zaterdag 19 augustus 2017

Eretitel: 'Alive'



De eerste vakantiedag is voorbij. Ik word deze morgen wakker met een idee, maar dat gaat uit als een nachtkaars. Ruinerwold heeft haar jaarlijkse oldtimer-treffen en het lijkt me een goed idee om daar naartoe te gaan. Als ik buiten aan de koffie zit, beslis ik anders. Het is een drukke week geweest en om ook komende week nog wat leuke en nuttige dingen te doen, moet ik vandaag even rustig aan doen. Zo maak ik een wandelingetje naar Havelte en terug, heb ik een scheer- en wasbeurt en besluit ik nog iets voor de komende vakantie. De ligfiets blijft thuis! De camping heeft namelijk een paar fietsen in de verhuur en ik heb al een herenfiets gereserveerd voor de dagen dat ik daar ben. Waarom? Ik maak dubbele reizen met de ligfiets. Dat kost niet alleen geld, maar ook twee kostbare dagen. In plaats daarvan stap ik donderdag of vrijdag met de tent en toebehoren op de bus naar Assen en Sleen. Het gaat méér een 'rustvakantie' worden hoewel ik niet uitsluit dat er stevig gefietst gaat worden. Vanavond doe ik alleen de 'Eretitel', wellicht morgen of maandag een dubbel bericht. Vandaag is de 'Alive' de titel waar het hem om draait.

3. Pearl Jam (1992)
In de eerste maanden van 1992 is het met Nirvana en Pearl Jam als in de jaren zestig met The Beatles en The Rolling Stones. Ik ben vóór Nirvana en er is maar eentje in mijn omgeving die liever Pearl Jam heeft. Toch is dit meer een Oasis en Blur-verhaal. Van de strijd is het meest scherpe alras verdwenen en opeens vallen beide groepen in een genre. Als liefhebber van dat genre hoef je ineens niet meer te kiezen. Het duurt voor mij tot 1995 eer ik Pearl Jam meer begin te waarderen. Dan koop ik ook de cd 'Ten' en draai deze tot 1998 zó vaak dat het op het laatst niet meer wil. 'Alive' heb ik dus ook ontelbare keren gehoord en dat zien we vandaag terug in de 'Eretitel'. Meer dan een derde plek kan het nummer niet meer krijgen. Ik ben trouwens ook nooit verder gekomen dan 'Ten', hoewel ik het wel heb geprobeerd. Pearl Jam 'pakt' me niet.

2. Sia (2015)
Een nummer dat ik even leek te zijn vergeten. Een radio-collega draait het nummer en ik moet even flink nadenken. Vreemd, want ik heb het in 2015 verschillende keren zélf gedraaid. Ze zijn met een lantaarntje te zoeken, maar ze bestaan wel: Hedendaagse platen waaruit een positieve energie straalt. Wat mij betreft geldt dat ook voor 'Alive' van Sia. In de opbouw naar het refrein krijg ik steeds meer de neiging om op te staan, mijn handen in de lucht te gooien en me helemaal te laten gaan. En waarom ook niet? Sia mag bijna op de eerste plek totdat ik besluit om deze week toch maar een oudje bovenaan te plaatsen.

1. Bee Gees (1972)
Klopt! De gebroeders Gibb vormen een bron van inspiratie voor de 'Eretitel'. Veel van hun titels zijn immers later weer 'gebruikt' door andere artiesten voor totaal verschillende platen en dus is de lijst van Bee Gees-hits essentieel bij de 'Eretitel'. 'Alive' komt uit een lastige periode voor de groep. Het heeft de crisis met de eerste soloplaten in 1969-70 overleefd en doet in de jaren erop tevergeefse pogingen om af te komen van haar teenybopper-imago. The Bee Gees wil voor vol worden aangezien en doet dat middels een aantal elpees die minder hitparade-gericht lijken te zijn. Het levert een serie fraaie singles op waaronder 'Alive', de laatste Top 40-hit van de groep voordat het in 1975 op de disco-toer gaat. Een kippevel-plaatje dat je, gelukkig, niet iedere dag hoort. Hoewel het de minst levendige 'Alive' is, is dit voor mij de ultieme favoriet van de drie.

Komende donderdag verwacht ik geen 'Eretitel' en de week erna evenmin. Toch denk ik dat ik zeer binnenkort nog wel een volgende aflevering ga doen. We gaan het dan over mijn liefde hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten