dinsdag 13 september 2016

Week Spot: Little Johnny Taylor



De tijd dat ik podcasts deelde via Soul-xotica ligt reeds jaren achter me. En weer opnieuw maak ik jullie lekker. De mixen die ik drie weken geleden heb opgenomen, beginnen vruchten af te werpen. Het begint in de zomer van 2014 met een hele spontana mix met vijftig nummers. Dat kán beter en dus vervaardig ik een paar maanden later een tweede. In 2015 herhaal ik het recept. Dit jaar ligt het een stuk moeilijker. De plaatjes liggen mijlenver uit elkaar qua stijlen en bovendien 'ken' ik een groot aantal niet. Dan ontstaat het idee om twintig nummers per mix te pakken en deze gewoon achter elkaar te zetten. De fraaie overgangen zijn toevallig en ik moet zeggen: Het is nergens dat het pijn doet. Daar komt bij dat ik dankzij de mixen enkele nummers beter heb leren kennen welke nu opeens 'grote hits' zijn in huize Louwsma. Vandaag treffen we eentje als Week Spot en wellicht dat er nog meer gaan volgen: 'There's Something On Your Mind' van Little Johnny Taylor (1972).

Er zijn vast wel vijftien mensen in Nederland die de naam 'Jan Dijkstra' dragen. Ik ken er zelf eentje. Jan en Dijkstra zijn veel voorkomende namen en de combinatie is evenmin vreemd. Zoiets geldt ook voor de naam John en Taylor. De soul-wereld kent een beroemde Johnnie Taylor: De man welke vanaf de late jaren zestig plaatjes maakt voor Stax en in de jaren zeventig het werk voortzet voor onder andere Columbia. Johnnie Taylor wijdt in eerste instantie zijn stem toe aan de liefde van de Heer en neemt even later 'Part Time Love' op. Daar begint de verwarring pas echt, want... 'Part Time Love' is oorspronkelijk een succes geweest voor Johnny Taylor. Een zanger die eveneens in de gospel is begonnen. Daar houden de overeenkomsten op. Little Johnny Taylor is dus niet Johnnie Taylor van Stax, maar een blues-zanger die eigenlijk Johnny Lamont Merrett heet. Met die naam wordt hij op 11 februari 1943 geboren in Gregory in de staat Arkansas. In 1950 trekt Taylor naar Los Angeles en zingt in de midden jaren vijftig bij de vermaarde gospel-groep Mighty Clouds Of Joy (de incarnatie van 1975/76 zal in Nederland nog de Tipparade halen met 'Mighty Cloud Of Joy' en 'Mighty High'). Rond 1960 gaat Taylor zich toeleggen op de 'seculiere muziek', zoals vanuit de gospel de populaire muziek met een vies gezicht wordt uitgesproken.

Onder de invloed van Little Willie John neemt hij zijn eerste rhythm & blues-plaatje op voor het Swingin'-label: 'I Try To Understand'. Daarop volgt een vruchtbare tijd bij het Galaxy-label. Van 1963 tot en met 1968 maakt Little Johnny Taylor vijftien singles voor Galaxy. De tweede is de grootste hit: 'Part Time Love'. De single bereikt een negentiende plek op de Billboard en staat bovenaan in de Rhythm & Blues. Buiten 'Since I Found A New Love' (1964) en 'Zig Zag Lightning' (1966), respectievelijk een bescheiden succes in de Billboard en de R&B, leveren de dertien opvolgers niets op. In 1970 maakt hij de overstap naar Ronn, een divisie van Jewel/Paula Records in Louisiana. De tweede single voor Ronn is Taylor's tweede en laatste top tien-hit in de R&B: 'Everybody Knows About My Good Thing'. Taylor maakt op dat moment deel uit van een groep blues-zangers die een vernieuwing in de blues in gang zetten. Het levert niet alleen Taylor succes op, maar ook bijvoorbeeld B.B. King. 'It's My Fault, Darling' wordt in 1972 een bescheiden succes op de Billboard, maar is derhalve interessant genoeg voor Polydor om het via haar Mojo-label in Engeland te laten verschijnen. Als je 'It's My Fault, Darling' omdraait, krijg je de nieuwe Week Spot. Het is uptempo Southern Soul met de ingetogenheid van een blues. Geen schreeuwende gospelkoren of blazers die uit de band springen, het is allemaal erg beheerst en door deze onderkoelde aanpak krijgt het een klasse mee dat zijn weerga niet kent. Sommige platenhandelaren beschrijven de muziek als 'zo worden ze niet meer gemaakt' en daar is geen woord Frans bij. Het heeft niets te maken met de, soms erg overdreven, platen van Johnnie Taylor. Anders dan naamsverwarring zal het nooit worden.

Little Johnny neemt enkele duetten op met Ted Taylor. Dat is evenmin familie, maar ook een redelijk succesvolle naam binnen het Jewel-concern. Taylor maakt tot en met 1977 platen voor Ronn. In de daaropvolgende twee decennia zal hij zeer sporadisch een paar albums maken waaronder twee voor het Ichiban-label in de late jaren tachtig. Toch blijft Taylor onveranderd actief op de bühne. Daar komt plotseling een einde aan als Taylor op 17 mei 2002 overlijdt in Conway in Arkansas, zijn woonplaats. Taylor is slechts 59 jaar geworden.

Voor de illustratie boven dit bericht heb ik gebruik gemaakt van de Amerikaanse Ronn, zelf heb ik de single als Engelse Mojo. Op 15 maart van dit jaar, een dag nadat ik te horen heb gekregen dat Uffelte mijn nieuwe woonplaats word, bestel ik de single met nog een stapeltje anderen bij Rarenorthernsoul. Het is nog maar sinds een paar weken dat ik de plaat écht heb ontdekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten