woensdag 23 oktober 2019

Het zilveren goud: september deel IV en oktober 1994 deel I



Een rond getal moet zoveel mogelijk een 'bijzondere' plaat zijn. Dat is iets dat ik meteen bij de start van de papier kaartenbak nastreef. De kaartenbak moet echter ook een specifiek beeld geven van de platen die ik heb gekocht en in welke volgorde. Ik probeer me thuis dan nog eenmaal de bewuste middag op de vlooienmarkt te herinneren om te bepalen welke platen ik als eerste heb gekocht. Als we dan in de buurt zijn van een honderd- of duizendtal dan is het maar te hopen dat nét die ene plaat op het juiste moment gaat opduiken. Toch kan ik het niet over mijn hart halen om titels om te ruilen. Zo wil ik in 1991 graag 'Pictures Of Matchstick Men' van Status Quo als de nummer 500 hebben. Toch is dat plaatje de nummer 492 of daaromtrent en koop ik dezelfde dag (later op de ochtend) 'Goodbye' van Mary Hopkin dat 'dan maar' als 500 door het leven moet gaan. Dan heb ik nog niet eens genoemd dat ik beslist per honderdtal een single van The Hollies wil hebben en dat ik op het laatst creatief moet boekhouden met een solo-single van Allan Clarke om niet maandenlang zonder verse singles te verkrijgen. Tijdens de Solextocht naar Heerenveen en Gorredijk waarbij mijn jerrycan benzine heeft gelekt in de fietstas bedenk ik me op de terugweg dat de, zojuist aangeschafte, 'Go Back' van Crabby Appleton de nummer 2000 moet worden. Nu missen er wel platen in 'Het zilveren goud' maar vast geen honderd! Volgens de singles die ik nu nog in de bakken heb staan, passeren we vanavond de 2000. En ik had niet een meer treffend plaatje kunnen uitzoeken voor dit magische getal.

Als ik Mo erbij zoek, zie ik een single van Thijs Van Der Molen uit de jaren tachtig. Volgens mij heb ik gelezen dat deze man onlangs is overleden, maar dat is een ander verhaal. Op deze single steekt Van Der Molen de draak met de nieuwe reclamewet van Elco Brinkman. Dan hebben we het uiteraard over de midden jaren tachtig als sluikreclame moet verdwijnen uit de televisieseries. Toch zou ik zweren dat ik deze single ook in 1994 heb gekocht in Nijezijl. Toch heeft het niet de 'virtuele kaartenbak' gehaald. De 'virtuele kaartenbak' wijst nog twee singles aan voor september 1994 en dan de rest uit oktober. In oktober breng ik op een zaterdagmiddag een bezoekje aan Leeuwarden en ga ik een week of twee later nog eens naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal. Ik acht de kans groot dat het bezoek aan Leeuwarden 'verplicht' is vanwege ECI. Ik kan me echter niet herinneren welke cd ik heb gekocht. Wellicht 'Het Beste Uit Het Oog Op Morgen'? Die schiet momenteel wel even door mijn hoofd dus dat zou zomaar kunnen. In november koop ik een 'greatest hits' van Aerosmith om het 'kroonboek' te ontlopen. Ik ben steeds te laat met het opzeggen waardoor ik nog een flinke tijd aan ECI vast blijf zitten. Ik denk dat ik het in de loop van 1995 ben kwijtgeraakt.

De cd kan ik me niet echt meer herinneren want ik twijfel nog steeds of ik hem toen heb gekocht en niet later in 1995. Er is echter iets anders 'nieuws' dat maakt dat ik deze dag nog wel naar boven weet te halen. Sinds mijn oudste broer in 1986 naar Denemarken is vertrokken om een nieuw bestaan op te bouwen, is Denemarken voor ons gezin de vakantiebestemming geworden. Henk werkt op een grote boerderij, waar hij verantwoordelijk is voor de koeien, dat tevens een aantal gastenverblijven heeft. Dat wordt voornamelijk benut door stagiaires en hun familie en het biedt ons ook jaren onderdak tijdens vakanties. Moeder neemt de keuken over voor een week en broer moet vaak ook gewoon aan het werk. Wij maken dan dagtripjes en eten 's avonds verse Deense kost, soms met een Hollands tintje. Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds heb je de mogelijkheid om Henk weer te treffen en bovendien is het een redelijk voordelige manier van vakantie vieren. Mijn andere broer gaat in de zomer van 1994 een week naar Denemarken met een voetbalmaat. Tijdens deze vakantie ontmoet mijn broer de, op dat moment, liefde van zijn leven. De liefde maakt dat hij dat hij een week na thuiskomst opnieuw naar Denemarken rijdt. In oktober 1994 is het dan zover: We gaan kennismaken met zijn nieuwe vlam. Het is deze bewuste zaterdag dat ik 's middags naar Leeuwarden ga om platen te scoren. Ze komt immers toch niet eerder dan 's avonds. Als ik me niet vergis is ze pas om tien uur met de bus in Groningen.

Broers-met-vriendinnen is iets dat thuis niet iedere dag gebeurt. Deze broer heeft al een relatie gehad van twee jaar maar in het geval van mijn oudste broer duurt het nog een paar jaar voordat die 'aan de vrouw gaat'. Ik heb nooit vriendinnen mee naar huis genomen. Daarvoor waren de vriendinnen vaak té tijdelijk en eentje weigerde omdat ze wel wist dat ik thuis de kachel even wilde aan maken. Zeg dus nooit dat ik geen verstandige vriendinnen heb gehad... Mijn broer is in de zomer van 1995 helemaal zeker van zijn zaak en verruilt het Nederlandse voor Denemarken. Inmiddels weten we dat hij nog bijna twintig jaar moest wachten op de échte liefde van zijn leven. De mensen in het dorp torpederen mij met steeds dezelfde vfaag: ,,En wanneer ga jij naar Denemarken?". Mijn antwoord is steevast hetzelfde: ,,Ik verhuis niet naar Denemarken maar... als ik verhuis dan ga ik naar Engeland". Profetische woorden of zeker van de zaak? Laten we het bij het eerste houden. Ik heb wel iets van een Engelse 'droom' in de midden jaren negentig maar dat ik uiteindelijk toch in Engeland terecht zal komen, durf ik nog niet te bevroeden. Een aardig contrast: Broer ging naar Denemarken voor de liefde, ik ging naar Engeland om bij de liefde vandaan te komen.

1995 Cheese-Mo (NL, Back Door, 1982)
1996 Dream Day-Johnny Sylvain (België, W.B. Sound, 1974?)
1997 The More You Live, The More You Love-A Flock Of Seagulls (NL, Jive, 1984)

De eerste twee zijn de restanten van september. Johnny Sylvain is de reden waarom ik de single van de Boerekapel D'Ossekoppe heb meegenomen. Op 45cat valt een gat in de discografie van W.B. Sound waar Johnny Sylvain niet op het wereldwijde web is te vinden. Jammer want ik had Johnny Harting zo graag willen vertellen dat ik 'Dream Day' al een kwart eeuw met veel plezier heb gedraaid. De foto toont onze Johnny met een akoestische gitaar en er wordt geen melding gemaakt van een groep. Het is een gegeven dat hij een eenvoudige begeleiding heeft. De single is in ieder geval tussen 1971 en 1977 uitgegeven en 1974 blijkt een aardig gemiddelde, ook als je kijkt naar het aantal releases per jaar van W.B. Sound en de catalogusnummers. A Flock Of Seagulls is de eerste single uit Leeuwarden. Een aantal singles komen van het Leger Des Heils, als ik me niet vergis, en de rest van King Kong.

1998 Silver Machine-Hawkwind (Duitsland, United Artists, 1972)
1999 No Matter How I Try-Gilbert O'Sullivan (NL, MAM, 1972)
2000 Surfin' Bird-The Trashmen (Duitsland, Stateside, 1963, re: 1974)

Ik 'speel' nog met een verzamelelpee die ik bij King Kong heb gekocht vanwege 'Surfin' Bird'. Dat zal ongetwijfeld een paar maanden eerder zijn geweest. Het is een plaat op Era met allemaal novelty-hits uit de jaren vijftig en zestig en is onlangs nog ter sprake gekomen bij 'Mr. Custer' van Larry Verne. Toch doen elpees niet mee in de collectie en moet ik zoiets op single hebben. Ik hoor 'Surfin' Bird' voor het eerst in 1993 bij een bezoek aan Happy Days, een café in Leeuwarden in rockabilly-stijl. Het is tevens de uithangplek van Ubangi 4, de hoofdstedelijke rockabilly-band waarvan ik nog een EP heb. 'Surfin' Bird' zit in de jukebox en maakt overuren. Ik ben erg in mijn nopjes met deze Duitse heruitgave uit 1974 en dit is de meest ultieme 2000 die ik me kan wensen naast Hawkwind. Gilbert O'Sullivan en A Flock Of Seagulls zijn niet afkomstig van King Kong.

2001 Muny, Muny, Muny-Daisy Clan (Duitsland, Golden 12, 1968)
2002 A Matter Of Facts-Dizzy Man's Band (NL, Injection, 1972)
2003 Sound Of The Screaming Day-The Golden Earrings (NL, Polydor, 1967)

Het hoesje van 'Love Needs Love' van Daisy Clan (een single uit 1970) heb ik eens gevonden in Heerenveen en biedt onderdak aan 'Muny Muny Muny'. Het is een nummer waarvan ik me kan herinneren dat het in de vroege jaren negentig nog steeds niet op cd is verschenen en daarom wil ik het plaatje 'conserveren' in de verzameling voor het nageslacht. Natuurlijk is de plaat zélf niet zoveel soeps. Golden Earrings heeft oorspronkelijk geen fotohoes, het hierboven afgebeelde exemplaar koop ik in december 2007 in Zwolle. Dit zijn de eerste drie van de vlooienmarkt waar ik volgende week zal terugkeren voor de laatste singles uit oktober 1994.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten