zaterdag 2 januari 2021

Blauwe Bak Veteranen deel 62


Het nieuwe jaar heeft een aanvang genomen en ik moet weer wennen aan het 'gewone' leven na een hectische decembermaand. In de post hebben we het beduidend minder druk dan in de afgelopen weken en dat voelt erg fijn aan. Natuurlijk is het goed om iets om handen te hebben maar de afgelopen weken raakten we iedere dag verder achterop schema, maar op de tweede dag van het nieuwe jaar is alles aan de kant. Op Soul-xotica moet ik ook weer de routine zien te vinden. Het is vorige maand passen en meten geweest met de Blauwe Bak Top 100 en de overige rubrieken, nu liggen de weekeinden weer helemaal open. De 'Verzamelwoede' gaat binnenkort weer terug komen en misschien morgen al. De 'Blauwe Bak Veteranen' ligt al twee maanden stil en daar ga ik nu weer eens mee beginnen. Ook omdat ik nu wel in de stemming ben om over de magische tijd van april 2016 te schrijven. Met de goede hoop dat de Pioneer binnenkort weer op de weg komt, kan ik het nu gaan hebben over de kennismaking met het vehikel. Qua singles rond ik de platen van 22 maart af en eindig op 10 april in 2016.

Voordat ik echter terug ga naar 2016, eerst even een correctie voor wat betreft het bericht van gisteren. Ik kijk nog eens naar de foto van mijn sportieve broer en zie dan opeens wieltjes onder zijn schoenen zitten. Het is dus geen hardloper maar een skeeler. Groot gelijk! Met ongeveer dezelfde inspanning dubbel zo snel gaan! In de periode waarin ik de volgende twaalf singles koop, schaf ik de Pioneer aan. Ofwel: Ik huur het ding eerst voor een dag en ben vrij snel verkocht. Ik kan me niet precies herinneren hoe en wanneer, maar feit is dat ik al een paar jaren een fascinatie heb voor de ligfiets. Als er nog één ding is wat ik wil leren, dan is het wel deze manier van fietsen. Ik kijk wel eens in de etalage van de Nazca maar ik heb lange tijd (onterecht) het idee dat de winkel niet open is. Ieder jaar krijg ik weer ongevraagd het programma van de feestweek in de bus en daarin staat ook steevast een advertentie van de Nazca. Daarin wordt ook de verhuur genoemd. Ik ben het tijden van plan, maar 'durf' het op ene of andere manier niet om naar binnen te stappen. Wel kijk ik rond op Marktplaats en sta in 2015 al eens op het punt om eentje op te halen als ik toch nog even over de maten vraag. De verkoper blijkt even lang als mij en hij raadt me de fiets af. Op zaterdag 2 april vier ik dat ik zeven jaar zonder de drankjes ben en volgens de website van Nazca is het die dag de nationale dag van de ligfiets. Zo stap ik vroeg op de middag binnen en maak kennis met de vriendelijke uitbaters. Een fiets huren? Geen probleem. Nee, ik krijg geen onderstuur mee. Ik moet eerst het ligfietsen onder de knie krijgen met een bovenstuur. Een onderstuur ziet er in de showroom ook al heel eng uit voor mijn gevoel. Zo gaan we naar buiten en leert Monique me binnen een half uur de basisbenodigdheden voor een succesvolle ligfiets-loopbaan. Ontspannen achterover leunen, niet naar de voeten kijken en blik op oneindig. Met de rechtervoet op de trapper afzetten en links in een vloeiende beweging omhoog halen. Eerst de stoel in de hoogste stand en dan gaat het opeens wel. De Weidelint in Nijeveen is het testcircuit en even word ik even een beetje té enthousiast en verlies mijn aandacht. Boem! Daar lig ik op de klinkers met de stang van de Pioneer op mijn kuit. Ik strompel naar huis omdat ik dan nog 'Do The 45' op de middag heb.

Het been is wel een beetje opgezet, maar... ik heb nu geleerd hoe ik moet trappen op een ligfiets en dus zetten we door! 's Avonds haal ik de machine op welke speciaal voor mij is verlengd om bijna twee meter te huisvesten. Het kost me ontzettend veel moeite om weer op te starten, maar als het eenmaal gaat... dan voel ik me meteen ontspannen en gaat het als een speer. De volgende dag is opnieuw een drama en omdat ik de buren niet wil laten meegenieten van mijn pogingen om weg te spurten, loop ik met de Pioneer aan de hand naar de parallelweg. Ook hier kost het een flink aantal pogingen. Eigenlijk moet ik zien om zo weinig mogelijk te stoppen, want iedere keer starten is een drama. Ik pak deze dag echter fors uit en zal helemaal over Sleen fietsen en terug door Uffelte. Ik zou teveel hooi op de vork hebben kunnen nemen, maar na de ruim honderd kilometer ben ik helemaal verliefd geworden op de Pioneer. De volgende dag breng ik het terug en kan wel janken. Ik heb totaal 150 kilometer gefietst. Ik heb op Marktplaats gekeken voor een Nazca en breng deze ter sprake. Ze raadt me de fiets af. Dan stel ik opeens de brutale vraag en krijg meteen antwoord: Ja, deze rode duivel is ook te koop. We zijn het snel eens over de prijs, maar voordat ik mag weg fietsen, wordt deze eerst nog helemaal nagekeken. Ik kan hem vrijdag halen.

Het betekent wel dat ik op woensdagmiddag op de Multicycle naar Uffelte moet om de sleutel in ontvangst te nemen. Ik kijk even bij de kringloopwinkel van Havelte en loop daar tegen een hele leuke berg singles aan. Eentje daarvan heeft de Blauwe Bak gehaald.

792. Mannish Boy-The Newcomers (US, Stax, 1971)
793. Pool Of Bad Luck-Joe Simon (UK, Mojo, 1972)
794. Gift Of Love-Gloria Walker (NL, Bolo, 1972, re: 1980?)
795. You Left The Fire Burning-Jackie Wilson (US, Brunswick, 1972)
796. We're Still Together-O.V. Wright (US, Hi/Cream, 1979)

De laatste singles uit deze partij van Mark. Het is in 2016 bijna iedere maand raak want nauwelijks een maand later reken ik weer een berg af. Deze singles betaal ik op 22 maart en besluit daarmee de maand. Intussen koop ik nog wel de EP van Alice Dona, maar die staat alweer jaren in de jaren zestig-bak. Best een beetje zonde, maar Franstalige Mod doet nauwelijks meer mee in de Blauwe Bak. The Newcomers staat in de reserve-Blauwe Bak.

797. Come On Home To Me Baby-Deniece Chandler (US, Toddlin' Town, 1969)
798. You're Losing Me-Ann Sexton (US, Seventy-Seven, 1973)
799. Chain Of Fools-Aretha Franklin (Duitsland, Atlantic, 1968)

Is Ann Sexton nu de aanleiding of juist Deniece Chandler? Ik weet het niet meer te herinneren. Feit is dat ik ze samen op Ebay van een Amerikaanse dealer koop. Dat is op dinsdag 5 april als mijn achterwerk net een beetje is bekomen van het heen en weer schudden op het kralenkleedje op de stoel van de Pioneer. Een dag later vindt de sleuteloverdracht plaats. Tot mijn grote ergernis is de keuken nog steeds niet vervangen en de opzichter hangt opnieuw aan de telefoon. Volgende week, dan gaat het gebeuren! Aretha is één van de vele singles uit Havelte en staat tegenwoordig in de reserve-Blauwe Bak.

800. You Go Your Way-Davy Jones (NL, Relax, 1967)
801. Land Of Love-Moon People (US, Speed, 1969)
802. What Do You See In Her-Inell Young (UK, Soul Jazz/Libra, 1973, re: 2016)
803. He Makes A Difference-Jewel Gospel Singers (US, JGS, 1983)

Een dag na Aretha Franklin schaf ik de volgende drie aan. Davy Jones komt van mijn Franse maat op Facebook en is dus een single welke met een flinke bocht om in Uffelte terecht is gekomen. Daar staat het wel sinds jaren in de reserve-Blauwe Bak. Ik ben rond deze tijd erg op zoek naar 'Hippy Skippy Moon Strut' van Moon People welke is gesampled in 'Ain't No Other Man' van Christina Aguilera. Dat blijkt erg lastig te worden en dan ontdek ik een andere versie van hetzelfde nummer Dave 'Baby' Cortez op Hammond-orgel. Deze is bovendien opnieuw uitgegeven en zal ik binnenkort bestellen. Intussen vind ik deze andere Moon People-single voor zeer weinig bij een Amerikaanse dealer. Inell Young hoor ik voor het eerst via Rarenorthernsoul en we hebben het dan over het schaarse origineel. Ik ontdek dan dat de single meerdere malen is uitgebracht door Soul Jazz en de meest recente (met de groene labels) is nog voorradig op Discogs. Het zal uiteindelijk mijn favoriet van 2016 worden. Op 10 april adverteert Greg met een aantal gospel-singles op Facebook en ik zal totaal vijf singles bij hem afrekenen. Jewel Gospel Singers staat uiteraard in de gospel-koffer. In de volgende aflevering schuiven we maar liefst drie dagen op in de tijd: Van 10 naar 13 april 2016. Het einde van dat jaar is nog lang niet in zicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten