woensdag 15 februari 2017

Het zilveren goud: februari 1992



Tot vandaag was ik nog niet bijster enthousiast over 2017 tot dusver, maar vanmiddag was er eentje om in te lijsten. Ik moest gewoon werken, maar doordat ik al vroeg gereed was, ben ik om kwart over één op de fiets gestapt. Ik hoef pas tegen drie uur in Meppel te zijn en dat is me ook precies gelukt! Vijfendertig kilometer ten opzichte van de gewone twaalf kilometer. Eerst over Ansen en Ruinen. Dan wil ik de weg naar Berghuizen vinden welke ik vaak in tegengestelde richting heb gefietst. Achteraf gezien weet ik het punt weer te herinneren. Nu ga ik zeer fraai door de weilanden een stukje richting Echten en ga dan rechtsaf. Ik kom uit in Weerwille. Het is pas twee uur geweest en, ja, het kan nog wel: Ik fiets over Koekange, De Wijk en Schiphorst naar Meppel en daar ben ik klokslag drie uur. Hier was ik aan toe en het smaakt nu al naar meer! Nu een kwart eeuw terug in de tijd voor 'Het zilveren goud' en dat is evenmin een straf. Ik heb een redelijk goede herinnering aan deze maand in 1992.

Van de ene op de andere dag 'wereldberoemd' in Jutrijp en omstreken. Dat is wat het publiceren van mijn Bolwerk-recensies in het Sneeker Nieuwsblad oplevert. Plus, zo blijkt een paar weken later, een royale vergoeding. Tenminste, er is een tijd dat mijn zaterdagavond minder dan vijfentwintig gulden kost. Het luidt definitief het einde in van de muziekles, de tuba en het muziekkorps. In de zomer zal ook de molenaarscursus passé worden en uiteindelijk gaat het ook nog ten koste van school. Op school begin ik in februari aan mijn eerste stage: 'Gewoon' op kantoor van mijn school. Het voelt allemaal 'dichtbij huis' want mijn begeleidster zat vroeger in de klas bij mijn zus en komt dan geregeld bij ons over de vloer. Ik mag niet achter de computer, als we er één hebben, en dus ben ik 'tiepmiep' op de schrijfmachine, beman de telefoon en help mensen aan het loket. Niet de meest enerverende stage, die eer gaat naar het waterschap, maar alles beter dan duf in de schoolbanken zitten. De weekeinden worden doorgebracht in Het Bolwerk of in 'T Hokje. De laatste week van februari heb ik voorjaarsvakantie en een goed deel van die week gaat op aan de verbouwing van 'T Hokje. Toch vind ik de tijd voor een fietstochtje naar Leeuwarden voor een stevige partij singles. Het hoofdbestandsdeel van deze aflevering van 'Het zilveren goud'.

De vijf gulden-bak bij Sunrise raakt na een jaar verzadigd. Ja, de gulden-bak uiteindelijk ook. Het loopt niet alleen voor mij op zijn einde, maar ook de zaak zélf is geen lang leven meer beschoren. In april zal het de deuren moeten sluiten. De zaak in Heerenveen bestaat nog steeds? In 1994 ben ik er voor het laatst geweest voor platen, in 2007 is het een grow- en smartshop. Februari 1992 ziet driemaal een plaatje uit de gulden-bak waarvan eentje is van het niveau 'het-moet-maar'. De jaren tachtig-singles zijn nog immer favoriet.

613 Someone Loves You Honey-June Lodge & Prince Mohammed (NL, Dance, 1982)
614 L'Avventura-Stone & Eric Charden (NL, Omega, 1971)
615 The Border-America (EEG, Capitol, 1983)

Aan de hand van de recensies weet ik dat 613, de eerste van die maand, precies 25 jaar geleden is gekocht: Zaterdag 15 februari 1992. Februari 2017 is dus niet helemaal uniek qua platen kopen. Die avond ben ik bij een concert in Heeg en vertelt Cees me van de precieze hoogte van de vergoeding. De volgende keer dat ik platen koop is op de eerste zaterdag van de voorjaarsvakantie als ook de elpees van maandag in de collectie komen wonen. Het resultaat is vier elpees en evenveel singles. Ondanks de prachtige elpees voelt het zelfs kwart eeuw later aan als een weggegooide ochtend.

616 I Am A Rock-Simon & Garfunkel (NL, CBS, 1966)
617 One Love-Bob Marley & The Wailers (Duitsland, Island, 1984)
618 Whole Lotta Rosie-AC/DC (Duitsland, Atlantic, 1978)
619 Angie-The Rolling Stones (US, Rolling Stones, 1973)

Simon & Garfunkel heeft een té smal middengat. Aanvankelijk klem ik daar de oude single-puck in van mijn eerste koffergrammofoon, maar dat accessoire is zoekgeraakt. Onlangs heb ik de single nog gedraaid. Zo centraal mogelijk proberen te leggen op de slipmat zonder een puck. Het resultaat was niet onaardig, maar feitelijk betekent het dat de plaat nog altijd op mijn verlanglijstje staat. Met de bovenstaande fotohoes als het even kan. AC/DC is in 1992 al tot op de draad versleten, maar bij die plaat vind ik het juist een extra charme toevoegen. Die mag dus blijven! Ik heb geen wilde plannen voor de voorjaarsvakantie en ik weet niet meer hoe ik op het idee ben gekomen om naar Leeuwarden te gaan. Het is een dinsdag en dat is een dag wanneer de echte verzamelaars-winkeltjes dicht zijn. Evenals Looper en V&D in Sneek houdt ook Van Der Akker opruiming in het vinyl. De singles zijn een gulden per stuk en er zitten schijfjes bij die soms meer dan tien jaar op de plank hebben gelegen. Ik stel mezelf tevreden met de volgende singles.

621 Cachaca Mecanica-Erasmo Carlos (NL, Polydor, 1974)
622 The Spirit Of Love-Average White Band (NL, Jaws, 1989)
623 He's A Shape In A Drape-Joe Jackson (Duitsland, A&M, 1988)
624 Keep On Missing You-Earth & Fire (NL, CNR, 1989)
625 Lean On You-Cliff Richard (EEG, EMI, 1989)
626 Brother Booze-Muskee (NL, North Star, 1991)
627 Plastical Surgery-Ocean (NL, Top Hole, 1981)
628 Fallen Angel-Robbie Robertson (Duitsland, Geffen, 1987)
629 Reason To Believe-Tim Hardin (NL, Polydor, 1966, re: 1987)
630 A Place In The Sun-Peter Hollestelle (NL, Poker, 1975)
631 I'll Take It Back-Lemming (NL, RCA, 1981)

Ocean is een new wave-groep uit Leeuwarden. Een bijzonder grappig plaatje. Het leuke eraan is dat de single wordt geleverd met de originele sticker in het hoesje. Geen idee of zoiets wat waard is, maar in 1992 dikke pret voor een gulden. Het is vooral het legendarische Top Hole-label dat me inspireert bij de aankoop. De nummer 620 koop ik voor een rijksdaalder bij Poort, een andere cd-winkel in Leeuwarden. Deze heeft een kleine selectie singles en het kan zijn dat ik deze sinds afgelopen zomer op het oog heb. Het is vooral nu interessant omdat Kiss dan net een hit heeft met 'God Gave Rock'N'Roll To You'. De nummer 631 is een plaatje dat ik normaliter had gemist, maar dankzij Radio 3 tijdens de stage en zaterdagavonden in 'T Hokje maak ik kennis met dit hoogvliegend vaderlands product. Looper heeft weliswaar alle vinyl de deur uitgewerkt, maar heeft begin 1992 een bescheiden aanbod singles en T-Birds is één van de eerste die voor een rijksdaalder mag.

620 God Gave Rock'N'Roll To You/Hold Your Head Up-Argent (UK, Epic, 1973, re: 1979)
632 Birds Dance-T-Birds (NL, Torso, 1992)

Volgende maand is het stilte voor de storm voor wat betreft de elpees. Niet eentje in maart in 1992! Wél zesentwintig singles met ietsje meer jaren zestig dan deze eerste edities van 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten