vrijdag 18 augustus 2017

Raddraaien: Terry Dactyl & The Dinosaurs



Vakantieplannen? Ten eerste ga ik weer op schema komen met Soul-xotica. Ik wil, na het succes van vorig jaar, weer een paar mixen opnemen met Blauwe Bak-aanwinsten van het afgelopen jaar. Ik heb de buurvrouw weken geleden beloofd eens het gras tussen de tegels te verwijderen en ben daar door werk (of slecht weer op vrije momenten) niet aan toe gekomen. Ook alvast de eerste dingen inpakken en langzaam aan een beetje voorbereiden op de vakantie. Ik zal nog eens even naar Meppel moeten voor een paar kleine vakantie-boodschappen. Een melamine-mok bijvoorbeeld en wellicht ook even een nieuwe thermoskan. Ik hoop dat de camping naar mijn vraag heeft geluisterd en dat er inmiddels een waterkoker staat. Dan kan ik dit jaar in ieder geval het gasflesje overslaan, dat is dan alleen nog voor het maaltijdje koken. Ik heb een 'vakantieverhaal' in de planning, maar ga vanavond eerst verder met 'Raddraaien'. De 27e single uit de vijfde jaren zeventig-bak is op dit moment voor 'Sea Side Shuffle' van Terry Dactyl & The Dinosaurs. Ik ga straks Mrs. Miller en Al Wilson aan de Blauwe Bak toevoegen en dan de 'nieuwe' aanwinsten voor de algemene bakken bij voegen waardoor die andermaal van volgorde veranderen. Op dit moment staan 'War' van Edwin Starr, 'Red Light' van Billy Ocean en 'Kangaroo' van Hoagy Benson klaar om de Blauwe Bak te verlaten. Maar goed... ik ga nu 'Raddraaien' met Terry Dactyl.

Waar en wanneer? Ik heb de single 'dubbel' en de 27e single is de eerste die ik koop: De Engelse UK-persing. Deze komt in de eerste weken van 1993 bij me wonen. De wereldbaan bij de zuivelfabriek ligt reeds achter me. Ik bezoek bijna dagelijks de verschillende uitzendbureaus en ga van adresje naar adresje. Veelal omdat het werk op afroep is en de opdrachtgever na één dag vaak geen personeel meer nodig heeft. Het werk droogt op in 1993. Over een paar maanden zal ik er niet meer in slagen om aan de bak te komen. In de jaren 1992 en 1993 is Golden Years mijn hangplek, de jukebox-winkel in de Nauwe Noorderhorne in Sneek die ik binnenkort ook nog eens in de schijnwerpers wil hebben. Eigenaar Klaas heeft deze singles uit een jukebox gehaald en ze hebben geen hoesje. Ze mogen dus extra goedkoop weg. Daar zit ook deze 'Sea Side Shuffle' bij. In de nieuwe eeuw koop ik ook nog de Nederlandse Decca in het fotohoesje. Bij de zoektocht naar een geschikte illustratie kom ik op 45cat deze leuke poster tegen. Weer eens iets anders dan een single.

,,You are now listening to Wolfman Radio. This is Jona Lewie, saying thanks for listening", tegen de achtergrond van 'Stop The Cavalry'. Dat is in november 2015 een kadootje van de radiobaas aan het management van Wolfman Radio. Jona Lewie heeft een paar weken eerder opgetreden tijdens 'The Big One' en er is een interview opgenomen. Op de vraag of hij een boodschap wil inspreken voor de Wolfman-luisteraars komt hij met de bovenstaande tekst. Dan zie ik opeens dat Jona en ik nogal wat vrienden gemeen hebben. Ik stuur een verzoek en... word vrijwel meteen toegevoegd. Jona Lewie's Facebook is niet eentje van een management of een fan. Het is in principe zijn persoonlijke pagina alleen maakt hij zich niet zo druk op Facebook. Ik krijg de indruk dat hij zich helemaal niet meer druk maakt. Hij vermeldt wanneer hij opduikt op televisie, al dan niet iets 'uit den ouden doosch'. Ook dat hij geregeld opduikt in kwissen met zijn maatje Owen Paul (van 'You're My Favorite Wsste Of Time'). De man is op 14 maart zeventig geworden en doet het rustig aan. John Lewis gaat eerst onder eigen naam werken in de jaren zestig. In de tweede helft van de jaren zestig is hij actief als blues-zanger en verschijnt op een tweetal compilatie-albums. In 1970 gaat hij als pianist werken met Brett Marvin & The Thunderbolts. Dat is een bluesband dat een contract heeft met Sonet. Wiens' idee het is geweest, is niet duidelijk. 'Sea Side Shuffle' wordt geschreven door Lewis/Lewie en wordt door Sonet uitgebracht als Terry Dactyl & The Dinosaurs. De plaat doet aanvankelijk helemaal niks totdat Jonathan King oren krijgt naar het plaatje. Het verschijnt in 1972 opnieuw via King's UK-label en dan wordt het een grote hit. Terry Dactyl & The Dinosaurs heeft nog twee hits met Jona Lewie-composities in 1973, maar dan verlaat Lewie het schip en gaat Brett Marvin & The Thunderbolts onder de oude naam verder.

Jona weet wonderwel aansluiting te vinden in de 'new wave' die opsteekt gedurende de punk-explosie in 1977. Evenals bijvoorbeeld Elvis Costello en Nick Lowe komt ook Lewie onder contract bij Stiff Records. Zijn single 'Come Away' wordt nog toegeschreven aan Terry Dactyl & The Dinosaurs Featuring Jona Lewie, maar al gauw blijkt dat hij zonder de 'fictieve' groep kan leven. 'You'll Always Find Me In The Kitchen At Parties' is al een grote hit, maar hij vestigt definitief zijn naam met 'Stop The Cavalry' in 1980. Wellicht nog eens voer als hij eens solistisch aan bod komt in 'Raddraaien'?

'Sea Side Shuffle' past met haar skiffle-geluid helemaal in de lijn van de Jonathan King-producties uit de vroege jaren zeventig, toch heeft King aanvankelijk weinig te maken met de opname. Terry Dactyl verwijst niet naar een specifieke personage binnen de groep, maar is afgeleid van Pterodactyl. Verder kan dit plaatje in één lijn worden geplaatst met 'Groovin' With Mr. Bloe', een andere 'anonieme' plaat waarbij een getekend figuur de hoofdrolspeler lijkt te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten