dinsdag 27 december 2022

Week Spot: Tom Brock


Alles op Soul-xotica is altijd onder voorbehoud en blijkbaar de Week Spot ook. Ik dacht dat ik een 'unieke' nummer 1 had te pakken maar ik had beter kunnen weten. Toen ik eerder dit jaar 'Boy You've Been Acting Strange' van Legacy als Week Spot heb gehad, heb ik immers geluisterd naar 'I Must Confess' en besloten dat deze eveneens in de verzameling moest komen wonen. Over Legacy heb ik in het bewuste bericht alles verteld wat ik weet en een herhaling van zetten kan niet de bedoeling zijn. Omdat ik de nummer 1 op de foto's buiten de afleveringen van de Blauwe Bak Top 100 heb gehouden, prijkt het label van Legacy boven dit bericht. De nummer twee in Top 100 is eigenlijk de meest ultieme plaat van het jaar maar ik wil de uitzending besluiten met een positieve noot. Voor de laatste Week Spot van het jaar mag het gerust een tandje lager en dus heb ik besloten om 'Have A Nice Weekend' van Tom Brock tot Week Spot uit te roepen. Geen idee of ik iets over de man kan vinden maar dat gaan we in de komende alinea's ontdekken.

Nou, dat valt niet tegen. De beste man heeft zelfs een eigen Wikipedia-pagina. Daarmee moest ik wel uit de voeten kunnen. Tom James Brocker komt op 25 augustus 1942 ter wereld in Austin, Texas. In de jaren zeventig werkt hij nauw samen met Barry White voor 2oth Century Records. Brock werkt dan vooral als songschrijver en is verantwoordelijk voor een Week Spot uit een grijs verleden: 'A Case Of Too Much Love Making' van Gloria Scott. In 1974 vervaardigt hij ook zijn enige album waarvan 'Have A Nice Weekend' één van de hoogtepunten is. Het album heet 'I Love You More And More' en de titeltrack staat hoog aangeschreven in de soul-wereld. De latere r&b-producers weten het album eveneens te vinden want zo samplet Just Blaze het nummer 'There's Nothing In This World That Can Stop Me From Loving You' voor 'Girls Girls Girls' op het Jay-Z album 'The Blueprint'. Het leidt tot een hernieuwde interesse in het album dat in 2003 op cd verschjnt. Brocker zal het zelf echter niet meer meemaken. Op 25 mei 2002 overlijdt hij vrij plotseling. De schouwarts houdt het op een natuurlijke doodsoorzaak.

Op het album heet onze Week Spot zelfs 'Have A Nice Weekend Baby' en is daar de openingstrack. Het verschijnt tweemaal als single maar beide keren mag worden getwijfeld aan de legaliteit van de release. Zo staat het nummer samen met een liedje van Barbara McNair op een single van het Canadese Stardust-label en heb ik een vrij zeldzame bootleg op het Collectors-label (met Major Lance op de flip). Tom Brock zit hoorbaar in de Barry White-hoek: Fraaie orkestbegeleiding en sensuele zang. Hoewel menigeen uitkijkt naar het weekend heeft Tom daar een broertje dood aan want het betekent dat hij zijn lief twee dagen niet ziet. Hij kan dan ook niet wachten totdat het weer maandag is.

Dit is niet alleen de meest ultieme plaat voor mij en de laatste Week Spot van het jaar, maar ook het laatste reguliere bericht. De komende dagen zal ik vooral terugblikken op het voorbije jaar. Dan kunnen we in 2023 weer met een kersverse Week Spot beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten