vrijdag 2 september 2016

Nog (Sl)een keer: Het verhaal



Of we mooi zijn weggeweest? Ja, natuurlijk! Dus... een goede vakantie gehad? Nee of toch ook wel weer? Ik denk dat dit verhaal het moet uitwijzen. Iedereen die eens langs is geweest, is het erover eens: Ik woon in een paradijsje. Denk aan de eerste zondag van de vakantie toen ik een wandeling heb gemaakt in de directe regio en waarbij ik bijna oog in oog stond met twee reeën. Voor de omgeving hoef ik niet uit Uffelte maar toch wil ik gewoon even eruit zijn. Omdat Sleen mij vorig jaar zo goed is bevallen en met name de camping, lijkt dit voor de hand te liggen, alleen verlies ik daarbij een ding uit het oog. Uffelte en Sleen doen qua landschap praktisch niet voor elkaar onder en zo kan het zijn dat ik geen vakantiegevoel heb gehad. Maar, haast ik mij te zeggen, ik heb me evenmin verveeld in Sleen en dus toch ook wel weer een fijne vakantie.

Vrijdag 26 augustus: plm. 60 kilometer
De besluiteloosheid blijft tot het moment dat ik de fiets uit de schuur haal. Zonder fiets kamperen en ter plekke eens eentje huren bestaat tot de mogelijkheden, alsook het tóch met de 'gewone' fiets in de trein. Ik zie tegen de reis op. Toch spurt ik vrijdagmorgen even na achten (zonder slaap!) weg op de Pioneer. Ik sla het Dwingelderveld over en zoek zoveel mogelijk naar wegen waar ik kan racen. Bij Dwingeloo kan de jas uit. Rond een uur of elf arriveer ik in Sleen en krijg de bevestiging dat ik welkom ben met de tent. Om tien voor twaalf ga ik met de bus uit Sleen en ben om half drie in Uffelte. De eerste beste connectie vertrekt pas om vier uur vanuit Uffelte. Té kort om een (broodnodig) dutje te doen en bovendien is mijn koffie op. Om twintig over vier op de bus naar Meppel, per trein naar Assen en vanuit die plaats in de bus naar Sleen. Daar ben ik om half zeven, uitgeteld. Aanvankelijk word ik pal naast een andere tent gezet maar krijg dan te horen dat ik op nummer 21 mag. Een ruime plek waar normaliter een caravan staat. Hier zal ik tot woensdag blijven staan. Ik ben doodop en heb geen zin meer om te koken. Toch ben ik té laat voor de snackbar (en vergeet dat verderop in Sleen nóg een cafetaria is), voel me té smerig voor de pizzeria en moet genoegen nemen met een zak paprika-chips van het tankstation. We hebben dan live-muziek op de camping. Het ensemble PEP doet een tournee door Drenthe per fiets. Omdat dit zaterdag moet optreden in Emmen, kamperen ze op Pieterom en verzorgen een optreden. Hoewel ik in de buurt van de tent blijf, geniet ik erg van het gezelschap. Vijf strijkinstrumenten, vijf blazers en, niet te vergeten, tien fietsbellen. Muzikaal loopt het uiteen van Balkan tot Mancini en van klassiek tot een erg leuke medley met fiets-gerelateerde liedjes. Na de toegift hoor ik een flard van de playbackshow aan de andere kant van het dorp en val dan in slaap.

Zaterdag 27 augustus: 60 kilometer
's Ochtends als eerste Sleen in. Ik heb immers helemaal geen eten in de tent. De kringloopwinkel, waar ik vorig jaar nog een zwikje singles heb gekocht, is tot woensdag met vakantie en de 'Sliender markt' sla ik bewust even over. 'Sliender markt' is een jaarlijks feestweekend met op zaterdag een braderie. Liever steek ik op dit moment mijn geld in een lekker bakkie koffie en een broodje bij de bakker en zoek bij de VVV een aantal fietsroutes uit. Daar zie ik ook weer de Ellertsveldroute. Die heb ik vorig jaar op zondag een stukje gevolgd en gezien deze ANWB-route door Sleen gaat, besluit ik die vanmiddag te doen. Tot mijn ergernis gaat de route voor ongeveer de helft parallel met de Saksenroute, maar dat maakt ook dat ik een 'voorsprong' heb op de oriëntatie. De Ellertsveld moet ook langs het station in Emmen en daar heb ik geen trek in. Omdat ik hem vorig jaar in Valthe ben begonnen, weet ik dat wanneer ik Emmen aan de noordkant verlaat en door het Valtherbos fiets ik zo weer terug kom op de route. En dat klopt! Ik heb enkele malen geschreven dat ik bij de Saksenroute in mei singles heb gekocht in Exloo. Fout, dat moet Odoorn zijn. Nu zijn er geen singles, maar ik geniet daar wel van een ijsje. Rond een uur of zes ben ik weer terug in Sleen. Na een douche volgt de warme maaltijd. Als het een beetje fris wordt, ga ik in de tent liggen met puzzelboekje en muziek. Ik verbeeld me eens dat het weerlicht en als ik om tien uur even de benen strek, blijkt dat ik me niet heb vergist. Boven Oosterhesselen (ten westen van de camping) is de lucht vol bliksemschichten en lijkt het alsof er minstens twee buien in elkaar overgaan. Het blijken drie te zijn en ze komen de volgende uren alledrie over de camping. Zó dichtbij heb ik het niet meer meegemaakt sinds Veere in 2008. Ik slaap deze nacht rampzalig slecht.

Zondag 28 augustus: plm. 30 kilometer
De zon laat zich weinig zien deze dag en toch is het broeierig warm. Ik wil vandaag de Molenroute fietsen: Van Sleen naar Noordsleen en Aalden naar Coevorden, Dalen en Wachtum. Even voor Aalden heb ik het echter al gehad met deze tocht. Ik wil overgaan op een ANWB-route maar even buiten Aalden beslis ik dat dit niet het juiste moment is voor een fietstocht. Ik ga terug naar de camping en slaap eerst een anderhalf uurtje. 's Avonds maak ik een wandeling van een uur en tot volle tevredenheid kan ik vaststellen dat het flink afkoelt zonder dat er meer onweer aan te pas komt.

Maandag 29 augustus: 130 kilometer
Kijk! Zoiets doe je op een koelere dag... Ik heb een bundel fietsroutes gekocht van het Natuurpark Veenland. Dit is het grensoverschrijdende gebied ten zuidoosten van Emmen tot ruim dertig kilometer in Duitsland. In dit foldertje staat ook de Op Fietse-route welke ik altijd nog eens wil doen, maar deze heb ik afgelopen week nog even overgeslagen. Ik heb mijn ogen gericht op een route van 64 kilometer: Van het Veenpark in Barger-Compascuum naar het Moormuseum in Gross Hesepe. Niet om naar één van beide musea te gaan, maar puur voor het fietsen en het 'verblijf' in Duitsland. Naar Barger-Compascuum gaat reeds via omwegen en tot Gross Hesepe blijf ik keurig op de route. Dan ga ik 'freewheelen' met de wind als kompas. Ik fiets van mijn kaartje af, maar hou noordwaarts aan totdat het tijd wordt om in Nederland te kijken. Ik ben dan ter hoogte van Emmercompascuum. Via Emmen fiets ik terug naar de camping en ben dan best een beetje aan het einde van mijn Latijn.

Dinsdag 30 augustus: 65 kilometer
Ik ben niet vooruit te branden, maar... moest dat dan? Ik heb toch vakantie? Zo hang ik tot het middaguur bij de tent in het zonnetje. Op een gegeven ogenblik zie ik in de Blokhut, de gemeenschappelijke ruimte van de camping, de brochure 'Magisch Drenthe'. Dat beschrijft een fietstocht via knooppunten van 51 kilometer. Het blijkt meer dan 60 te zijn, maar ik ben de laatste die klaagt! Bijkomstigheid is dat de tocht ook door Coevorden gaat en daar zou ik deze middag vakantie kunnen vieren op een terrasje? Bij aankomst in Coevorden is de animo daarvoor verdwenen en na een softijsje bij een snackbar fiets ik verder terug naar Sleen. Daar ga ik voor de laatste nacht de tent in. Of toch niet? De besluiteloosheid van vrijdag is teruggekeerd en het is nu nóg erger. Ik weet immers wat de reis per trein en bus inhoudt...

Woensdag 31 augustus: plm. 50 kilometer
Eerst met de tent naar huis en morgen de fiets halen? Fiets eerst naar het station in Emmen? Of toch in Sleen laten staan? Of...? Opeens heb ik het voor elkaar: Ik boek een nacht bij op de camping en ga vandaag de fiets naar huis brengen. Dan terug naar Sleen voor een laatste nacht en morgen met de rest naar Uffelte. En zo gebeurt het. Het is bijna middag als ik op de fiets stap, maar ik ga ditmaal een andere route proberen. En dat is uiterst goed bevallen! Het is namelijk een stuk korter als je via Hoogeveen naar Sleen gaat. Ook kan ik flink vaart zetten op de wegen en dat maakt dat ik in een record-tijd van Sleen naar Uffelte fiets. Na de foto's van 'Nog (Sl)een keer' te hebben gepubliceerd, stap ik vrijwel meteen op de bus naar Assen. Om half zeven ben ik terug op Pieterom en na een snelle maaltijd doe ik de wandeling van zondagavond op herhaling. Ik vergeet daarbij mijn portemonnee mee te nemen waardoor een afscheids-ijsje niet mogelijk is.

Donderdag 1 september
's Ochtends nog even snel naar de kringloop, maar deze heeft slechts een handvol singles. Ik kies er twee uit, maar heb vanavond in Meppel veertien gekocht bij De Tafel. Het wordt even druk met de 'Singles round-up'. Om kwart over twaalf stap ik op de bus naar... Emmen! Ja, ik heb besloten van de terugweg ook een beetje vakantie te maken. Ik ga dus met de trein van Emmen naar Zwolle, dan met de trein van Zwolle naar Meppel en het laatste stukje met de bus. Om half drie ben ik helemaal compleet terug in Uffelte.

Hebben jullie een wanklank kunnen bespeuren in dit bericht? Ik niet! En dus kan ik gerust stellen dat ik een mooie vakantie heb gehad, behalve dat het échte vakantiegevoel een ontbrekende factor is. Het is niet de schuld van het weer, de camping of Sleen. De boerderij in Uffelte is de schuldige. De vakantie gaat gewoon door, ook al ga ik volgende week weer aan het werk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten