woensdag 8 februari 2017

Raddraaien: Marva Hodge & The Moody Sec



Ik had vanavond iets anders willen doen, maar stel dat even uit tot vrijdag of zaterdag. Het 'Raddraaien' heeft echter een fraai vooruitzicht: Een plaatje uit de Blauwe Bak. Weliswaar niet uit de koffers, maar sinds ik de drie reserve-bakken eveneens ordentelijk hou, is daar veel te genieten. Het onderwerp van vanavond heeft echter wel in de koffers gestaan, maar ja... Dat is de consequentie als je precies een aantal singles in de bakken en koffers wilt houden. In het geval van de Blauwe Bak betekent het dat ik soms 'afscheid' moet nemen van een Blauwe Bak-resident dat verhuist naar de reserve-bakken welke ik minder raadpleeg dan de koffers. Tóch een beetje in de vergetelheid? De negende single in de tweede reserve-bak is eerst die van de Engelse Roy Hamilton, maar daar kan ik niks zinnigs over vinden. De achttiende zou ik ook bijna hebben overgeslagen, maar zie dan dat de 27e The Impressions is. En die laatste groep wil ik reserveren voor een eventuele Week Spot. De groep van Curtis Mayfield heeft immers zoveel moois opgenomen! Het huiswerk voor de achttiende single valt tegen, maar toch leer ik weer iets dat ik vóór vanavond niet wist. Dat geeft me ineens ook vertrouwen om een bericht van normale lengte te kunnen schrijven. De 'Raddraaier' van vanavond heet 'Let The Sun Shine In' en is van Marva Hodge & The Moody Sec (1969).

Waar en wanneer? Ik ken de foto van het hoesje uit de Nederpop-encyclopedie uit 1982, het boek dat inmiddels evenveel waard is voor een verzamelaar als menig plaatje dat is opgenomen in de uitgebreide discografieën. Ik bemachtig mijn eerste exemplaar in augustus 1991. We zijn op vakantie geweest in Denemarken en op de zaterdag na thuiskomst willen mijn ouders naar Heerenveen. Natúúrlijk wil ik mee. Hetgeen inhoudt dat ik slechts beperkte tijd kan doorbrengen in de overdekte vlooienmarkt op de Gedempte Molenwijk, de zaak met de tienduizenden singles, maar het mag de pret niet drukken. De prijzen zijn relatief hoog: 1,50 gulden voor een single zonder hoes (elders een gulden of minder) en met het meest verfomfaaide hoesje of iets dat erop lijkt, is het al snel drie gulden. In het geval van Marva Hodge & The Moody Sec is dat niet onaardig. De fotohoes is in een goede staat, alleen mist de single het 'hartje' in het label. Later zal ik nog eens eentje vinden mét dat opvulstukje en deze zit heden in de reserve-Blauwe Bak. De andere staat in de jaren zestig. Singlehoesjes.nl heeft één resultaat in 'soul' bij Marva Hodge en dat is niet deze single. Die staat onder 'sixties'. Ik kan het best begrijpen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één zwarte zangeres maakt nog geen soul. 'Let The Sun Shine In' is gewoon een keurige pop-versie van het 'Hair'-liedje, niets bijzonders. De b-kant ontgaat mij tot omstreeks 2006 en sindsdien staat deze single bij mij in de Blauwe Bak.

'Rare Groove'. Opeens is het een toverwoord vergelijkbaar met 'Northern Soul' in de jaren zeventig. Platen die tot voor kort geen stuiver waard waren, stijgen in prijs omdat ze dit stempel krijgen. ,,Rare Groove is een geliefde term voor obscure funky muziek uit de zestiger en zeventiger jaren voor vele funkliefhebbers en hiphopproducers". Deze tekst neem ik letterlijk over van het hoesje van de single 'Relax (Before Doing Snacks)' van Oscar Harris, Vijfentwintighonderd gelukkige verzamelaars ontvangen de gratis single op de 25e Mega Platen & CD Beurs in Utrecht in april 2006. Dat is rond dezelfde tijd dat ik ook het dubbelalbum 'Dutch Rare Groove' is verschenen. Funk uit Nederland? Ja! Het bestaat! In de contreien van Willem Duys' platenlabel Relax dwarrelen nogal wat elpees welke vaak in beperkte oplage zijn gemaakt. Veel van deze jazzplaten kenmerken zich van een speelse groove welke als 'Rare Groove' door het leven kan gaan. Toch is het niet alleen zwaar obscuur en onbekend, hoewel? Eén van de nummers op de dubbelaar is '00-43-GM' van The Moody Sec. Vroeger kenteken-liefhebber dat ik ben, herken ik dat meteen als de b-kant van 'Let The Sun Shine In'. En wat horen we als we deze single omdraaien? Verrek... dat kon wel eens de eerste 'breakbeat' zijn in de Nederlandse popmuziek. Gewoon een instrumentaal niemendal dat een naam moest hebben. Op dat moment ziet iemand de kentekenplaat van de nieuwe auto van Freddy Haayen en dat wordt op deze manier vastgelegd in de geschiedenis. Ruim tien jaar later speuren nog altijd dj's en producers naar obscure tracks, maar is 'Rare Groove' op zichzelf toch wel een schreeuw uit het verleden. Het werd immers ook al vóór 2006 gedaan...

'00-43-GM' betekent dus het paspoort van de single naar de Blauwe Bak, inmiddels heb ik steeds minder belang bij een stoplap als deze en kies dan vaak voor een ander instrumentaal nummer. Om sentimentele redenen wil ik de single uit 1991 ook niet missen en weet dat als deze uit de reserve-Blauwe Bak gaat, de ander zal moeten verdwijnen. Dat houdt de single al een jaar in de reserve-Blauwe Bak. Bij het bekijken van de weinige bekende informatie omtrent The Moody Sec schiet opeens een herinnering te binnen. Het is de midden jaren negentig als ik nog steeds droom van een carrière als singer-songwriter met een akoestische gitaar. Het instrument heb ik al, alleen ontbreekt me het geduld om eerst akkoorden te moeten leren. Ik werk bij de gemeente op de vuilstort. Nee, de vuilniswagen komt er niet het spul lozen, het is de plek waar particulieren en bedrijven hun afval kunnen brengen. Ik moet ervoor zorgen dat het afval in de juiste containers komt. Er is genoeg te 'sneupen'. Ik heb een paar keer platen gevonden, maar kijk ook regelmatig in het oud papier voor boeken. Zo vind ik eens 'Het gitaaralbum', een lesboek dat is geschreven door ene Will Matla. Uit het voorwoord zou moeten blijken dat het een vermaarde naam is, maar ik heb nog nooit van de man gehoord. Wél kan ik me één advies nog levendig herinneren: ,,Wat je ook speelt, speel netjes!". Matla moet blijkbaar dus niet veel hebben van Hendrix-achtige taferelen. Vanavond kom ik zijn naam tegen als een oprichter van The Moody Sec. Weer iets geleerd!

Laten we maar beginnen met Matla. Als kind leert hij acoordeon spelen en staat te boek als 'de jongste Johnny Jordaan' als hij optreedt met het orkest van zijn vader. Vervolgens ziet hij The Shadows optreden en is zó onder de indruk dat hij een Fender Stratocaster koopt voor het bedrag van 650 guldens. Na optredens met The Fabulous Five en The Black Albinos richt hij in 1967 The Moody Sec op met Ton Van Der Meer. De groep wordt versterkt met twee soul-zangeressen die niet bij naam worden genoemd. In 1968 wordt de groep vergezeld door Marva Hodge. Zij is geboren op Aruba, maar woont op dat moment in Den Haag. Met extra blazers breidt de groep zich uit tot een formatie van negen leden. In 1967 heeft The Moody Sect, in deze spelling, een single gemaakt voor Decca: 'Mockingbird' met 'Ballad Of A Waiting Man' op de b-kant. Met Marva Hodge maakt de groep nog een single: 'Let The Sun Shine In' met '00-43-GM' op de b-kant. Feitelijk doet Hodge niet mee aan de laatste opname, maar wordt toch genoemd op het etiket. Volgens Nldiscografie zou Lucille McDonald ook nog deel hebben uitgemaakt van The Moody Sec, maar de biografie van Will Matla schakelt in 1970 over naar het kort levende Capricorn en de groep Sympathy op het Basf-label. Marva maakt nog twee singles voor Philips welke van méér soul getuigen dan haar enige grote hit.

Artone voorziet in de zomer van 1968 een 'hype' op komst als het de Nederlandse rechten koopt van de musical 'Hair'. Het wil de concurrentie voor zijn en laat de groep Zen het titelnummer opnemen. Nachtwerk waarbij menig pilletje komt kijken. Vervolgens blijft de single maandenlang op de plank liggen bij Veronica totdat er eens 39 platen in de Top 40 staan en 'Hair' wordt toegevoegd als bonus. Zen heeft de primeur met 'Hair' en komt precies op het juiste moment. Nina Simone heeft succes met de medley van 'Ain't Got No' en 'I Got Life' en opeens staat de halve soundtrack in cover-versies op de hitparade. Marva Hodge & The Moody Sec doet een bijdrage met 'Let The Sun Shine In' en dat bereikt een zesde plek in de Top 40. Zes plaatsen hoger dan de medley met 'Aquarius' van The 5th Dimension.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten