maandag 14 augustus 2017

Het zilveren goud op 33 toeren: augustus 1992



Ik lig een bericht achter op schema maar daar is over nagedacht. Het valt me een beetje tegen dat ik de singles uit Engeland nog niet binnen heb. Het duo uit Denemarken is pas afgelopen weekend verzonden en dus zou de 'Singles round-up' in het gedrang kunnen komen. Ik wil immers woensdag 'Het zilveren goud' doen en hoop deze tweede 'Round-up' vóór vrijdag te hebben afgerond. Daar 'spaar' ik dit bericht voor. De start van de laatste werkweek voor de vakantie. Het is erg onderbezet op de zaak en dus werk ik, bij hoge uitzondering, ook morgenmiddag. Zaterdag mag ik vakantie vieren. De eerste week zal ik dat grotendeels thuis doen en hou verder het weer in de gaten. De verwachtingen geven nu aan dat het de vrijdag van de kampeervakantie waarschijnlijk gaat regenen en dus denk ik erover om de donderdag al weg te gaan. De tent droog opzetten is me namelijk ook wel wat waard. Eerst ga ik voor de laatste keer op 33 toeren een kwart eeuw terug in de tijd. De kaartenbak vermeldt twee elpees, maar weet dat aan te vullen tot vier elpees die ik in augustus 1992 heb gekocht.

LP 105/ LP 106 The Collection-The Small Faces (UK, Castle Communications, 1985)
Even snel een paar hits verzamelen en vervolgens een aantal mindere covers en klaar is een compilatie! Dat is vaak de werkwijze van labels als Arcade, K-Tel en het Engelse Telstar, maar niet de procedure van Castle Communications. Toch heeft Castle dezelfde 'roots': Een reclamebureau dat zich stort in het opnieuw uitbrengen van materiaal uit vervlogen tijden. 'The Collection' is een uitgebreide serie met tientallen uiteenlopende artiesten en groepen in allerhande genres en tijdvakken. Castle laat liefhebbers los op het samenstellen van 'The Collection' en dit levert verrassende albums op. Volgend jaar zal ik 'The Collection' van jazzfunk-bassist Stanley Clarke kopen tijdens de vakantie in Denemarken, in 1992 schaf ik The Small Faces aan. In 1996 zal ik zelfs nog de cassette kopen van dit album, dus kun je spreken van een echte favoriet. 'The Collection' pretendeert niet 'compleet' te zijn, maar geeft een prachtige dwarsdoorsnee van The Small Faces. Zo ontbreekt de studio-versie van 'All Or Nothing', maar deze staat wel in een live-versie op de plaat. Verder moeilijk verkrijgbare tracks als 'Don't Burst My Bubble' en het prachtige 'Autumn Stone' naast de grote hits van de band en uitgesmeerd over twee albums. Ik ken dan hoogstens een paar singles van de groep en dit album zal me tot een 'fan' maken.

LP 107 Howzat-Sherbet (US, Epic, 1976)
Hoe gek wil je het hebben? Een hit-album van zestien jaar oud dat nog helemaal gesealed is... Uiteraard heb ik de zegel verbroken en ik schat dat het voor de waarde niet zoveel uitmaakt, maar toch is het een vreemde gewaarwording. In Denemarken kan het allemaal! Vorig jaar heb ik daar 'Blaze' van Herman's Hermits gekocht en deze zaak heeft de elpee zelfs meerdere malen liggen. Ik heb de plaat open gemaakt en misschien één keer gedraaid. Interessanter dan het titelnummer wordt het namelijk niet op deze elpee.

LP 108 The Defenders-The Defenders (Denemarken, Sonet, 1965)
Zie hiervoor het bericht van gisteren.

LP 109 Greatest Hits-Q'65 (NL, Decca, 1972)
In de zomer van 1992 is de elpee flink op zijn retour. De meeste muziekwinkels hebben het vinyl tegen afbraakprijzen weg gedaan en bieden alleen nog cd's aan. In de laatste week van de vakantie ga ik op een woensdagmiddag met mijn ouders naar Dokkum. Zoals altijd spreken we een tijd af bij de auto want deze jongeman heeft dan geen oog voor het bolwerk en de fraaie architectuur van het stadje. De voelsprieten gaan uit, maar ik kom deze middag bijna geen vinyl tegen. Het is pas op het laatst als ik een 'nieuwe' cd-winkel binnen stap. Inderdaad, geen voorraad nieuwe elpees meer, alleen cd's en cassettebandjes. Blijkbaar heeft de eigenaar op zolder een doosje elpees gehad en heeft bedacht om deze in zijn winkel te verkopen. Daar vind ik deze van Q'65. Ik ken op dat moment alleen 'You're The Victor' en 'The Life I Live' maar heb 'begrepen' dat het een legendarische naam is geweest in de Nederbeat. Volgens mij moet de tweedehands plaat vijf gulden kosten en daarmee zou die dik betaald zijn. Het is tot zover ik me kan herinneren ook de enige 'interessante' plaat in de bananendoos. Net als bij The Small Faces zal 'Greatest Hits' me ook verder inwijden in de muzikale wereld van Q'65.

Morgen een 'Classic Week Spot' uit 2015 en woensdag de singles uit augustus 1992. Hopelijk ook nog een 'Singles round-up' in deze dagen maar dat hangt af van hoe snel de postbode is tussen Denemarken en Uffelte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten