woensdag 28 september 2016

Raddraaien: Jimmy Cliff



Ondanks telefonische drukte een rustdag. Ik zou vandaag vrij hebben, maar krijg al vroeg op de ochtend een sms van mijn baas. Of ik misschien toch vanmiddag wil werken? Geen probleem! Dan belt de woningstichting en vroeg op de middag, terwijl ik nog steeds in bed lig, belt de baas om te zeggen dat het vanmiddag niet hoeft. Anders had ik me ook verslapen. Verder is het wachten op het telefoontje van QMusic. Ik hoorde drie weken geleden voor het eerst 'Het geluid' en was meteen zeker van mijn antwoord. Hopelijk gaat het lukken..., de teller staat inmiddels op 34700 euro belastingvrij. Ik kom dus laat uit bed maar heb nog wel zin in een 'activiteit'. Ik ga dus lopende naar de winkel in Havelte en weer terug. Zojuist smakelijk gegeten en nu een 'Raddraaier' aan jullie voorstellen. Het is de 49e single uit de vierde jaren zeventig-bak en dat levert deze op: 'Those Good Good Old Days' van Jimmy Cliff (1971).

Waar en wanneer? Ik durf het niet te zeggen. Het zal ergens in de eerste tien jaar van de nieuwe eeuw zijn geweest. Ik was niet heel erg op zoek naar een single van Jimmy Cliff, nam hem mee omdat die goedkoop was, maar een andere aankoop (welke ik me ook niet weet te herinneren) overschaduwde deze single. Zal ik hem wellicht toch op in juni 2009 in Utrecht hebben gekocht? Het kan zomaar zo zijn, maar ik heb niets geen archief over deze jaren waaruit ik het zou kunnen herleiden. Onbelangrijk... het is een single uit een vrij omvangrijke collectie van Jimmy Cliff-singles uit de jaren zeventig. Pas sinds dit jaar zitten in de jaren tachtig-bak ook twee platen van deze artiest. Genoeg reden om de reggae-legende eens in de schijnwerpers te zetten.

Het is geen grap. James Chambers wordt op 1 april 1948 geboren in St. James op Jamaica. Zijn buurman heeft een 'sound system' en de jonge James begint al vroeg met liedjes schrijven. Zijn vader stuurt de jongen naar de technische school in Kingston, maar Jimmy Cliff (zoals hij zichzelf gaat noemen) probeert zijn liedjes aan de man te brengen. Hij wordt keer op keer afgewezen totdat hij een platenwinkel binnenstapt en de eigenaar overtuigt om met hem in de muziekbusiness te gaan. De man is Leslie Kong en Cliff zal hem trouw blijven tot Kong's dood in 1971. De derde single verschijnt in 1963 en is een bescheiden hit: 'Hurricane Hattie'. Er zullen nog een paar kleine successen volgen waaronder 'Miss Jamaica'. Door toedoen van een radio-collega kan ik niets anders meer horen dan 'Miss Jam Maker', maar dat terzijde. In 1965 wordt Cliff uitgekozen voor een internationale delegatie. Dit levert eerst een contract op met Island en brengt hem vervolgens in 1967 in Engeland. De elpee 'Hard Road To Travel' betekent de doorbraak voor Cliff. 'Wonderful World Beautiful People' gooit in 1969 nóg hogere ogen en vanaf dat moment start een vrij consistente hit-periode voor Cliff. Bob Dylan roemt 'Vietnam' als de beste protestsong dat ooit is geschreven, maar had het ook zonder de woorden van Dylan kunnen redden.

Cat Stevens komt in het spel met 'Wild World' en levert Cliff een grote hit in 1970. Hetzelfde jaar speelt Cliff de hoofdrol in de film 'The Harder They Come' en levert een aantal nummers voor de soundtrack waaronder het titelnummer. Onze 'Raddraaier' is in 1971 de opvolger van 'Goodbye Yesterday', maar doet nergens ter wereld iets. Het is het einde van Cliff's korte periode als hitparade-artiest. Hij blijft onverminderd actief en komt in 1978 in Nederland in de Tipparade met 'Many Rivers To Cross'. Omstreeks 1983 heeft Cliff nog een paar grote hits met 'Treat The Youths Right' en 'Sunshine In The Music' en treedt in 1984 op tijdens Pinkpop. Bruce Springsteen heeft dan live succes met een oud Cliff-nummer: 'Trapped'. Springsteen zal de opname bijdragen aan het 'We Are The World'-album van USA For Africa. Jimmy Cliff doet echter mee op 'Sun City' van Artists United Against Apartheid en doet achtergrondzang voor The Rolling Stones op hun elpee 'Dirty Work'. Vanaf dat moment gaat de film weer een belangrijke rol spelen. Cliff levert nummers aan voor soundtracks en speelt in een aantal rolprenten. Dit brengt hem in 1995 eenmalig terug op de hitparade: 'Hakuna Mtata' is een zomerhit van Cliff met Lebo M.

Cliff is in 2003 onderscheiden met 'The Order Of Merit', de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen op Jamaica. Cliff is de enige levende naast professor Mervyn Morris die deze prijs heeft gekregen. Zijn meest recente album heet 'Rebirth' en stamt uit 2012. Hij heeft deze langspeler opgenomen met producent Tim Armstrong, in het dagelijkse leven leadzanger van Rancid. Het album wordt overladen met positieve recensies en is in Amerika het eerste album sinds 'Special' (1982) dat een verkoopsucces wordt. Cliff treedt nog altijd op, maar opereert wel vanaf Jamaica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten