dinsdag 6 juni 2023

Week Spot: Sandra Feva


Vaak lig ik een aantal berichten achter maar vanavond ga ik het tegenovergestelde doen. Vandaag een dubbel bericht zodat ik donderdagavond kan 'snipperen' zonder dat ik achterop schema kom te liggen. Als het vrijdag ook niets wordt, is de schade enigszins beperkt. Nu ga ik eerst de nieuwe Week Spot aan jullie voorstellen. Ik kijk uitsluitend naar de singles die ik recent bij Mark heb gekocht en vraag mezelf of ik Sandra Feva of Sandra Richardson al eens als Week Spot heb gehad. Het antwoord luidt ontkennend. Dus is het de hoogste tijd om deze zangeres eens in het zonnetje te zetten en de meest recente aanschaf van Sandra is een mooie aanleiding. Opnieuw een vrij 'moderne' Week Spot want deze komt uit 1989 en klinkt ook zo: 'Love Came Right On Time' van Sandra Feva. Tijdens de 'Singles round-up' is het jaartal nog niet duidelijk maar het is in 1989 op een album verschenen volgens Wikipedia.

Ik leer Sandra via een omweg kennen. Mark biedt op een bepaald moment een Kent Deep Soul-uitgave aan met Eddie Parker op de a-kant. Omdat ik altijd wel interesse heb voor een Kent-release reserveer ik de single. Deze komt in augustus 2020 mijn collectie binnen. Ik heb dan al vakantie, ook al is het kamperen in de daaropvolgende week gepland. Alhoewel? Ik hink dan al op twee gedachten met het kamperen. De coronamaatregelen staan dan even op een laag pitje, ook al is het nog wel lastig met douches. Ik krijg dan het idee om een paar dagen in Ruinen te kamperen zodat ik thuis kan douchen en incidenteel een radioshow kan doen. Dat verdwijnt als het KNMI storm voorspelt. Dat kan mijn tentje niet meer aan. Over kamperen gesproken... Ik denk dat ik binnenkort de tent weer eens ga opzetten en de schade ga opnemen. Ergens heb ik wel weer zin in een paar dagen in Sleen. Het kamperen wordt hem niet in 2020 en dus vier ik de vakantie in Zutphen. Voor de fietstocht er naartoe heb ik een speciale 'Vakantiemix' opgenomen met alle recente aanwinsten. Ik zet Sandra Richardson ook in de mix zodat ik het nummer beter kan leren kennen. En dat is gelukt! Ik heb de Eddie Parker-kant nooit meer gedraaid en ga standaard voor 'Deserted Garden' van Sandra Richardson.

Sandra Arnold komt op 14 mei 1947 ter wereld in Los Angeles maar groeit op in Detroit. In de vroege jaren zeventig begint ze haar zangcarrière als Sandra Richardson. Haar eerste single verschijnt in 1971 op het Buddah-label. Het is geen succes en Richardson moet zich tevreden stellen met kleinere labels vanaf dat moment. Toch levert ze met haar debuut een 'original' welke vele malen gecoverd zal worden. We hebben het over 'I Feel A Song' dat in 1974 een hit zal geven aan Gladys Knight & The Pips.  Ze neemt in de vroege jaren zeventig een aantal nummers op die op de plank blijven liggen. Eentje haalt in 2016 een Kent Anniversary-single en 'Deserted Garden' wordt gebruikt voor een Kent Deep Soul. In 1979 verandert ze haar naam in Sandra Feva, maar is ook actief als Sandra Dance of Sandra Feva-Dance.

Ze maakt in 1979 een elpee en verscheidene singles voor het 'nieuwe' Venture-label van Isaac Hayes en zijn toenmalige echtgenote. 'The Need To Be' is haar eerste nationale hitsingle en deze heb ik ook sinds enige tijd in de bakken staan. Ze krijgt echter de meeste bekendheid als achtergrondzangeres. In deze hoedanigheid werkt ze met Aretha Franklin, Prince en George Clinton. In de late jaren tachtig is ze actief voor het minuscule Jerni-label en 'Love Came Right On Time' is daarvan een voorbeeld. Discogs zegt 1988, maar het verschijnt in 1989 op een album. Tja, dezelfde twijfel als bij andere Jerni-releases. 1988-89 vind ik acceptabel genoeg want zo klinkt de plaat namelijk ook.

Sandra heeft in 2000 een beroerte, maar daar komt ze aardig uit. In 2009 wordt ze predikant in de Third New Hope Baptist Church. Ze overlijdt op 26 juni 2020 op 72-jarige leeftijd. Of ze ooit bewust is geweest van de interesse in haar vroegere werk? Dat vertelt de geschiedenis niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten