vrijdag 4 augustus 2017

Eretitel: 'Goodbye'



Ik hoef vandaag eens niet te bezorgen voor de variatie en gisteren heb ik het ook niet heel druk gehad. Desondanks toch een gebrek aan slaap waardoor ik de 'Eretitel' even op de lange baan heb moeten schuiven. Morgen wederom aan de bak in Steenwijk en dus weet ik op dit moment nog niet of vanavond een tweede bericht gaat volgen. 'Listen carefully', de oer-vorm van de 'Eretitel', is een rubriek dat blijft geven. Ik heb in 2015 niet het vermoeden dat ik ruim twee jaar later nog steeds drie verschillende platen kan vinden met identieke titels en ik heb geen gebrek aan inspiratie. Plus dat je soms nog wel eens 'moeilijk' wilt denken. Ook in de richting van 'Goodbye' en dergelijke cliché-titels is nog het ene en het andere dat ik in de rubriek moet plaatsen. Niet alleen 'Listen Carefully' (iedere dinsdag in 'Tuesday Night Music Club') heeft niet alleen een gouden toekomst, ook met de 'Eretitel' kan ik nog gemakkelijk twee jaar vooruit! Vandaag gaat het om de titel 'Goodbye'.

3. Kristinia Debarge (2009)
Ik zou me kunnen voorstellen dat er nog tientallen platen zijn met deze titel, maar in 2015 selecteer ik deze als 'extra' om het trio compleet te maken. Bekende naam? Ja, Kristinia is de dochter van James Debarge en dat is weer één uit de familiegroep Debarge. Dat heeft in de jaren tachtig een hit met 'Rhythm Of The Night' en oom El Debarge zal ook nog enkele malen de hitparade bereiken. 'Goodbye' komt van het debuutalbum van Debarge en ze is dan pas achttien. Een volwassen tekst over een kerel die wel zo snel mogelijk gedumpt dient te worden en dat is vaker de thematiek in liedjes met deze titel. 'Goodbye' is dan nog vriendelijk want verder wordt de persoon weinig 'good' toegewenst. Kristinia gebruikt daarbij nog een 'hook' in het nummer dat het meteen herkenbaar maakt voor jong en oud: Het is het 'Na-na-hey-hey-goodbye' uit 'Na-na-hey-hey, Kiss Him Goodbye' van Steam. Dat is dan origineel weer uit 1969 en dat is tevens het bouwjaar van de oudste 'Goodbye' uit deze aflevering van de 'Eretitel'. Dat vinden we op twee want Debarge is deze week hekkensluiter.

2. Mary Hopkin (1969)
Hoewel 'Goodbye' erg kort door de bocht is als je rekent dat je door deze 'switch' enige tijd last kan hebben van een jetlag, wordt in de 'Eretitel' de oceaan over gestoken alsof het een regenplas is. De nummer twee brengt ons in Wales bij Mary Hopkin. Ze is de eerste niet-Beatle die een plaatje mag uitbrengen op het Apple-label en 'Goodbye' uit 1969 is de opvolger hiervan. De vijfhonderdste single uit mijn verzameling en nog altijd één van mijn persoonlijke favorieten als het tot Mary Hopkin komt, hoewel haar meest recente werk ook heeft overtuigd. 'Goodbye' staat vandaag op twee.

1. Feder ft. Lyse (2015)
De inspirator voor de 'Listen Carefully'-aflevering in 2015 en de ongekroonde nummer 1. Uit de tijd dat het nog écht leuk is om 'Floorfillers' te doen. Woensdagavond is dan het moment dat ik allerhande lijsten door ga om nieuwe nummers te vinden. Hoe en waarom ik bij 'Goodbye' van Feder ben uitgekomen, weet ik niet meer. Wél dat het als een bom is ingeslagen in mijn shows en ook thuis. We hebben weinig restricties bij Wolfman maar eentje is dat de taal geschikt moet zijn voor alle leeftijden. F-woorden moeten worden uitgeschakeld. Ik heb Feder, geloof ik, een stuk of drie keer gedraaid met het F-woord voordat ik een Wolfman Radio-jingle erover heen plak. Dat zit er zó in gebakken dat ik nog altijd de jingle hoor. Verder zouden jullie Feder kunnen kennen van de aflevering van 'Van hit naar her'. Deze heb ik gepubliceerd op 28 maart 2015, maar linksboven hoort een zoekfunctie te zitten. Je moet dan eerst wel de cookies geaccepteerd hebben, daarna wordt het pas zichtbaar. Verder heeft het een achtste plek behaald in de 'Floorfillers Top 30' van 2015. Vanzelfsprekend dat dit nummer vanavond op 1 staat?

Het 'vaarwel' is me niet goed bevallen want volgende week wil ik jullie driemaal...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten