donderdag 15 juni 2023

Honderd achteruit: Love Affair


Normaal gesproken maak ik 'Rewind Chart' en 'Afterglow' op dit tijdstip. Eerder vanavond heb ik besloten het aan me voorbij te laten gaan. Ik ga morgen weer aan de slag in Meppel en dat zal wederom een dag in de hitte zijn. Een beetje fatsoenlijke nachtrust kan daarbij helpen en ik kan nu eenmaal niet direct na een show gaan slapen. Het stelt me wel in de gelegenheid om op zijn minst een bericht op Soul-xotica te plaatsen. Vandaag kom ik weer op schema voor wat betreft 'Honderd achteruit' want vanavond is het tijd voor de nummer 39. De nummer 40 is Tina Turner en deze heb ik een paar weken geleden al gedaan. Op 39 in de Gele Bak Top 100 van vorig jaar vinden we een single van Love Affair. Eigenlijk het de Zuid Afrikaanse persing maar deze heeft geen fotohoes en ook aan het label is weinig te zien. Ik kies als illustratie dus voor de Nederlandse fotohoes. Het onderwerp is 'A Day Without Love' van Love Affair uit de zomer van 1968.

De verhalen zijn legio over bands en artiesten die van de platenmaatschappij niet hun 'eigen' muziek mogen maken maar precies in het keurslijf moeten mee lopen. Love Affair kan erover mee praten. De band wordt in 1966 geformeerd in Londen. Mick Jagger en Keith Richards schrijven de a-kant van de eerste single maar dat is geen garantie voor succes. 'She Smiled Sweetly' wordt in februari 1967 door Decca op de markt gebracht maar flopt genadeloos. Later in hetzelfde jaar krijgt de band een contract bij CBS. Een paar maanden eerder heeft Robert Knight een Amerikaanse hit gehad met 'Everlasting Love'. Iemand bij de Engelse CBS ziet het wel zitten om het uit te brengen en The Marmalade wordt als eerste benaderd. Deze wimpelt het af en zo komt het nummer terecht bij Love Affair. Muff Winwood van The Spencer Davis Group (en Stevie's broer) produceert de oorspronkelijke 'Everlasting Love' maar CBS vindt het niet 'mainstream' genoeg en schakelt Keith Mansfield in. Deze komt met een nieuw arrangement met achtergrondzangeressen. Het komt erop neer dat van de Love Affair-leden alleen Steve Ellis naar de studio hoeft te komen. Het dameskoor bestaat onder andere uit Kiki Dee, Madeline Bell en Lesley Duncan. Ex-Tornados-drummer Clem Cattini is één van de overige muzikanten. CBS mag een keuze maken tussen de nieuwe en de oude opname en de rest is geschiedenis. Alleen Ellis doet mee op de Engelse nummer 1-hit.

Op de b-kant van de single staat een cover van Philip Goodhand-Tait die vervolgens zijn diensten aanbiedt bij het management van Love Affair. Hij zal de volgende hits schrijven waarbij hij met 'A Day Without Love' een extra obstakel moet nemen. Het nummer moet klinken als 'Everlasting Love' zonder dat het 'Everlasting Love' is. Hoewel de singles in Engeland allemaal de top tien bereiken, wil er maar geen tweede nummer 1-hit volgen. Net als The Tremeloes en The Marmalade heeft ook Love Affair twee kanten. 'Live' en op de b-kant is een beduidend stevigere versie te horen van de band. Toch heeft de band een soort van wurgcontract waarbij het ongevraagd de teenybopper-kant wordt uitgestuurd. De band baalt van de gillende tienermeisjes en wil juist een stoere rockband worden. Eind 1969 komt er iets ruimte en neemt de groep 'Baby I Know' op. Het wordt geen hit en met name Steve Ellis heeft het dan helemaal gehad. Hij zal in 1974 met zijn band Ellis komen, maar later verschillende bands gaan leiden die Love Affair-werk vertolken tijdens sixties-avonden.

Love Affair krijgt een contract met Parlophone en de single 'Lincoln County' geeft de band een hit in Nieuw-Zeeland. Daarna Gus Yeadon (eigenlijk August Eadon) treedt in 1971 op met Love Affair en maakt twee singles met de band. In 1971 verschijnt ook de elpee 'New Day' welke een stuk progressiever is dan het debuut van drie jaar eerder. In 1974 valt de groep definitief uiteen.

Opvallend is dat de band het nooit in Amerika heeft gemaakt. In Nederland heeft de groep drie Top 40-hits. 'Everlasting Love' piekt op 13, 'Rainbow Valley' op 32 en 'One Road' op 16. Tussen de laatste twee zit 'A Day Without Love' dat tevreden moet zijn met een notering in de Tipparade. Omdat het als twee druppels water lijkt op 'Everlasting Love' klinkt het helemaal als een grote hit. Alleen in Engeland, Ierland en Nieuw Zeeland bereikt het de top tien. Omdat ik de persing uit Zuid Afrika heb, noem ik even dat deze daar een vijftiende plek heeft bereikt. Australië (57) en Oostenrijk (17) zijn dan de enige landen die ik niet heb genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten