren. Met 'knippen' kun je het even doen verdwijnen, maar op Facebook weigert het van zijn plek te gaan en zit het pal voor de 'notifications'. Ik heb enkele andere dingen geprobeerd buiten het internet om. Ik kan wel een afbeelding in Paint laden, maar het niet bewerken. Tekst kan ik niet in een blok zetten. Hopelijk weet iemand me verder te helpen met het probleem. Je kan me rechtstreeks een mail sturen, de opmerkingen verschijnen niet meteen op de pagina want deze modereer ik (vanwege de hoeveelheid spam). Een opmerking lees ik dus wel! Ik heb geprobeerd de foto van mijn camera te openen en dat is niet gelukt. Wellicht dat ik het straks eenvoudiger rechtstreeks van de camera kan doen? Daar gok ik dan maar op. Vanavond de eerste zes singles uit januari 1996 of... tenminste... een aantal die ik tot deze maand reken.

De twijfel slaat al meteen weer toe. Ik weet dat ik Bap rond deze tijd heb gekocht en volgens mij ook op een vlooienmarkt. Het kan ook rond de kerst zijn geweest in 1995. Hetzelfde geldt voor Catapult en The Doobie Brothers. Enfin, ik ben afgelopen zondag druk geweest met lijsten van singles die vóór 1996 moet hebben gekocht of gekregen en de jaren vijftig en zestig heb ik in dit jaar verwerkt. Het komt erop neer dat ik vierentwintig singles per maand heb: Vier afleveringen van zes singles. In de eerste vier delen komen de singles uit januari en februari 1996 aan bod, de volgende maand wordt gevuld met 24 'restjes' waarvan ik niet meer weet te herinneren wanneer ik ze heb toegevoegd aan de verzameling. Of... in veel gevallen wil ik de platen niet toevoegen en dit gebeurt eigenlijk pas in 2012 en 2016. Iets met gegeven paarden en het feit dat ik lange tijd geen platen kan weg gooien. Iets wat ik eigenlijk nog steeds niet kan. Jullie gaan het resultaat daarvan dit jaar zien!

Hoewel ik me op dat moment er niet zo van bewust ben, komt januari 1996 achteraf gezien als een waterput in de woestijn. Ik zit nog druk in de transformatie maar over een paar maanden zullen de stukjes op hun plek vallen. Ik begin de maand met een vlooienmarkt en middels een bakje singles heb ik een weerzien met een man waar ik tot op zekere hoogte bang voor ben geweest. Hij is de eerste eigenaar van de plaatjes en heeft zijn naam achtergelaten op de hoesjes en labels. Het is de directeur van de school waar ik mijn LEAO-opleiding heb genoten. Uit de tijd dat een schooldirecteur nog iemand van statuur was en die ontzag uit straalde. Ik kan me voorstellen dat de man in het privéleven de meest onstpannen gast is geweest en een plezier in de omgang maar de manier waarop hij door de schoolgangen loopt, maakt dat je als leerling zo weinig mogelijk met hem te maken wil hebben. Immers, als wij in aanraking komen met de directeur is dat niet wanneer we een schouderklopje hebben verdiend. Met name in het jaar vóór mijn examenjaar krijg ik het een paar maal voor elkaar: 'Ga je melden bij de directeur'. Hij heeft me een paar maal vermanend toegesproken op zijn kamer en ik ben blij dat de Rechten Van De Mens lijfelijke straffen hebben verboden, want anders zou ik met de riem ervan langs hebben gekregen. Het is op dat moment een driftkikker en daarmee doet hij een beetje aan mijn vader denken. Tijdens mijn KMBO-stage op de school zie ik een keerzijde van veel docenten en directieleden en in 2021 kan ik me helemaal voorstellen hoe lastig ik ze het heb gemaakt. Vier jaar nadat ik van school ben gegaan, blader ik door een bakje singles waarop zijn naam op iedere single staat geschreven. Ik kan me wel vinden in zijn muzieksmaak van weleer en koop de meeste singles.

Ik 'mis' nog altijd platen want ik weet zeker dat ik op deze markt ook 'Heighdy-Ho Princess' van Neon Philharmonic heb gekocht. Deze staat echter niet op de plek waar hij hoort te staan en ik begin onderhand weer zin te krijgen aan de plaat. Toch nog maar eens op zoek naar een exemplaar op Marktplaats of iets dergelijks? De 'oude' heeft de labels omgewisseld maar heeft na mijn vele draaien de meeste glans ook al verloren. Ik trap deze maand af met de volgende singles.

2369 Taste Of Honey-Herb Alpert & Tijuana Brass (NL, London, 1965)
2370 Kristallnaach-Bap (Duitsland, Musikant, 1982)
2371 How Can I Be Sure-David Cassidy (Duitsland, Bell, 1972)
2372 Let Your Hair Hang Down-Catapult (NL, Polydor, 1974)
2373 Jesus Is Just Alright-The Doobie Brothers (NL, Warner Bros., 1973)
2374 I'll Kiss Your Memory-Barry Gibb (Duitsland, Polydor, 1970)

Opvallend is dat bij The Doobie Brothers 'was' in plaats van 'is' wordt gebruikt op de hoes. Daar zullen ze bij Jezus Leeft niet blij mee zijn? Verder moet ik weer eens wat verse blanco hoesjes mee naar zolder nemen, ook al is het alleen maar voor de foto. Die platen zonder hoesjes zien er erg armetierig uit, maar in veel gevallen gun ik het ook geen 'duur' blanco hoesje. Nu maar eens kijken of de foto wil laden vanaf de camera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten