woensdag 9 oktober 2019

Week Spot: Genty



Het wordt lastiger met de Week Spot. Niet dat ik moeite heb om een plaat uit te kiezen want ik heb keuze in overvloed. Toch hóórt bij de Week Spot ook een informatief verhaaltje over de betreffende single en wat dat betreft wordt de spoeling dunner. De grote namen met biografieën van het formaat postcodeboek hebben we in de afgelopen 7,5 jaar al eens te gast gehad en dat geldt eveneens voor de 'bekende' namen in de meest recente 'Singles round-up'. Latimore, Leroy Hutson, The Drifters... allemaal hebben ze al eens de Week Spot gehad en daarmee heb ik ook het verhaal geschreven over de betreffende artiest of groep. Toch kan het ook bevrijdend werken om niet naar het eventuele verhaal te kijken maar een Week Spot te kiezen op intuïtie. Afgelopen zaterdag heb ik in de 'Sweet 16', het derde uur van 'Do The 45' Blauwe Bak-aanwinsten uit 1979 gedraaid. Gedurende de eerste twee uren draai ik de singles die de 'Sweet 16' niet hebben gehaald en daarbij hoort ook 'Baby Goodnight' van Genty. Vanmiddag hoor ik het nummer opnieuw in de 'Vakantiemix' als ik vanaf het werk kom fietsen en dan heb ik het besluit genomen. Ik kijk nog eenmaal of ik aan wat informatie kan komen over de groep maar helaas... De Week Spot is het ontroerende 'Baby Goodnight' van Genty uit 1979.

In 1968 wil Motown de rest van de wereld bespelen en beseft dat dit niet enkel vanuit Detroit kan gebeuren. Mickey Stevenson wordt erop uit gestuurd om in Californië een sub-label van Motown op te zetten. Hij noemt het label Venture en het zal twee jaar actief zijn en nimmer in de buurt komen van het succes van een Motown-single. Tien jaar later is iedereen het debacle van Venture vergeten als Isaac Hayes een nieuw label uit de grond stampt en dit Venture gaat noemen. Terwijl in Den Haag de supporters van zeezender Veronica op het Malieveld verzamelen om zich hard te maken voor het voortbestaan van de piraten, geeft Isaac Hayes op 18 april 1973 het ja-woord aan Mignon Harley. Het koppel krijgt twee kinderen en vraagt in 1986 echtscheiding aan. Mignon is Isaac's tweede vrouw en medeverantwoordelijk voor het nieuwe Venture-label. Tegen het einde van hun huwelijk worden ze beide bankroet verklaard en kost het Hayes een aanzienlijke tijd voordat hij zichzelf heeft hervonden. Mignon komt uit het bankwezen en ik durf te betwijfelen of ze ergens een aandeel heeft gehad in 'Baby Goodnight'. Het nummer ademt echter de dramatiek van een Isaac Hayes-compositie en het zou me niets verbazen als Hayes het heeft opgedragen aan zijn vrouw en haar daardoor een credit heeft gegeven op het label.

De a-kant van de single is meer het uptempo werk en dat wordt geschreven door het koningskoppel van Hayes en David Porter. Mark adverteert de single echter met 'Baby Goodnight' en daarvoor heb ik de plaat ook gekocht. Het is een compositie in de stijl van Hayes' bewerking van 'Walk On By' met een typische Hayes-'hook' hoewel het geluid ietsje synthetisch aan doet. Het is immers ook de late jaren zeventig als het nummer wordt opgenomen. De single verschijnt echter niet eerder dan oktober 1980 en het zal geen verrassing zijn dat het geen grote hit is geworden. Wat geldt voor alles op Hayes' Venture-label en wellicht ook medeverantwoordelijk voor het bankroet. We gaan het deze week voor de verandering eens héél rustig aan doen met de Week Spot. Misschien volgende week weer eens iets vlotters hoewel er nog een 'slowie' uit 1979 wacht op de titel van Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten