woensdag 16 augustus 2017

Het zilveren goud: augustus 1992



Het pakket uit Denemarken is nog altijd onderweg en dus vanavond slechts één bericht. Eigenlijk ben ik daar niet rouwig om. Ik heb vandaag in Meppel bezorgd en de brandende zon heeft zijn weerslag gehad. Ik heb het gevoel dat ik het vanavond niet laat ga maken. Morgen en vrijdag nog en dan kan ik genieten van mijn welvediende (?) vakantie. De weerboeren zijn gematigd positief over de komende twee weken. Echt tropisch zal het niet worden in de geplande kampeervakantie, maar een graadje of twintig met weinig neerslag is iets waarvoor ik het doe! Maandag hebben we afscheid genomen van 'Het zilveren goud op 33 toeren', maar met de 45 toeren-variant kan ik bijna twee jaar vooruit. Deze aflevering staat vooral in het teken van de platen die ik in Denemarken heb gekocht plus nog een aantal van het staartje van de schoolvakantie. Dat dan ook nog eens twee weken wordt uitgesteld, maar dat is een 'vakantieverhaal' dat ik binnenkort ga delen. Vandaag de singles die ik in augustus 1992 aan de bakken heb toegevoegd.

De vakantie wordt, volgens traditie, gevierd bij mijn oudste broer. Hoewel ik nog sel geregeld 'mee lift' met mijn ouders is de tijd dat ik met hen aan het handje ging definitief verleden tijd. Terwijl zij de toeristische punten op zoeken in een Deense stad speur ik naar singles. Op een vooraf afgesproken tijdstip treffen we elkaar weer bij de auto. Dat gaat altijd goed! De eerste vijf koop ik op de eerste zaterdag van de vakantie in de stad Vejle. Ik tref daar een stripboekenwinkel waar ze nota bene 'weten' dat jaren zestig-singles worden verzameld! Ik heb een gezellig onderhoud met de verkoper die mij leert dat vooral platen van de Deense groep Gasolin' erg in trek zijn bij verzamelaars. Hij laat me eentje zien met een koninklijk prijskaartje. De singles die ik hier vind, zijn allemaal een stuk zonniger geprijsd.

820 Over Under Sideways Down-The Yardbirds (Denemarken, Columbia, 1966)
821 Cottonfields-The Beach Boys (Denemarken, Capitol, 1970)
822 She Loves You-The Beatles (UK, Parlophone, 1963, re: 1978)
823 El Condor Pasa-Simon & Garfunkel (Denemarken, CBS, 1970)
824 Get Off Of My Cloud-The Rolling Stones (UK, Decca, 1965)

Bij de bovenstaande vijf wil ik nog vermelden dat The Beach Boys 'laat' is uitgegeven in Denemarken. Hoewel het in Nederland in 1969 al een hit is geweest, vermeldt het label van de Deense persing dat het uit 1970 komt. De single van The Beatles komt uit de box-set met de heruitgegeven Beatles-singles in de groene fotohoezen. The Rolling Stones is weer zo'n voorbeeld van een Decca-plaat die in Engeland is geperst voor de Deense markt. Alleen The Beach Boys, The Beatles en Simon & Garfunkel hebben fotohoesjes. De illustratie boven dit bericht is de hoes die aan 820 toe behoort, maar welke in 1992 ontbreekt. Dan vervolg ik nu met de singles die ik bij de 'Køb Og Saelg' in Skarrild heb gekocht. Die gaan normaal gesproken bij mij per vier, maar volgens mij haal ik de elpee van Sherbet eveneens uit Skarrild. Ook kan ik me herinneren dat de keuze voor mij 'op' begint te raken, hoewel ik ook in 1993 nog enkele singles daar vandaan zal halen. Hierbij de 'lokale' vangst.

825 Hi Li Lo Li-The Immigrants (Denemarken, Metronome, 1965)
826 Let Me Know-Gloria Gaynor (Duitsland, Polydor, 1979)
827 Great White Lady-John Kongos (Denemarken, Sonet, 1972)
846 Breakin' In A Brand New Broken Heart-Connie Francis (UK, MGM, 1962)

Gloria Gaynor is een Duitse export-versie voor de Scandinavische markt. Alleen John Kongos heeft het originele fotohoesje, In Herning ontdek ik een 'nieuwe' winkel. Het kan zijn dat de zaak al een tijdje bestaat, maar het is nieuw dat het een bakje verzamelaars-singles op de toonbank heeft staan. Volgens mijn herinnering is het vooral een winkel voor de audiofiel. In 1993 zal ik hier ook nog een aantal keren terug komen, maar dit zijn de aanwinsten uit 1992.

828 A Girl Has To Know-The G-Clefs (UK, London, 1962)
829 Every Little Thing-Jeff Lynne (Duitsland, Reprise, 1990)
839 The More I See You-Chris Montez (Duitsland, London, 1966)

Alledrie met fotohoes. Die van The G-Clefs is daarvan het meest zeldzaam. Jeff Lynne is 'new old stock' en Chris Montez heeft een foto van jongeren op de dansvloer, een design dat ze voor uiteenlopende platen gebruiken. Tot volgend jaar! In Arhus tref ik ook een verzamelaarswinkel en hier heb ik écht tijdgebrek. Ik zou gemakkelijk de rest van de dag hier kunnen doorbrengen, maar ben afhankelijk van familie die op de stoep staat te wachten. Ik neem de volgende twee haastig mee.

830 So Deep Within You-The Four Tops (Denemarken, Tamla Motown, 1972)
831 Lady Madonna-The Beatles (Denemarken, Parlophone, 1968)

Beide in een neutrale hoes. Ik ben op mijn best als ik op eigen houtje de wereld kan intrekken. Henk heeft een racefiets welke hij nog kwalijk gebruikt, maar het is betrouwbaar genoeg om kilometers te vreten. Een kaartje mee ter oriëntatie en dan kom ik een eind! Ook nu weer de nimmer eindigende zoektocht naar vinyl. De tweede zaterdag van de vakantie hoef ik echter niet zo ver te fietsen. Nabij het bruinkoolmuseum van Søby is een kofferbakverkoop. Daar sla ik een flinke slag qua vinyl.

832 I Take It Back-Sandy Posey (Duitsland, MGM, 1967)
833 Ved Landsbyens Gadekaer-Keld & The Donkeys (Denemarken, Odeon, 1966)
834 Ten Lonely Guys-Pat Boone (Denemarken, Dot, 1961)
835 Bad Moon Rising-Creedence Clearwater Revival (Denemarken, Liberty, 1969)
836 Mashed Potatoes-The Defenders (Denemarken, Sonet, 1965)
837 Johnny Loves Me-Suzie (Denemarken, Sonet, 1964)
838 Juanita Banana-Keld & The Donkeys (Denemarken, Odeon, 1970)

Alleen Creedence, The Defenders en 'Juanita Banana' hebben geen fotohoes. Suzie is niemand minder dan 'onze' Maria Catharina Martina Pereboom die in de vroege jaren zestig naar Zweden trekt om daar een populaire zangeres te worden. Erg leuk om zoiets in Denemarken te vinden. De zoektocht naar het bijpassende fotohoesje levert mij de informatie op dat het hier de tweede Deense persing betreft. Het hoesje ontbreekt namelijk op 45cat. Als ik ooit nog eens een scanner koop, ga ik dat oplossen! Dan is de vakantie in Denemarken bijna om. Het is een dinsdag als ik mijn laatste fietstocht maak en ik, dankzij de gouden gids, een paar opkopers traceer die hun deur voor mij willen openen. Wat ik me ook nog erg goed herinner is dat er deze dag een stevige wind staat. Ik heb de singles in een slap plastic zakje (denk aan het model dat je bij de snackbar of de chinees krijgt) aan het stuur bungelen en plots zeilt Garland Jeffreys door de lucht. De single valt in een greppel, het hoesje waait een maisveld op. Jammer maar helaas. Uiteraard heb ik het plaatje na bijna kwart eeuw eens vervangen door eentje die niet in een greppel heeft gelegen en waarvan het hoesje nog wel aanwezig is. Hierbij de laatste singles van het Deense avontuur.

840 That's My Baby-The Defenders (Denemarken, Sonet, 1965)
841 Always On My Mind-Willie Nelson (NL, CBS, 1984)
842 The Look Of Love-ABC (Italië, Mercury, 1982)
843 Wringle Wrangle-Jimmy Carroll (US, Bell, 1957)
844 Maxwell's Silver Hammer-George Howe (Zweden, MCA, 1969)
845 Matador-Garland Jeffreys (NL, A&M, 1980)

Eindelijk staat het beeld me weer voor de ogen en kan ik de correcte informatie geven ten aanzien van The Defenders. Het hoesje van 'Der Er Lys I Lygten' ligt bij de 'Køb Og Saelg' in Skarrild met geen spoor van de plaat. Ik neem het hoesje in 1991 mee als ik 'You'd Better Get Used To Missing Her' van The Symbols koop. 'That's My Baby' heeft geen fotohoesje en dus stop ik deze in het Defenders-hoesje dat ik heb liggen. Buiten de 'verloren' hoes van Garland Jeffreys hebben alleen Jimmy Carroll en George Howe een fotohoes. De single van ABC is een Italiaanse promo met een wit label. De eigenlijke a-kant is 'Avalon' van Roxy Music, maar ik vind deze van ABC anno 1992 een stuk interessanter (en stiekem nog steeds...) en schrijf de single in onder ABC.

Dan tot slot het restant singles dat ik in Nederland koop. 847 heb ik dan al een jaar in huis en heb uit pure baldadigheid de single zo zwaar mishandeld dat hij eigenlijk niet meer wil draaien. Het is één van de platen die ik bij het boekenwinkeltje van Cees Buster heb gehaald. Ik mag achteraf gezien nog van geluk spreken dat de single zélf niet zo heel veel soeps is. Het had immers ook met Major Lance of Doris Duke kunnen gebeuren? 848 tot en met 851 komen van Golden Years. The Mohawks heeft tot vorige week in de (reserve-) Blauwe Bak gestaan. Alleen Blue Planet heeft een fotohoes hoewel ik The Outsiders later nog eens heb vervangen door een beter exemplaar met fotohoes. De nummers 852 tot en met 854 komen van het verzamelaarswinkeltje waar ik in juni nog een aantal singles heb gekocht. Hier heeft alleen The Bee Gees een fotohoes, hoewel ik Les Baroques later eens met fotohoes heb gekocht.

847 I Can Do It If I See It-Louise Freeman (UK, London, 1974)
848 Monkey On Your Back-The Outsiders (NL, Relax, 1967)
849 Day After Day-Badfinger (NL, Apple, 1972)
850 I'm Going Man I'm Going-Blue Planet (NL, Philips, 1970)
851 The Champ-The Mohawks (NL, Philips, 1969)
852 Help (Get Me Some Help)-Tony Ronald (Duitsland, Ariola, 1971)
853 Such A Cad-Les Baroques (NL, Europhon, 1966)
854 Lonely Days-The Bee Geees (NL, Polydor, 1970)

Volgende maand gaan we voorbij de 900. Maar liefst zesenveertig singles, maar over een paar maanden is het helemaal feest in deze serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten