dinsdag 20 september 2016

Week Spot: The Trinikas



Op zichzelf zou ik nog wel even kunnen putten uit de singles die ik eerder dit jaar heb gekocht. Toch kom je zo een plaat op het spoor die absoluut niet langer kan wachten en wel meteen de Week Spot moet worden. Het is tijdens de zojuist beschreven fietstocht dat ik opeens weer moet denken aan The Trinikas. De inspiratie komt vanuit de mp3-speler. Deze behandelt dan net de 'Eccentric Soul'-singles die in maart heb gekocht. Een paar maanden geleden kom ik erachter dat Numero exemplaren van The Trinikas aanbiedt voor zeven dollar per stuk. Uit 'Eccentric Soul: Omnibus Vol. 1', de singles-box, is The Trinikas samen met Pat Stallworth één van de duurste singles en de genoemde zeven dollar is met recht een koopje. Toch accepteert Numero alleen creditcards en doet het niet aan Paypal of iets dergelijks. Het blijkt ook nergens voor nodig want The Trinikas heeft ook nog een aparte 'release' gekregen, heb ik afgelopen week ontdekt. Zo bestel ik dit exemplaar voor slechts een paar pond in Engeland en deze is vanmiddag in Uffelte bezorgd. De Week Spot van deze week is 'Remember Me' van The Trinikas (1969).

Ik heb vijf jaar geleden de 10-singles-box 'Action Speaks Louder Than Words' gekocht en heb deze geheel intact met de originele doos. Dat is best een unicum want met name door de 'outtake' van 'Lonely For You Baby' van Sam Dees zijn de dozen weggegooid en worden de singles tegenwoordig individueel aangeboden. Waarbij Sam Dees een flinke prijs mag kosten in vergelijking tot de anderen. Hetzelfde gebeurt eveneens als Numero een paar jaar geleden 'Eccentric Soul: Omnibus Vol. 1' op de markt brengt: Een box met vijftig herpersingen van zéér obscure soul-singles uit de jaren zestig tot vroege jaren tachtig. Zowel 'Questions' van Pat Stallworth als 'Black Is Beautiful' van The Trinikas gaan meteen voor de hoofdprijs terwijl ik erg leuke dingen als 'You Make Me Nothing' van The Energettics of 'Together' van The Elements Of Peace voor een habbekrats op de kop kan tikken. Ik moest even op Discogs zijn om iets op te zoeken met betrekking tot deze single en zie dat nu de goedkoopste twintig euro moet kosten. The Trinikas is door onder andere Jurassic 5 gebruikt als sample en dus wordt vanuit meerdere vakgebieden gespeurd naar de single. Origineel is die erg zeldzaam en dus komt de heruitgave dan het eerst in het vizier. Ik heb de single uit 'Omnibus' voor zestig pond zien gaan in Engeland, dit is echter een aparte release door Numero zonder het catalogusnummer van de box op het label.

Over het gros van de 'Eccentric Soul'-artiesten is slechts weinig bekend, maar bij The Trinikas kom je nog aardig ver. Vooral omdat 'Remember Me' wel een erg dubbele lading heeft gekregen. The Trinikas bestaat uit de vriendinnen Marsha Bratton, Debbie Sheffield, Georgetta Dixon en Lenise 'T-Bird' Morgan. De meiden volgen de high school in de richting van een toekomst in de medische wereld en zingen zodoende als eerste voor patiënten in ziekenhuizen. Debbie Sheffield komt uit een erg muzikaal gezin. Haar vader, Leslie Sheffield, is een vooraanstaand jazzmusicus in de regio en staat erop dat zijn dochter piano gaat spelen en leert haar eigen liedjes te schrijven. Met deze kwaliteit heeft de toekomstige Trinikas meteen al een voorsprong op andere meidengroepen. De meiden ontmoeten dan Richard Gilleland. Deze is een platenmaatschappij begonnen met de naam Century Records en wil hierop aanstormend highschool-talent een kans geven door middel van elpees voor het goede doel. Gilleland neemt het kwartet mee naar The Cavern, een studio in Missouri, waar het kwartet in 1969 twee nummers op de plaat zet: 'Black Is Beautiful' en 'Remember Me'. Beide nummers zijn van de hand van Sheffield en krijgt bij de eerste bijval van Georgetta Dixon.

Vlak na de opnames vindt weer een benefiet-avond plaats georganiseerd door Gilleland en natuurlijk willen de dames daar present zijn. Marsha Bratton heeft echter iets uitgehaald waardoor ze van haar vader niet van huis mag. Brutaal als ze is, stapt ze in zijn auto om toch de avond bij te wonen. Op de terugweg krijgt ze een aanrijding en overlijdt ter plekke. Opeens krijgt 'Remember Me' een wrange ondertoon. In 1970 verschijnt een benefiet-elpee op Century welke wordt opgedragen aan Marsha Bratton. 'Black Is Beautiful' wordt van de plaat op single uitgebracht als Debbie Sheffield & The Trinikas. Volgens Discogs zou dit de vroegste opname zijn van 'Black Is Beautiful', maar wijkt dus af van de Pearce-single. Hoe en waar Pearce in het spel is gekomen, is eveneens onbekend. Daar is het dan weer typisch 'Eccentric Soul', maar ik volg Numero en kan stellen dat deze single het resultaat is geweest van de Cavern-sessies.

In 'Remember Me' kun je meteen horen dat hier jaren van vakmanschap aan vooraf is gegaan. Dit is niet een nerveus meidengroepje dat een beetje klungelig een liedje zingt dat door iemand anders is geschreven. Je hóórt de ervaring en voelt de passie. Het is een beetje funky en midtempo, juist datgene waar in de hiphop erg naar wordt uitgekeken en dus is het ook niet vreemd dat de single al te prooi is gevallen in de hiphop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten