dinsdag 20 september 2016

De leste mooie dag van 't joar misschien (en een paar singles)



Gisteravond heb ik 'From The Catacombs' gedaan voor collega Lee en ben meer vermoeid na afloop dan dat ik heb verwacht. En dus krijgen jullie vandaag een dubbel bericht. Dan moet ik eerst met de billen bloot want ik heb afgelopen woensdag een paar singles gekocht waar ik, in eerste instantie, niet heel erg trots op ben. Ik beschrijf het direct na afloop al een 'zonnesteek in platen in dvd's'. Het verhaal begint op woensdag rond het middaguur. Omdat ik moeder al een tijdje niet meer heb gesproken, bel ik haar terwijl ik mijn 'ontbijt' gebruik. Het lijkt een 'gewone' woensdag te worden en omdat ik pas 's middags begin met werken, betekent dit dat ik niet om half acht 's ochtends aan mijn ontbijt zit. Ik heb zelfs vandaag, de twintigste, buiten ontbeten. Wél met een jasje erover, maar dit kan in principe erg snel in mijn achtertuin. Ik zit heerlijk uit de wind en op de middag heb ik de zon in de tuin. Ik heb het nu echter over de afgelopen woensdag en dat gaat de geschiedenisboeken in als de warmste 19 september in eeuwen. Je kan dieper ingaan op de materie van het 'extreme weer', maar je kan er ook van genieten? Ik ben bijna klaar met moeder aan de telefoon dat ik merk dat ik een sms-je krijg. Als ik ophang, zie ik dat mijn collega van de post heeft gebeld.

Ik bel haar meteen terug. ,,Je zei maandag dat je langs zou komen om te sorteren, maar we zijn al met drie mensen", hoor ik haar zeggen. ,,Vier is een beetje overbodig. Als jij het bezwaarlijk vindt om vrij te nemen, dan...". Ik laat haar niet uitspreken. Zij is per slot van rekening al op de zaak, ik moet eerst twaalf kilometer fietsen door de hitte. Ik heb opeens de dag vrij! Omdat het ontbijt in zicht is (en de bodem van de koffiepot) betekent dit dat ik meteen klaar ben om iets te ondernemen. Het weer doet me denken aan de eerste woensdag van de vakantie. Toen was ik enerzijds ook dankbaar dat ik op de 'gewone' fiets naar Meppel was gegaan. Bovendien wil ik straks wel even genieten van muziek tijdens de activiteit en dan is het plan zomaar klaar! Ik heb een 'boodschapje' in Diever. Volgens mijn herinnering zit daar een Blokker-achtig warenhuis. Ik wilde laatst 's avonds een eindje lopen en kwam er toen achter hóe duister het 's nachts in Uffelte is. Ik zoek dus een zaklamp en wellicht kan ik die in Diever krijgen. Er speelt nog iets... Een paar weken geleden heb ik immers de originele Duitse persing van 'At The Top Of The Stairs' van The Formations gevonden. Ik wil voor de aardigheid nog wel even kijken of het hoesje er toevallig nog ergens ligt. Ik start de serie vakantie-mixen bij de eerste met plaatjes uit december van het vorige jaar als ik op de Multicycle stap.

De Pioneer is vooral voor het woon-werkverkeer. Toch fiets ik in het begin in Uffelte nauwelijks meer op de Multicycle. Op een zekere zondagmiddag pak ik mijn trouwe tweewieler voor een boodschapje in Havelte en fiets dan door de bossen terug naar Uffelte. Wat zeg je? Ja, ik was moe! Hoewel ik in de postbezorging nog wel eens zittend fiets, went niet alleen de lighouding, maar bovenal de snelheid van de Pioneer. Wat een half jaar geleden een acceptabele snelheid was, is nu van 'ik kom niet vooruit'. Toch heb ik tijdens de vakantie ervaren dat 'gewoon' fietsen een vorm van ontspanning is. Weg is de snelheid, de tijdsberekening wordt anders en je kan weer eens ongegeneerd met de oorschelpen op je hoofd fietsen. Het is woensdag warm maar ben goed toegerust met een grote drinkfles water. Die moet ik in Wittelte al raadplegen. Op Oldendiever sla ik rechtsaf het fietspad in waar ik al tijden nieuwsgierig naar ben. Een fraai stukje! Het komt uit op de Rijksweg en deze volg ik tot Dieverbrug. Ik weet nu wel te herinneren hoe je het eenvoudigste bij de kringloopwinkel komt.

Er liggen desondanks alweer een paar nieuwe singles ten opzichte van twee maanden geleden. Helaas is het weinig soeps en een paar die ik reeds in de bakken heb staan. Ik heb geen succes met de hoes voor The Formations. Ik pik zeven singles uit de bak en krijg Little Richard gratis. Ik heb me dan even ontzettend hierop verheugd, mijn andere exemplaar is krom als een hoepel. Deze blijkt bij nadere inspectie ook niet te draaien, maar neemt minder plaats in beslag in de jaren zestig-bak. Niet om te draaien maar totdat we een nóg beter exemplaar vinden. Hier zijn de singles die ik heb gekocht.

* Chester Baynes- Till The Music Begins (NL, Ariola, 1974)
* Perry Como & Jaye P. Morgan- Chee Chee Oo Chee (België, RCA, 1955)
* Seth Gaaikema- Samen In De Sauna Ja Gezellig (NL, Barclay, 1967)
* Elizabeth Granec- Imagine (België, Warner Bros., 1982)
* Hudson Ford- Floating In The Wind (Duitsland, A&M, 1974)
* Little Richard- Tutti Frutti (België, Ronnex, 1956)
* David Seville- Witch Doctor (NL, London, 1958)
'Till The Wait Begins' is een gezongen versie van het thema van 'The Entertainer' en de b-kant is een instrumentaal 'eigen' nummer maar geschoeid op eenzelfde leest. Como en Morgan is een leuke novelty-single maar feitelijk laat ik dit repertoire normaal gesproken links liggen. Een vroege single van Seth Gaaikema werkt precies als 'De Pil' vn Gerard Cox. Ook deze heeft een fotohoes en móet gewoon mee. Op het label staat 'Sauna' als 'kant 2', maar het hoesje is ingericht op die kant en het springt meer in het oog dan 'Ik Weet Nog Goed'. 'Sauna' is de gangmaker van het stel, geheel op z'n Gaaikema's. 'Bloot' wordt even erg nadrukkelijk gezongen en in het refrein weet hij 'sauna' te laten rijmen op 'achter jou na' en 'in de warmte en de kou na'. Lachen, gieren en brullen in 1967, maar té oubollig om een halve eeuw later te draaien. Wederom vanwege de fotohoes. Elizabeth Granec is ongezonde nieuwsgierigheid als ik zie dat het een vertaling van het John Lennon-lied is. Ik wil mezelf geen disco-versie van 'Imagine' aandoen, maar ga het nu dan toch proberen. En toen... was het geen disco. Zelfs een vrij goede cover van 'Imagine' maar dan in het Frans vertaald. Hudson-Ford is erg aangename folkpop en is op voorhand de meest verheffende aankoop van het stel. Little Richard ga ik mijn lieve naald niet aandoen en dan blijft David Seville over. Een leuke novelty met zijn kenmerkende Chipmunk-effecten. De plaat is niet smetteloos, wellicht dat ik deze even ga wassen.

Goed, singles gekocht, afrekenen en naar huis. Niet dus! Omdat ik al een beetje teleurgesteld ben over het vinyl (ik had het ook kunnen terug zetten...) wandel ik voorbij de dvd's. Die zijn een euro per stuk en dat 'mag' opeens van mij. Ik moest deze winter de dvd's eens op een rijtje zetten want ik sta met de complete 'Kill Bill'-trilogie in de handen en volgens mij heb ik die al. Daar heb ik op gegokt want dat ligt nog in Dieverbrug. Ik ga voor straks even een filmpje uitzoeken, maar zó druk als in de tijd van 'De Video Draait' zal het niet meer worden. Ik heb nog maar twee films gezien in dit nieuwe jaar. Deze vijf gaan mee.
* Hostel (Tarantino-film die ik al eens heb gezien in een grijs verleden, maar praktisch niet meer kan herinneren)
* Ray (de bio-pic over Ray Charles waar iedereen de mond vol over heeft)
* Soul Man (het 'foute' verhaal wil ik eens hebben gezien, maar verder is dit oubollige jaren tachtig-komedie dat herinnert aan verjaardagsfeestjes met een 'moviebox')
* The Cooler (ik snap de beschrijving op het hoesje na vijf keer nóg niet en dat maakt me nieuwsgierig. Geen hoge verwachtingen van mijn kant)
* The Virgin Suicides (veel over gehoord, moet het nu toch eens gaan kijken)
En vooral niet verder vertellen: Ik koop een boek. De film-editie van 'Komt Een Vrouw Bij De Dokter' voor 1,50 euro. Grote kans dat ik hem volgende week bijzet in de 'mini-bibliotheek' aan de Smeenholtenweg. Ik heb immers in jaren geen boek gelezen en weet ook niet goed wat ik met Kluun aan moet.

Dan fiets ik naar Diever, maar het warenhuis blijkt al jaren geleden te zijn gesloten. Ik trakteer mezelf op twee bolletjes boerenschepijs en wil dan naar huis fietsen, maar... wat let mij? Ik heb nog voldoende energie en muziek om een bochtje te fietsen. Dat wordt een fikse bocht door bossen naar het Drents-Friese Wold. Langs Doldersum en Boschoord op naar Vledder. Daar haal ik de boodschappen voor de avond en daar hoort tevens brood en beleg bij. Even buiten Vledder eet ik broodjes en drink wat en vervolg daarna de tocht door de weilanden naar Wapserveen en dan door het bos terug naar Uffelte. Ik kan merken dat ik wéér een beetje gekleurder ben geworden en ben aangenaam moe als ik thuis kom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten