donderdag 2 februari 2017

Laatste Week Spot kwartet: week 5



Een hele nacht knippen en plakken, maar mensen... wat heb ik een plezier beleefd aan het 'Week Spot kwartet'. Volgende week bestaat de Week Spot vijf jaar en toen ben ik eveneens begonnen met deze serie. Het balletje is rond na dit bericht. Ook weet ik nu wat ik volgende week ga doen, maar hou dat even als een verrassing. Feit is dat de Week Spot vanaf Soul-xotica mijn radioshows is ingerold, nu is het tijd om het andersom te doen. Een radiorubriek welke naar Soul-xotica 'verhuist'. Het geeft me in ieder geval voer voor twee jaar en misschien wel meer! Nu ga ik nog eenmaal terugblikken op de Week Spot-singles van de voorgaande vier jaar. Daarna snel naar bed want het wordt een extreem korte nacht!

2013: Be Young Be Foolish Be Happy-The Tams
De mail komt nog gewoon driemaal per week en ook kijk ik regelmatig even in het aanbod. Toch moet ik bekennen dat ik bijna een jaar al niet meer heb besteld bij Rarenorthernsoul. De laatste maanden lijken de zéér kostbare platen de overhand te krijgen en dan moeten jullie denken aan platen van zeventig pond tot een slordige 2500 pond voor een 'unieke' kromgetrokken single in 'VG-'-conditie. Bij nader inzien heb ik in mei nog een partijtje gospel gekocht van Rarenorthernsoul en dat zal voorlopig het laatste zijn geweest. Ik ben de firma echter veel dank verschuldigd. Ik heb veel platen leren kennen dankzij hun mailing en heb eveneens het nodige laten overkomen. The Tams is daar een fraai voorbeeld van. De single is oorspronkelijk in 1968 uitgegeven, maar kan in 1970 al rekenen op een heruitgave omdat het ding als een bom is ingeslagen in de Northern Soul. Hoewel? Op dat moment bestaat die naam nog niet eens, maar er is wel reuze veel vraag naar de single. Deze heruitgave is een flink stuk goedkoper dan een originele. En ultiem 'feelgood'-nummer dat door Rarenorthernsoul wordt beschreven in één woord: 'Yippee'. Meer kan ik er ook niet van maken...

2014: Don't Just Look At Me-Chris Farlowe
De 'Northern Soul Jukebox' is samengesteld door een Mod, hetgeen betekent dat er eveneens platen op staan die meer populair zijn op scooter-feesten dan in de Northern Soul-danszalen. Chris Farlowe is zo'n voorbeeld hiervan. Je komt hem niet iedere dag tegen: De Nederlandse EP van 'Out Of Time' van Chris Farlowe, de Stateside uit 1966 in het fotohoesje. Ik duik deze op bij de Gouden Kikker in Steenwijk en hij mag voor een zeer zacht prijsje mee omdat ik een hele stapel koop. Een prachtig item, alleen heeft het een nadeel: Het is zéér zacht opgenomen. Zelfs met de 'gain' op 10 is het nog minimaal. Dit 'Don't Just Look At Me' staat hoog aangeschreven bij de Mods en ik heb het op de 'Northern Soul Jukebox'. Tot mijn grote verrassing staat dit op de EP die ik trouwens ook tien jaar niet heb kunnen vinden. Vandaar dat het tien jaar na aanschaf dan toch nog Week Spot mag heten.

2015: What I Couldn't Know-Lintons
Het dreigt als wees achter te blijven in een veiling, maar dan besluit ik in de laatste minuten een bescheiden bod uit te brengen. Eentje waarvan ik zeker geen spijt heb gekregen. Niet alleen een fantastisch nummer, maar redelijk zeldzaam op de koop toe! De richtprijs van deze plaat is me niet helemaal bekend, maar gezien overige releases van Lintons zal dit ongetwijfeld een paar keer het aankoopbedrag zijn. Niet dat ik erover peins om de plaat weg te doen, maar ik denk dat dit wel eens een Gloria Ann Taylor kan zijn die flink aan de prijs is. Ik heb afgelopen jaar zelfs de Lintons-collectie uitgebreid met 'Lost Love', maar toch haalt die het niet bij deze oude Week Spot. Ik kijk nu al uit naar het moment dat ik het mag draaien in 'Do The 45'. Eerst nog een dagje post bezorgen in Steenwijk...

2016: Any Day Now-Chuck Jackson
En hoeveel mooier kun je de serie besluiten met deze absolute klassieker? Het is een jaar lang een plezier geweest om het 'Week Spot kwartet' te doen na de uitzending. Als ik eens niet meer de energie had voor een bericht was het evenmin een bezwaar om met het 'Week Spot kwartet' een dubbel bericht op vrijdag te doen. De nieuwe serie gaat net zó worden. Ik heb even zitten denken om de 'Schijf Van 5' terug te brengen op donderdag, maar dat is té bewerkelijk. Als ik de nieuwe serie even 'klaarzet' (zoals ik ook met dit 'Week Spot kwartet' heb gedaan), dan wordt dat minstens zoveel plezier. Ach vooruit... ik besluit het 'Week Spot kwartet' met het nieuws: Vanaf volgende week vinden jullie hier 'De Eretitel'. Een top drie samengesteld uit de drie titels welke ik in 'Tuesday Night Music Club' heb gebruikt voor 'Listen Carefully I Shall Say This Only Three Times'. Drie totaal verschillende liedjes met dezelfde titel. Ik heb er zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten