woensdag 7 december 2022

Week Spot: Cassietta George


Eerst meen ik nog dat KBC S in de volgende drie afleveringen zit van de Blauwe Bak Top 100, maar nee... Boven verwachting staat deze nóg hoger in de lijst. Het is dan eerst het plan om dan een plaatje uit te zoeken uit de afgelopen drie afleveringen. Ik laat mijn oog vallen op Barbara Mason maar daar heb ik al eens over geschreven in de Week Spot. Bij de volgende zevenentwintig in de lijst valt mijn oog op Cassietta George. Ik heb een paar jaar geleden al eens een andere plaat van Cassietta gekocht en is deze niet Week Spot geweest? Nee dus en deze evenmin en dat maakt het tot de uitgelezen Week Spot. Ook best opvallend... De eerste negen maanden van dit jaar zijn grotendeels gospelvrij geweest maar in de laatste weken van 2022 haal ik de schade dubbel en dwars in. Cassietta staat daarentegen al een paar jaar op mijn verlanglijstje en heeft lange tijd in mijn Discogs-mandje gelegen. Dan is de tijd rijp om de plaat eens te bestellen voordat die écht nog eens wordt 'ontdekt' door een hippe dj en de pan uitrijst qua prijzen. De Week Spot is 'Let's Get Together' van Cassietta George uit 1971.

Cassietta George is lange tijd alleen maar een 'naam' voor mij. Omdat ik al langere tijd geïnteresseerd ben in gospel kom je haar naam even snel tegen als die van Shirley Caesar of Inez Andrews. Bij Cassietta is dan nog iets extra's waardoor mijn aandacht wordt getrokken. De laatste maakt platen voor Audio Arts! (inclusief uitroepteken). Voor menigeen zal het andersom zijn maar ik ken Audio Arts! vanwege de platen van The Incredibles (waaronder de Northern Soul-'hit' 'There's Nothing Else To Say' uit 1967). 'Let's Get Together' hoor ik op een zeer onverwachte plek. Mijn collega Lee heeft op de maandagavond een Northern Soul-show en hij raakt enthousiast over 'Let's Get Together'. Ik verbaas me al iets over het funky plaatje in een show met Northern Soul en Motown en vervolgens hoor ik zijn tong struikelen over de naam Cassietta. Dan heb ik nieuws voor hem... Lee moet niets hebben van gospel en enige uiting van een geloof in een god. Alhoewel? In zijn reggae-show klinken diverse lofprijzingen aan het adres van Jah, maar 'dat is iets anders' volgens hem. Ik denk als God in de bijbel zou prediken dat het goed zou zijn om ganja te roken dat hij ook christen was geworden. De kennis dat Cassietta een gospelzangeres is weerhoudt hem er niet van de plaat verscheidene keren te draaien. De laatste keer word ik opnieuw herinnerd aan mijn exemplaar op Discogs en besluit de plaat eindelijk eens te gaan bestellen.

Cassietta George is geboren op 23 januari 1929 in Memphis. Haar vader is dominee en het zal geen verrassing zijn dat Cassietta haar eerste zangervaring op doet in de kerk. Ze volgt haar middelbare school in Ohio maar keert daarna terug naar Memphis waar ze zich zal aansluiten bij enkele zanggroepen. In 1954 komt ze bij The Caravans, de groep van de 'koningin van de gospel' Albertina Walker. Cassietta gaat al zelf nummers schrijven en een aantal daarvan komen op het repertoire van The Caavans. Ze zal tien jaar bij de groep blijven en tekent daarna een contract bij Audio Arts! Ze blijft veel schrijven, ook voor anderen, en intussen verblijdt ze de wereld met haar eigen gospelplaten. Cassietta zit een beetje in de traditionele zwarte gospel-hoek voor mij en dat vind ik niet altijd even interessant. In 1971 neemt ze tenslotte 'Let's Get Together' op en dat is koren op mijn molen. Licht funky en met een vrij universele tekst waardoor de gospelboodschap er niet duimendik bovenop ligt. Het is meer een hippie-boodschap dan een lofprijzing aan de Here.

In 1969 en 1979 wint ze Grammys voor de beste gospel-perfomance 1995 is slechts drie dagen oud als Cassietta overlijdt in Los Angeles. Ze is dan slechts 65 jaar oud geworden. In 2017 wordt ze toegevoegd aan de Memphis Music Hall Of Fame.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten