zondag 20 oktober 2019

Singles round-up: oktober 2



Of ik verstandiger ben geworden door de jaren heen? Jazeker! Een tien tot twintig jaar geleden was ik in alle staten als ik langs een winkel fietste waarvan ik wist dat het platen verkocht. Ik zou en moest naar binnen en zo nodig platen kopen ook al liet het budget dit eigenlijk niet toe. Tegenwoordig kan ik me beter beheersen en kan ik moeiteloos ruim een jaar langs een kringloopwinkel fietsen zonder dat ik de neiging heb om naar binnen te gaan. Ik ben pas tweemaal naar binnen gegaan bij de winkel. In januari 2018, als het net is geopend, en een half jaar later doe ik even flink boodschappen bij de winkel aan de Paradijsweg in Meppel. Ik vind het een beetje een rommeltje dan. Teveel spul in een té kleine ruimte. Er is me de laatste tijd al vaker iets opgevallen aan de winkel. Zo merk ik dat de achterkant grenst aan de Hugo De Grootstraat en dat dit als ingang wordt gebruikt voor de nieuwe goederen. Ook is het minder druk vooraan bij de Paradijsweg. Gistermiddag was ik vroeg klaar met de PostNL en besloot even naar binnen te gaan en wat blijkt? Inmiddels maakt de kringloop gebruik van de volledige ruimte en is vooraan alleen de kledingafdeling. Ik worstel mezelf door ongeveer 1500 singles, veel piratenspul, en selecteer uiteindelijk vijftien die direct mee mogen. Wellicht dat ik nog eens een stel ga halen...? Vandaag de eerste acht.

* The Bad Examples- Not Dead Yet (NL, Jaws, 1991)
Tegenwoordig heeft ieder gehucht haar eigen festival. In veel gevallen met steeds dezelfde (Nederlandse) namen op de poster. In de vroege jaren negentig is het nogal wat als een organisatie een 'underground'-festival uit de grond stampt met meteen een arsenaal aan buitenlandse acts op de poster. Ik heb de flyer van het festival in Leeuwarden jaren lang aan de muur gehad. Een festival in een recreatiegebied bij Leeuwarden in de zomer van 1992. The Bad Examples treedt daar eveneens op. Ik ken 'Not Dead Yet' vooral vanwege de Vara-dinsdag. De rest van de stations 'lust' het niet echt en ik vind het meteen een leuk nummer. Toch moet ik erkennen dat ik het nummer in 27 jaar niet heb gehoord en ben benieuwd of de liefde is gebleven. Ja, het is precies de zompige jaren zeventig-rock zoals ik het herinner. Een iets luchtiger versie van The Black Crowes zou ik bijna willen zeggen. Een band welke ongetwijfeld meer sfeer brengt op een festival dan Lil Kleine of Maan.

* J.J. Barrie- Till You Love Me Again (Duitsland, Power Exchange, 1976)
De Blauwe Bak heeft me geleerd dat Pickwick niet alleen maar budget-compilaties heeft uitgebracht maar ook een 'nieuwe' catalogus had. Gisteren heb ik geleerd dat Music For Pleasure eveneens een eigen catalogus heeft in 1976. Het is dan voornamelijk country zover het oog kan zien. Merkwaardig dat 'Till You Love Me Again' in Duitsland als a-kant is uitgebracht, de reden van aanschaf is de b-kant: 'No Charge'. Dat is inderdaad het deuntje dat wijlen Bob Bouber tot een Nederlandse hit heeft gemaakt als 'Voor Niets'. Ik heb nog wel een latere Power Exchange-single van The Imperials, een Engelse persing, en daar wordt met geen woord over MFP gesproken. In Duitsland is ook de elpee van Bill Amesbury in de MFP-serie uitgebracht. Natuurlijk lusten de honden geen brood van deze dweil maar ik herinner van 'The Summer Spirit Of...' dat het nummer lastig in de originele versie is te bemachtigen in de digitale wereld en dus waag ik mijn euro eraan.

* Bee Gees- Someone Belonging To Someone (NL, RSO, 1983)
De groep is nog ter sprake gekomen in de 'Eretitel'. The Bee Gees is feitelijk de start van mijn verzameling geweest en vooral in de eerste jaren leg ik een flinke verzameling aan. Toch ontbreken anno 2019 een aantal singles en eentje daarvan is dit 'Someone Belonging To Someone' van de 'Stayin' Alive'-soundtrack. Het geldt overigens ook voor 'The Woman In You' en deze verwacht ik eerdaags ook nog wel eens voor een euro te vinden. 'Someone' is best een aardig nummer hoewel ik het helemaal niet ken, maar het is vooral om de collectie weer een stukje meer compleet te maken.

* The Four Tops- You Keep Running Away (NL, Tamla Motown, 1967)
De tranen schieten me in de ogen. Deze van The Four Tops zit zonder hoes tussen een aantal andere singles zonder hoes geperst en is niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Ik heb het gisteren 'proef gedraaid' in 'Do The 45' en moet concluderen dat de plaat redelijk klinkt dankzij de harde opname maar dat een 'upgrade' met eventuele fotohoes nog altijd welkom blijft. Hoewel de Motown-hits bijna geen rol spelen in de Blauwe Bak heb ik deze al wel een tijdje op mijn verlanglijst gehad tot zover ik een dergelijke lijst heb. Wellicht toch nog reserve-Blauwe Bak voor deze.

* Honey Cone- Stick-Up (NL, Hot Wax, 1971)
Deze single heb ik al maar dit exemplaar oogt helemaal nieuw en mag de oude vervangen. Hij heeft ooit in de reserve-Blauwe Bak gestaan maar uiteindelijk blijkt deze niet té interessant voor deze bak. Sindsdien staat het bij 'Want Ads' in de jaren zeventig.

* Kenny- Fancy Pants (Duitsland, Rak, 1975)
Voor de liefhebbers: Vanavond draai ik vanaf elf uur de volledige Engelse top 50 van deze dag in 1968 waaronder dertig rechtstreeks van vinyl. Het is dankzij dit soort shows dat ik ben gaan zoeken naar singles welke grote hits zijn geweest in Engeland en lastig zijn te vinden in de digitale wereld. 'Fancy Pants' van Kenny kom je nog wel eens tegen op een verzamel-cd maar meestal in een matige kwaliteit. Kenny is een band uit dezelfde stal als Mud en is meer van hetzelfde. Best wel een leuke single en weer eens wat anders dan 'Dynamite' van Mud.

* Kokomo- A Little Bit Further Away (NL, CBS, 1982)
Ik heb aanvankelijk ook 'Will You' van Hazel O'Connor uitgezocht maar volgens mij moet ik die nog ergens hebben liggen. Toch heb ik opeens veel zin in 'Will You' en dat geldt ook voor deze van Kokomo. Bovendien is de plaat in nieuwstaat en dat is mooi meegenomen. Hoewel het zwijmelsoul van de bovenste plank is, gaat deze gewoon in de jaren tachtig-bak.

* The Merrymen- Soul Calypso (NL, Mata Hari, 1970)
Blijkt beduidend minder 'soulful' te zijn en gaat dus ook ongezien de jaren zeventig-bak in. Leuk voor nog eens op een zondagavond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten