woensdag 14 september 2016

Het zilveren goud: september 1991



Een beetje voorbarig ten opzichte van dit jaar 'Het zilveren goud'. Ik zie net dat ik deze lijst op 15 december van het vorige jaar heb aangemaakt, maar ben maandag na publicatie meteen aan de slag gegaan met de lijst voor 1992 en die is klaar! Even vooruit lopen op 1992? Volgend jaar bestaat de serie uit ruim vierhonderd singles. De 33 toeren-versie kent even een opleving in 1992 maar stopt in augustus zeer abrupt. Het is wat ik maandag heb geschreven: Ik vind het zonde van de kaartjes om langer een kaartenbak bij te houden van de elpees. Als 'bonus' vond ik het kaartje met de cassette-singles die ik in 1991 en 1992 heb gekocht en, vooruit, die mogen ook meedoen. Vandaag beperk ik me tot de aankopen van september 1991 of de platen die deze maand in de kaartenbak zijn gekomen want er zit op zijn minst één single bij die ik in augustus heb gekocht. De teller blijft steken op tweeëntwintig. In vergelijking tot eerdere aflevering is het stilte na de storm en de komende twee maanden gaan ook relatief rustig worden.

De kans om een middelbare opleiding van vier jaar in twee jaar te doen. Een certificaat in plaats van een diploma, maar wel met de nodige werkervaring. Het KMBO klinkt op voorhand erg aantrekkelijk, maar er komt een talent aan te pas waar we niet allemaal de beschikking over hebben. De klas is een allegaartje: Oudere scholieren die, om wat voor reden ook, een tijdje uit het onderwijs zijn geweest. Ze kunnen Epke niks meer leren bij het Blindeninstituut en met aangepaste apparatuur mag die het ook proberen op het KMBO. Verder is het 'uitschot' waarvoor vier jaar MEAO drie jaar en elf maanden té lang is en datzelfde zullen de leraren op de MEAO eveneens ervaren. Ik val in de laatste categorie. Mijn motivatie is reeds tot nulpunt gezakt op de LEAO en bij vier jaar MEAO breekt me het zweet uit. Toch betekent twee jaar KMBO dat het nóg harder werken is dan op de MEAO, maar dat staat niet in de brochure. 'Zelfstandig werken' is een must en dat is iets dat de zestienjarige Gerrit níet kan. Hij heeft de 'schop onder de kont' nodig en dus draait het KMBO voor mij uit op een fiasco. Er zijn heus wel succesverhalen, ook uit mijn klas, maar het KMBO verdwijnt even snel als dat het is gekomen.

In september 1991 is het KMBO echter een 'frisse nieuwe start' voor mij. Ik maak snel vrienden in de klas en voor verhitte discussies over muziek kan ik bij voorgenoemde Epke terecht. Ik zie hem nog het vieze gezicht trekken wanneer hij het woord 'commercieel' uitspreekt in combinatie met muziek. Achteraf gezien heeft de zomer van 1991 best een aardige hitparade en ik draai tegenwoordig met veel liefde de muziek uit die tijd. Desondanks zit ik in 1991 nog helemaal in de jaren zestig en zeventig. Halverwege de maand koop ik een nieuwe naald voor de platenspeler. Vraag me niet hoe lang ik met de vorige heb gedraaid. Vanaf dit moment zal ik meer regelmatig de naald vervangen. Deze financiële ingreep zorgt ervoor dat het een magere maand wordt, ook bij Sunrise. Slechts twee singles uit de vijf gulden-bak (511 en 513) en de rest is een gulden.

504 Samson And Delilah-Big Secret (NL, Pink Elephant, 1972)
506 Suzanne Suzanne-The Pop Tops (NL, Pink Elephant, 1972)
510 Ik Kan Echt Geen Dag Meer Wachten-Tom & Dick (NL, Philips, 1970)
511 You Were On My Mind-Crispian St.Peters (NL, Decca, 1966)
512 Mysterious Tango-Jo Chapman (Duitsland, RCA, 1960)
513 The Legend Of Xanadu-Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich (NL, Fontana, 1968)
525 Rover's Return-The Korgis (NL, Rialto, 1980)

De nummers 505 en 514 zijn beide in augustus gekocht. The Real Thing tijdens de vakantie in Denemarken en deze single doet al jaren verstoppertje. Erg jammer want ik kan herinneren dat deze behoorlijk afwijkt van de clips op Youtube. Als die nog eens boven water komt, gaat die rechtstreeks in de Blauwe Bak! The Doors is de heruitgave welke is verschenen naar aanleiding van de film 'The Doors'. Mijn broer 'redt' deze voor mij uit de uitverkoopbak. Toch klinkt de single in het begin niet lekker en dit blijkt dus te liggen aan de toestand van mijn naald. Bij aanschaf van de nieuwe naald (tegelijk met 513) besluit ik The Doors toe te voegen aan de collectie.

505 Plastic Man-The Real Thing (Denemarken, EMI, 1972)
514 Light My Fire-The Doors (Duitsland, Elektra, 1967, re: 1991)

Heeft het iets met een landenweek te maken? Er staat me zoiets van bij. Op een vrijdagmiddag is er een grote braderie en vlooienmarkt in het centrum van Sneek en het speelt zich vooral af op en rond het Grootzand. Daar scoor ik bij een handelaar de nummers 507 tot en met 509. De eerste is overigens de album-versie en daarmee leuker dan de korte single.

507 Let Me-Paul Revere & The Raiders (NL, CBS, 1969, re: 1981)
508 Music-John Miles (UK, Decca, 1976)
509 I Was Kaiser Bill's Batman-Whistling Jack Smith (NL, Deram, 1967)

Op een andere vrijdagmiddag fiets ik naar Franeker waar ik het antiekwinkeltje tref waarvan me de naam me nu opeens is ontschoten. Soul-xotica zegt u? 'T Allegaartje! Ik wil nog wel eens vergeten dat dit feitelijk een herhalingsoefening is en ik heb in '20 Years Ago Today' in 2011 de naam genoemd. Ook lees ik daarbij dat ik nog een restant geld heb gekregen van het vakantiewerk en dat ik daarvoor de naald en twee 'dure' singles heb gekocht. De meeste singles bij 'T Allegaartje zijn van een bedenkelijk niveau. Niet muzikaal, want ik vind er enkele parels, maar vooral in de zin van de conditie van de singles. Zowel Del Shannon als Ekseption zijn brandhout. De eerste is later gesneuveld (dwars door midden) en de tweede is lang en breed vervangen door een beter exemplaar.

515 Adagio-Ekseption (NL, Philips, 1970)
516 Temptation-The Everly Brothers (NL, Warner Bros., 1961)
517 Runaway-Del Shannon (NL, London, 1961)

Tenslotte de terugkeer naar het winkeltje van Cees Buster aan de Kruizebroedersstraat. Hij heeft schijnbaar in zijn archief een doosje met singles gevonden: Allemaal 'new old stock' uit de midden jaren zeventig en met een zekere Northern Soul-waarde. Uit de eerste greep zullen de nummers 521 en 524 Blauwe Bak-favorieten worden.

518 Love Spell-Daniel Boone (Frankrijk, Penny Farthing, 1974)
519 Morning Side Of The Mountain-Donny & Marie Osmond (US, MGM, 1975)
520 Ain't Gonna Eat Out My Heart Anymore-Angel (Frankrijk, Casablanca, 1977)
521 The Shotgun And The Duck-Jackie Lee (UK, Contempo, 1967, re: 1976)
522 Kate-Johnny Cash (NL, CBS, 1972)
523 No Honestly-Lynsey De Paul (Frankrijk, Jet, 1974)
524 Bad Luck-Harold Melvin & The Blue Notes (US, PIR, 1975)

Volgende maand twintig singles en vier elpees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten