woensdag 16 oktober 2019

Singles round-up: oktober 1



Het bedrijf waarvoor ik werk maakt op de vijftiende het salaris over en dan is het meestal de zestiende tot mijn beschikking. Het kan dan geen toeval zijn dat ik op 16 oktober platen heb gekocht? Zoals ik gisteren al schreef, moet ik iedere maand gewoon een paar singles kopen of op zijn minst in de verleiding komen. Ik heb geleerd van fouten uit het verleden. Een kwart eeuw geleden (en zelfs nog korter geleden) gaat het dak eraf als ik mijn salaris binnen heb. De eerstvolgende kringloop of vlooienmarkt is het dan dusdanig feest dat ik in 'Het zilveren goud' tot in oktober platen uit augustus 1994 behandel. Ik kan mezelf houden aan een afgesproken budget en dat is bij deze kringloop vaak een tientje. Het is geen probleem als dat vijftien wordt maar zeker geen veertig euro of iets dergelijks. Dat zou ik vandaag zelfs met de beste bedoelingen nog niet kunnen besteden aan singles want... het heeft er alle schijn van dat de 'oude' kringloop de Kliko heeft voor gereden en alle singles heeft afgevoerd. Er staat nu enkel een handvol singles, ik schat zo'n dertig. Daar weet ik negen singles uit te zoeken die mijn interesse hebben en dat vormt vanavond de 'Singles round-up'.

* Joe Bourne- Baby You're The One (NL, BBI, 1977)
Ik heb het zojuist opgezocht en, ja, ik heb deze single al wel maar niet met fotohoes. Ik heb de vorige keer getwijfeld maar ik denk dat ik nu wel eentje ga bijzetten in de reserve-Blauwe Bak. Het begint als 'Rock Your Baby' van George McCrae maar dan vallen de drums in en wordt het een zeer prettig seventies-disco ding. Ik hoop dat het andere exemplaar in een iets betere staat is want deze heeft al een zwaar leven achter de rug. De 'brug' zal ik nooit snappen, daar wordt een soort van 'phasing' getracht maar 'swingt' het geluid tussen links en rechts. Klinkt erg bizar op de koptelefoon. Het nummer is mede-geschreven door Martin Van Wijk. Hij is in 1973 de vervanger voor Robbie Van Leeuwen in Shocking Blue en ik heb hem in 1992 mogen interviewen voor de lokale krant.

* Julie Dassin- C'est Bon Signe (NL, Impact, 1967)
Een heel eigenaardig plaatje en ik ben blij dat ik het heb meegenomen. Ik scheld het label in eerste instantie uit voor een Philips en zie pas daarna dat dit het Impact-label is. De a-kant is een cover van 'Bottle Of Wine'. Het nummer is oorspronkelijk van folkzanger Tom Paxton en in 1968 een grote Amerikaanse hit voor The Fireballs. Bij de titel 'Aiko - Aiko (En Parlant D'Anna)' gaat niet meteen een belletje rinkelen maar de namen Hawkins en Johnson verraden een niet-Franse komaf. Op 45cat leer ik dat het een cover is van 'Iko Iko' van The Dixie Cups. Ik ben benieuwd! Tja, het is gewoon een eigenzinnig plaatje maar 'Iko Iko' gaat geen blijvende herinnering brengen. Het is opvallend dat de single alleen in Nederland en Frankrijk is uitgebracht en in het laatste land als Julie D. Het schijnt dat er een Italiaanse uitvoering is met hertalingen van beide nummers. Degene die daarover bericht op 45cat heeft de plaat gehad maar heeft het verkocht.

* The Four Tops- I'm In A Different World (NL, Tamla Motown, 1969)
En dat is dan nummer drie. De eerste neem ik in 2015 over van Peter van singlehoesjes.nl en Albert bezorgt me een tweede exemplaar in 2017. Binnenkort eens de plaat vergelijken met degene die in de reserve-Blauwe Bak staat en moet ik maar proberen om eentje via Engeland te slijten voor een leuke prijs.

* King Crimson- Cat Food (NL, Stateside, 1970)
Ik kan mijn ogen niet geloven! King Crimson voor een euro bij de kringloop in Meppel! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het blijkt ook nog eens de Nederlandse persing in de Duitse fotohoes te zijn. En dat klinkt nog altijd even stevig en goed als in 1970! En het geeft me ook de mogelijkheid om eens te luisteren naar 'Groon', de b-kant die nooit op een album is terecht gekomen. Dat is een lesje muzikale wiskunde van Robert Fripp. Ik heb geen zoek- of verlanglijst qua singles maar het is vaak als ik zoiets tegenkom dat ik denk: Zo dat is weer eentje van de verlanglijst. Bovendien is het Duitse fotohoesje veruit de mooiste die er is en dus is het een erg gelukkige combinatie.

* Mabel- Boom-Boom (Duitsland, Polydor, 1978)
Als mijn radio-collega niet een denkbeeldige oudere dame in de studio heeft die de lootjes trekt door haar hand in de pet te steken ('Not there luv!') of als er momenteel geen zangeres met de naam Mabel in de hitlijsten had gestaan? Dan zou ik deze single gewoon hebben genegeerd. Het ligt zonder hoes in de bak en toch ben ik nieuwsgierig. Mabel blijkt een Deense groep te zijn en 'Boom-Boom' is in 1978 de inzending voor het Songfestival. Ik heb vanmiddag al steeds de Deense versie gehoord op Youtube en ben reuze benieuwd of de single dan Engelstalig is. Ja, deze is inderdaad in het Engels. Het is bovendien een erg grappig nummer dus goed gegokt!

* Rockaway Boulevard- Love Experience (NL, CBS, 1978)
Nog meer gokwerk. 'Love Experience' heeft een funky groove die me goed bevalt en bovendien heb ik meer van dit soort platen in de koffers staan. Het past zelfs wel een beetje in de trant van 'Fool' van Al Matthews of anders 'Slipping Into Something New' van 5rh Dimension. Met andere woorden: Blauwe Bak voor deze plaat! 'Boulevard' op de keerzijde is meteen bij het intro al helemaal 'over the top' en blijft discofunken voor de rest van de drie minuten en vijfenveertig seconden. 'Love Experience' heeft net genoeg 'soul' om in de Blauwe Bak terecht te komen.

* Barry Ryan- Eloise (Duitsland, MGM, 1968)
* Barry Ryan- Love Is Love (Duitsland, MGM, 1969)
Ik koop mijn eerste 'Eloise' in 1991 en deze is ruim twintig jaar later tot op de draad versleten. Sindsdien heb ik de single een aantal malen gekocht maar steeds is de kwaliteit niet erg goed. Hier lijk ik dan toch eindelijk het exemplaar te hebben gevonden zoals ik hem wil horen. Zonder de minste 'distortion' in het hoog en lekker stevig. Het is weer net zo 'kicken' als in de zomer van 2008 in België. Toch had ik 'Eloise' waarschijnlijk laten liggen als 'Love Is Love' niet ernaast stond. Ook die heb ik al een aantal keren maar nooit met de fotohoes zó mooi als deze. Welkome 'upgrades'.

* Santana- Jin-go-lo-ba (NL, CBS, 1969)
Mijn eerste exemplaar van deze Santana-single gaat in november 1990 zonder hoes mee vanaf de vlooienmarkt in Sneek. De lege hoes tik ik later eens op de kop. Toch mocht deze ook wel eens worden vervangen. Nu zie ik ook nog eens dat het 'Persuasion' als b-kant heeft en dat nummer heb ik in Mossley leren kennen vanaf 'Best Of Santana', de verzamelelpee uit 1974. Dat is als Jimi Hendrix met een arsenaal aan percussie. Mijn favoriete Santana-track. 'Jin-go-lo-ba' (in andere gebieden bekend als 'Jingo') klinkt inderdaad twintig keer beter dan de oude uit 1990. Een andere welkome 'upgrade'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten