dinsdag 7 februari 2017

Week Spot: Archie Bell & The Drells



Zonder de 'Classic' toevoeging, want de plaat is eigenlijk een recente aanwinst. De vlag mag uit! Vijf jaar geleden post ik op mijn, niet meer bestaande, Facebook-pagina 'DJ Soul-X' de video van 'Stop And Get A Hold Of Myself' van Gladys Knight & The Pips. Ik heb de plaat dan pas leren kennen en juist een exemplaar besteld van de actuele bootleg. Bij gebrek aan inspiratie schrijf ik 'Tune of the week' als bijschrift. Een week later maak ik gewag van mijn interesse in 'I'll Be There' van The Gems met een luidruchtig 'YESSSS!!!!'. Een week later noem ik dan toch weer een plaat de 'Tune of the week' en daar begint het verhaal. Iedere dinsdag, zo spreek ik met mezelf af, kies ik een plaat die in de betreffende week een belangrijke rol heeft gespeeld. Het uitgangspunt is de 'Northern Soul Jukebox', maar als ik iets goed genoeg vind als 'Tune of the week' is de bestelling ook snel geplaatst. Toch duurt het pas tot mei als ik met de 'Soul-x-rated' begin dat Soul-xotica gaat mee genieten van de 'Tune of the week'. In oktober verander ik de naam in Week Spot, maar op de radio heet dit het eerste half jaar nog 'Tune of the week'. In de aftelling tot deze vijfde verjaardag heb ik steeds een plaat gekozen uit een specifiek jaar. Deze week is 2016 aan de beurt en ik heb vanmiddag nog geen flauw idee. Dan kijk ik in een lijstje en zie de titel staan. Dit is de ultieme Week Spot op deze vijfde verjaardag: 'I Can't Stop Dancin' van Archie Bell & The Drells (1968).

Archie Bell klopt helemaal vandaag! Zo is de soul-hobby nog lang niet ten einde en zal ik voorlopig blijven dansen. Ook verbindt het zeer passend 2012 met 2017. Ik leer 'Tighten Up' waarderen middels de 'Northern Soul Jukebox' op mijn mp3-speler in 2012 en vijf jaar later heb ik nog altijd een grote interesse in het werk van Archie Bell & The Drells. Dat kun je niet zeggen van veel artiesten en groepen waarvan ik in 2012 platen heb gekocht! Archie Bell zit in het laatste partijtje dat ik van Mark heb gekocht en buiten wat losse flodders om, is dat het meest recente Blauwe Bak-spul. De kans dat volgende week een plaat aan bod komt die ik nog vóór die tijd heb gekocht, is aanwezig en dat noem ik dan evenmin een 'Classic Week Spot'. Om het feestje compleet te maken, leen ik het Duitse fotohoesje van Singlehoesjes.nl hoewel de mijne de Amerikaanse persing is welke is uitgeleverd in een neutrale hoes. Vandaag een man met een legendarische naam in zowel de Northern Soul als de Modern Soul en alles wat daar tussenin zit. Archie verdient zonder meer een Week Spot!

Archie Lee Bell komt op 1 september 1944 ter wereld in Henderson in Texas. Langston en Ruthie Bell hebben blijkbaar gespaard voor een voetbalelftal, maar het is bij zeven zoons gebleven. Archie is de op-een-na oudste. Broer Jerry is wereldkampioen karate en zingt bij The Dazz Band. Ricky is een professioneel American Football-speler. Archie is verre familie van platenproducent Thom Bell. Nadat hij optredens heeft bijgewoond van Sam Cooke en Jackie Wilson besluit hijzelf zanger te worden. Dat begint in de clubs van Houston, maar zal zich later uitbreiden. In 1966 formeert hij The Drells met zijn vrienden James Wise, Willie Parnell en Billy Butler. Ze tekenen een contract bij het lokale Ovide-label en nemen daarvoor een aantal nummers op. Daaronder bevindt zich 'Tighten Up' waarop de zanggroep wordt begeleidt door de band T.S.U. Toronadoes. Het verhaal gaat dat Bell een brief heeft gehad van 'Uncle Sam' over zijn dienstplicht. Billy Butler probeert zijn maat op te fleuren door een grappig dansje voor hem te doen. Het bevalt Bell wel en vraagt Butler om de naam van de dans. Die noemt het de 'Tighten Up' en dan gaan de mannen schrijven aan het nummer. 'Tighten Up' verschijnt als een single bij Ovide, maar de plugger geeft de voorkeur om de b-kant te promoten. Dat levert niets op. Dan gaat de aandacht uit naar 'Tighten Up' en zijn de gevolgen niet te overzien. In april 1968 is 'Tighten Up' dé hit in Texas en een maand later neemt Atlantic de plaat in een nationale distributie. Het bereikt zowel in de R&B als op de Hot 100 de eerste plek en is één van de grootste soul-hits van dat jaar.

Het is in deze jaren een kwestie van 'snel scoren' om de opvolger precies zo te laten klinken als de grote hit. De T.S.U. Toronadoes zijn best bereid het deuntje nogmaals te spelen met een iets ander slagje en ook over de tekst is niet lang nagedacht. Toch is het resultaat verbluffend genoeg om in mijn koffers te belanden en de Week Spot te worden. 'I Can't Stop Dancin' volgt in het kielzog als 'Tighten Up' begint te kelderen. De 'Tighten Up'-dansmanie is nog niet ten einde en zo kan de single rekenen op een negende plek in de Billboard Hot 100. Overigens is 'I Can't Stop Dancin' de eerste single welke is opgenomen in Philadelphia en waaraan Leon Huff zijn medewerking verleent. Op het moment dat 'I Can't Stop Dancin' op de hitparade verschijnt, 20 juli 1968, is de groep alweer in de studio voor de derde single: 'Do The Choo Choo'. Toch raakt het enthousiasme van het publiek voor de 'Tighten Up' uitgewerkt en het duurt een tijdje voordat Bell, The Drells en Atlantic dit lijken te beseffen. Wel proberen ze het nog vele malen opnieuw, zoals in de midden jaren zeventig. 'There's Gonna Be A Showdown' bereikt in de eerste weken van 1969 nog een 21e plek in de Billboard en daarna zal de groep er nauwelijks meer in slagen de top vijftig te bereiken. Wél maakt de groep in de volgende maanden een paar klassieke opnames die nog lang zullen na klinken.

Op 16 mei 1969 neemt Archie Bell & The Drells 'Here I Go Again' op met Leon Huff en Thom Bell. Het verschijnt een paar maanden later eerst op de nauwelijks succesvolle elpee 'There's Gonna Be A Showdown'. In december 1969 wordt het de b-kant van de nieuwe opname 'A World Without Music'. Dat doet slechts nummer 90 op de Billboard en 46 op de R&B. 'Here I Go Again' wordt eveneens apart genoteerd en krijgt dan een 112e plek toebedeeld. Een anderhalf jaar later maakt dit plaatje haar debuut op een Northern Soul-feest en het is meteen een favoriet. Atlantic brengt de single uit in Engeland met 'Here I Go Again' als a-kant en schopt het in 1972 tot een elfde plek in de hitlijst. 'There's Gonna Be A Showdown' is aldaar de opvolger en doet nummer 36 in 1973. De brief mag in 1968 voor een dansrage hebben gezorgd, Archie zal toch zijn dienstplicht moeten vervullen. Bepaalde bronnen vermelden dat hij gewond is geraakt in Vietnam, maar in werkelijkheid is Bell gestationeerd in Duitsland en krijgt een ongeval met een vrachtwagen. Dit zorgt ervoor dat het eerste album, 'Tighten Up' een haastklus is zonder teveel inbreng van Archie Bell zélf. Hij is wel present op 'I Can't Stop Dancing', het tweede album van de groep. Het plotselinge succes in Engeland helpt Bell in 1973 in beweging. In 1975 laat hij zich begeleiden door The Melting Pot Band en doet de 'Tighten Up' nog eens dunnetjes over in een disco-setting. In 1980 is de koek helemaal op.

De vijfde verjaardag van de Week Spot zou ik eerst gaan vieren met een Top 25 van Week Spot's, maar dat gaat teveel een Top 100-iets worden. In plaats daarvan pas ik een paar regels toe en ga de komende twee 'Do The 45'-shows van iedere week één plaat draaien. Omdat ik niet zeer recent Blauwe Bak-aanwinsten heb gehad die Week Spot kunnen worden, is de kans groot dat de plaat van volgende week eveneens uit 2016 komt. Ik heb keuze genoeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten