woensdag 21 december 2022

Het zilveren goud: december 1997 deel II


De 'Singles round-up' is goeddeels beëindigd. Eventuele nieuwe platen die nog binnenkomen, gaan waarschijnlijk mee voor de maand januari. Het betekent voor Soul-xotica dat ik weer terug kan naar de 'verhaaltjes' en dat is iets waar ik stiekem naar heb uitgekeken. Vermoedelijk krijgen jullie in de komende dagen kort na elkaar twee afleveringen van 'Het zilveren goud'. Ik wil uiteindelijk toch wel een paar berichten 'sparen' voor volgende week. In 'Het zilveren goud' is het eveneens een tijd van afscheid nemen. Hoewel ik in eerste instantie van plan ben om naar Amsterdam te gaan, veranderen de plannen drastisch tussen kerst en oudjaar. Daarover ga ik in het volgende bericht schrijven. In dit eerste bericht even een afsluiting van diverse andere dingen die hebben gespeeld in deze periode in 1997. In de eerste maanden van Engeland hou ik ervan om platen te personaliseren en zo zie ik op een hoesje dat ik deze in november 1997 in Sneek heb gekocht. Enfin, volgend jaar wordt er nóg meer creatief met platen maar ik moet op dat gebied nog enig werk verzetten. We gaan vanavond nog eenmaal terug naar de laatste twee maanden van 1997.

Ik heb voor mijn gevoel vijf jaar geleden al genoeg verhaaltjes geschreven over de ADM. Er is weinig nieuws over deze periode die ik kan aanvullen. Feit is dat ik bijna ieder weekend in Amsterdam ben. Overdag ramen plakken en 's avonds op een jungle- of drum'n'bass-feestje. De volgende dag de roes uitslapen en maandag en dinsdag maar weer beginnen met ramen plakken. Vaak op woensdag terug terwijl ik maandag en dinsdag al had moeten werken. Ik krijg terecht op mijn donder hierover. Jojo heeft op een bepaald moment een vriendin en raakt steeds verder in de drugs. Ik kan me nog herinneren dat ik hem heb geholpen een volgende shot bij elkaar te trommelen voor het Centraal Station, enkele uren voordat ik in Utrecht op de cursus wordt verwacht. Ik heb deze cursus uiteindelijk gehaald maar niet op basis van de eindopdracht. Ik moet bekennen dat deze vervolgcursus wel enigszins op HBO-niveau was en té hoog gegrepen voor mij.

Niet dat ik onmiddellijk verder zou willen gaan in de journalistiek. Integendeel zelfs! Ik ben in november en een goed deel van december nog altijd van plan om in januari naar de ADM te verhuizen. Dat is tevens een samenloop van omstandigheden. Na afronding van de schildersopleiding in 1995/1996 ben ik gekeurd voor de sociale werkvoorziening. De wachtlijst is in 1996 echter zo lang dat wordt verwacht dat ik pas over vier of vijf jaar terecht kan. Intussen zet ik mijn werk voort bij de krant en doe de twee journalistieke cursussen. Met alle respect voor sociale werkvoorzieningen en haar cliënten, maar na deze pittige opleidingen heb ik opeens niet zoveel zin om in een sociale werkplaats terecht te komen. Dan krijg ik halverwege november te horen dat ik per januari 1998 aan de slag kan bij de sociale werkplaats in Sneek. Ik kan weigeren, maar... dan neem ik ontslag uit het Jeugdwerkgarantieplan en heb ik een half jaar geen recht op uitkering. Ik kan dus proberen om zelfvoorzienend te worden in Amsterdam?

Het wordt nooit met heel veel woorden gezegd op de ADM, maar ik voel het wél. Ze zien me liever gaan dan komen. Dat kan ik anno 2022 wel begrijpen. Er is bij de eerste bijeenkomst meteen besloten dat het geen luilekkerland mag worden. Overdag wordt er gewerkt. Of dat nu een ambacht is of het voorbereiden van een kunstzinnige performance. Het is niet 's nachts feesten en overdag de netten drogen. Jojo gaat echter wel steeds meer feesten en drugs gebruiken en voert op het laatst weinig tot niets meer uit. Ik vaar mee in zijn kielzog. Hij zal uiteindelijk ook worden weggestuurd. In mijn geval is het nóg een andere samenloop van omstandigheden welke maakt dat het iets anders gaat verlopen. In de volgende aflevering ga ik nog eenmaal de vriendschap verbreken met S. en ga vervolgens de laatste dagen van december 1997 in. De platen die ik oudejaarsdag 1997 heb gekocht, gaan mee voor de maand januari.

3069 Escape - Rupert Holmes (NL, MCA, 1979)
3070 Delilah - Fred Jasper (NL, Carpenter, 1968)
3071 Think Of The Good Times - Jay &^The Americans (NL, United Artists, 1965)
3072 Wild Night - Van Morrison (Duitsland, Warner Bros., 1971)
3073 Today I Killed A Man - P.J. Proby (NL, Liberty, 1969)
3074 Now I'm Here - Queen (NL, EMI, 1974)

Fred Jasper heb ik eerder dit jaar in een heruitgave gekocht. Nu de originele met het fotohoesje. P.J. Proby heb ik in 2002 vervangen door een beter exemplaar. Van de oude is het fotohoesje beschadigd. Op het hoesje van Queen heb ik geschreven dat ik de single in november heb gekocht. Bij nader inzien het weekend dat mijn broer voor de eerste maal is getrouwd en ook het eerste weekend dat ik met een kortgeknipt kopje mag rondlopen. Ik ben dan nog helemaal voornemens om naar de ADM te gaan want het afscheid van het haar heeft met het stoffige karakter van het pand te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten