dinsdag 15 oktober 2019

Week Spot: Bobby Patterson



Trillende handen, zweetbuien en slapeloze nachten? Nee, zo erg is het nu ook weer niet gesteld. Het is echter wel een feit dat ik in een maand geen singles meer heb gekocht en dat begint weer te kriebelen. De 'oude' kringloopwinkel van Meppel is aan de beurt want daar ben ik in januari voor het laatst geweest. Ik vermoed dat jullie binnenkort een of meerdere afleveringen van de 'Singles round-up' kunnen verwachten en daarmee loop ik definitief de schade in. Omdat het dinsdag is, ga ik nu weer zitten voor de Week Spot. Waarom altijd een dinsdag? Dat stamt uit de tijd dat ik nog een eigen soul-groep heb op Facebook en wij op dinsdagavond altijd een 'themed session' hadden. Dan was ik té druk om huiswerk te doen voor een 'Raddraaier' of iets dergelijks en benutte deze avond voor de Week Spot. Ook heb ik lange tijd op dinsdagavond de 'Soul-x-rated' opgenomen. Een Week Spot loopt dus feitelijk van woensdag tot dinsdag. De nieuwe Week Spot staat al een tijdje op de planning maar alleen moest ik nog besluiten over welke kant het moest worden. Dat is dus tóch 'Recipe For Peace' geworden, een plaat van Bobby Patterson.

In maart 2018 biedt Mark een 'blinde' partij singles aan: 'Used, but not abused'. De 'Soul Pack' is zeer voordelig en ik waag de gok. Dat is goed uitgevallen! Niet alleen een paar platen die ik in werkelijkheid nog zocht maar ook tal van 'eye-openers'. Zo zit er een plaatje bij van Bobby Patterson op het Granite-label. Een anderhalf jaar later heb ik inmiddels ook twee van Edwin Starr op datzelfde Granite. Patterson staat echter op de nominatie om af te vallen voor de Blauwe Bak. De plaat is dermate gehavend dat het blijft steken en dat neemt voor mij de lol weg. Als ik de 'Vakantiemix' aan het opnemen ben, meen ik toch de plaat te moeten accepteren met de tik. Sindsdien is de liefde gegroeid voor het nummer. Ik ontdek vanavond dat het in Engeland in 1977 is uitgebracht als een Contempo en die staat meteen op het verlanglijstje. Over de verschijningsdatum van de Week Spot verschillen de meningen. 45cat heeft het over 1992 terwijl het doorgaans goed ingelichte Soulfulkindamusic het over 1985 heeft. De opname is hoe dan ook van de vroege jaren zeventig.

Bobby Patterson wordt op 13 maart 1944 geboren in Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Zoals veel stadsgenoten houdt ook Patterson zich aanvankelijk bezig met de 'deep soul' maar hij is zoveel meer dan een zanger alleen. Patterson is evenzeer actief als liedjesschrijver, arrangeur, producent en zelfs eigenaar van een platenmaatschappij. In zijn vroege tienerjaren formeert hij zijn eerste band: The Royal Rockers. Met deze band doet hij veelal mee aan talentenjachten in Texas. Een plaatopname bij Liberty ligt in het verschiet bij het winnen van de talentenjacht en dat resulteert in een reis naar de studio in Californië. De opname zal echter op de plank blijven liggen. Als Robert Patterson & His Combo maakt hij in 1963 twee singles voor het Future-label in Dallas. In 1966 komt hij in contact met het Abnak-label. Patterson neemt 'You Just Got To Understand' op en dat is niet bepaald een grote hit. Wel weet hij John Abnak over te halen om een soul-divisie op te zetten. Patterson zal de daaropvolgende vier jaar platen maken voor het Jetstar-label. In september 1967 verschijnt 'Let Them Talk' en dat nummer wordt op meerdere plaatsen in de wereld uitgebracht waaronder Nederland (op Artone). Dat plaatje kan zo de bak in van de Carib! In 1969 raakt het Abnak-label in zwaar weer en is 'If A Man Ever Loved A Woman' in mei 1970 zijn laatste single.

Hij heeft dan genoeg training genoten om 'allround' te zijn in de studio en met deze ervaring stapt hij naar Jerry Strickland van het Jewel-imperium. Jewel is oorspronkelijk een gospel-label dat sub-labels heeft als Soul Power en Paula. 'Judy In Disguise' van John Fred & His Playboy Band is één van de grotere hits uit de stal van Strickland. Patterson neemt niet alleen een aantal platen op voor het Paula-label maar produceert daar ook werk van Fontella Bass, Little Johnny Taylor, The Montclairs, Roscoe Robinson en Tommie Young. Hij schrijft liedjes (al dan niet met Strickland) voor Albert King en Little Willie John. In februari 1972 verschijnt 'How Do You Spell Love' op Paula en het nummer zal een paar jaar later een hit zijn voor Fabulous Thunderbirds. Het is een eenvoudig maar doeltreffend funky soul-nummer en krijgt ook in Engeland een release dankzij het Mojo-label. In 1976 neemt hij een single op voor zijn eigen Proud-label en maakt dan 'If I Hadn't Slipped Up And Got Caught' voor Granite. En dat is de single die ik in maart 2018 in mijn 'soul pack' tegenkom. In 1982 maakt hij een single als Bobby Story voor hetzelfde Proud en dan wordt het even angstvallig stil rond de persoon.

Het is de eer aan Jeff Tweedy, muzikant van de Americana-band Wilco, om de interesse voor Bobby Patterson aan te wakkeren. Hij heeft op dat moment een hobby-project met de naam Golden Smog en neemt Patterson's 'She Don't Have To See You' op voor een album. Het resulteert in nieuwe optredens en een aantal albums waarvan 'I Got More Soul' in 2014 de meest recente is. Over de heruitgave van 'How Do You Spell Love' met 'Recipe For Peace' op de keerzijde wordt me helemaal niets duidelijk. Het is een Amerikaanse release en zeer waarschijnlijk door Patterson zélf in werking gesteld. 'Recipe' staat vóór deze Paula-uitgave nimmer op een Amerikaanse single.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten