vrijdag 30 december 2022

Stap op en fiets


De wet heeft bepaald dat wij, postbodes, ook gewoon op oudejaarsdag kunnen werken. Desondanks heb ik al in jaren niet meer op die dag gewerkt. Mijn collega's in Meppel in wisten het op een zeker moment: Als ik niet vrij kon krijgen, dan had ik zomaar een dag van tevoren last van spit. Dit jaar hoef ik niet te zoeken naar een excuus. Als ik de vraag heel zorgvuldig formuleer, knikt mijn leidinggevende al. 'Morgen vrij en maandag werken. Geen probleem!'. Ik heb dus officieel weekend. Ik heb nog hard nagedacht over eventuele ontbrekende fietstochten in 2022 maar kan concluderen dat het lijstje tot nu toe aardig compleet is. Er zouden wellicht enkele tochtjes vanuit het werk toegevoegd kunnen worden maar buiten de paar die ik ga noemen, is er niets extreems op dat gebied. Ik zou een hitlijst kunnen samenstellen maar ik hou het toch maar bij een opsomming van de meest memorabele fietstochten van 2022. De foto is van de meest ultieme fietsdag van het jaar.

Dank je wel Soul-xotica. Ik zit qua datum te hikken tussen twee weekeinden maar het is dus het eerste weekend van het nieuwe jaar geweest. De zondag op de koude wandeling met W. waarover ik in het vorige bericht heb geschreven. De zaterdag beschrijf ik als een 'wappie-bijeenkomst' in dat bericht. Een jaar geleden zitten we nog midden in de maatregelen. Zo is er bijvoorbeeld een vuurwerkverbod maar ook de verplichte sluiting van niet-essentiële winkels. Dan lees ik op Facebook over een winkel in Oldeberkoop welke iedere zaterdag open wil zijn en 'beschermd' moet worden tegen sluiting. Omdat Oldeberkoop redelijk in de buurt ligt in vergelijking met veel andere acties besluit ik die zaterdag op de fiets te stappen. De fietstocht zélf is een herhaling van de eerste vakantiedag met de elektrische fiets. Een beetje verraderlijk want ik heb de heenweg wind in de rug. Het is winters koud maar nog niet zo waterkoud als dat het later op de dag zal worden. De terugweg is bar en boos als het vanaf Noordwolde ook nog eens gaat regenen en ik pal tegenwind heb. Dat is de eerste fietstocht van het jaar. Functioneel maar de heenweg is best wel genieten. Ik denk dat het iets later in de maand is als ik na een woensdag wat post overhoud en besluit die de volgende middag te bezorgen. 'Even naar Steenwijk fietsen' wordt een flinke bocht om over Frederiksoord en Eesveen maar het is de moeite waard. De eerstvolgende datum die me helder voor de geest staat is maandag 14 maart. Ik heb coils nodig die uit Meppel moeten komen en fiets dus naar deze plaats. Ik breng een bezoekje aan mijn collega's in Meppel en nadat ik de coils heb gehaald, maak ik een hele lange fietstocht welke me tot Ruinen zal brengen. Het is op dat moment nog even fris maar dat zal snel veranderen. Een week later maak ik de fietstocht naar Assen om singles te scoren. Terug ga ik nog een mooi rondje om en deze week zal de zomer zich extra vroeg aankondigen. Dat komt de fietsavonturen zeker ten goede!

Op vrijdag 25 maart fiets ik 's middags vanaf Steenwijk naar Meppel voor méér singles. Het is dan inmiddels echt zomer geworden. Ik vier het in die week met The Bar-Kays als Week Spot. Op zondag 17 april doe ik een verwoede poging om te fietsen maar het wil niet. Of het té warm is? Geen idee, maar na de schaapskooi in Ansen zet ik koers naar huis. De donderdag erna hoef ik in principe alleen maar wat boodschapjes te halen. Ik besluit het even in Dwingeloo te halen en breidt dan langzamerhand de fietstocht uit. Ik zal uiteindelijk over Zuidwolde en Ruinen gaan. Het dreigt een paar maal te gaan regenen maar het blijft droog. Mijn herinnering zegt dat ik die middag alleen een trainingsjack aan heb over een t-shirt. Een week later vier ik mijn verjaardag en ik ga mezelf trakteren! Na koffie met gebak bij de buren (het restaurant) belt moeder me op als ik thuis ben en daarna maak ik me op voor de fietstocht naar Hoogeveen. Dat gaat mooier dan dat ik van tevoren had kunnen plannen. In Hoogeveen koop ik een zwik singles en wil daarna 'iets anders' gaan fietsen maar rij mezelf helemaal klem binnen de stadsgrenzen van Hoogeveen. Uiteindelijk ga ik over Ruinen terug waar ik een maaltijdje geniet. Bijna een maand later is Hemelvaart en ik heb in Havelte de elektrische fiets voor een paar dagen gehuurd. Voor het eerst in jaren ga ik weer eens Hemelvaart vieren in Jutrijp. Ofwel: Op woensdagmiddag naar Jutrijp en op donderdagmiddag weer terug. Het is weinig memorabel en dat komt vooral door het vieze weer. Op vrijdag 27 mei maak ik nog een elektrisch rondje over Wolvega en kijk even bij de eerdergenoemde winkel in Oldeberkoop. Voor de herinnering aan de zaterdag in januari had ik dat laatste beter kunnen overslaan.

In juni en juli heb ik geen fietstochten genoteerd. Zoals ik in de inleiding heb geschreven, maak ik bij mooi weer dikwijls een ommetje vanuit het werk maar het zijn vaak dezelfde stukken die desondanks nimmer gaan vervelen. Op vrijdag 5 augustus is dan weer de eerste fietstocht van betekenis. Ik ben naar Steenwijk gekomen om te bezorgen maar de post valt erg tegen qua aantallen. Omdat ik eindig in Tuk wil ik in eerste instantie alleen maar over de Woldberg naar de Eese. Vanuit daar wordt de fietstocht alsmaar opgerekt. Via Wilhelminaoord, Vledderveen en Doldersum naar Diever. Het is allemaal te overzien maar wel een mooie fietstocht. Een week later dreigt het helemaal uit de klauwen te lopen. Ik weet niet meer precies wat er aan de hand is, maar er is werkvolk in de straat waaraan ik me nogal erger. Als ik die middag klaar ben met werken heb ik dan ook helemaal geen haast om naar huis te gaan. Ik zet de oordoppen op en ga fietsen. Dat gaat eerst richting Steggerda, daarna naar Noordwolde. Ik fiets het stuk richting Oldeberkoop dat ik ook tijdens de vorige vakantie heb gedaan. Dan steek ik de weg over en ga een vrij onbekende wereld binnen. Bij Zorgvlied kom ik weer de bewoonde wereld binnen. Ik heb een ontzettende dorst en heb even het plan om onderweg te eten. Dat laatste stel ik uit tot Uffelte maar ik drink een paar ijskoude glazen frisdrank op een terrasje. In Diever doe ik boodschappen en fiets dan naar huis. De volgende dag fiets ik vanuit het werk over Kallenkote en eet boerenjongensijs. Ik roep een keer 'proost' voordat ik de tweede hap neem.

Zo komt langzamerhand de vakantie in zicht. Eerst wil ik eigenlijk wel een paar nachten weg en loop ik te dubben tussen de elektrische of toch een gewone fiets. Ik kies voor de laatste en daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Het spijt me eerder als ik de fiets een week later moet inleveren. Het fietsnummer (25) zit nog in mijn hoofd en zal ik bij de volgende reservering vermelden. Op donderdag 1 september wil een beetje 'infietsen' en begin met een boodschapje in Dwingeloo. Daarna komt Beilen al gauw en beeld en kan ik ook net zo goed nog even over Westerbork fietsen. Daarna ga ik in een rechte lijn het zuiden in tot bij Hoogeveen. Via de bossen en Ruinen kom ik weer thuis. De volgende dag wil ik de eerste 'klapper' maken. Earnewâld. Of... Eernewoude zoals het tot een paar jaar geleden heette. Ik had me een hele andere voorstelling gemaakt bij het dorp en denk eerst aan Earnewâld en terug met een paar uurtjes in het dorp. In het dorp is echter niets te beleven en dus fiets ik verder tot Wartena, vlak onder Leeuwarden. Daarna via Grou, Akkrum, Âldeboarn en Gersloot terug naar de lijn met Heerenveen en Drachten. In Nieuwehorne eet ik goed en zal daar veel plezier van hebben. Om een uur of negen ben ik in Steenwijk en drie kwartier later in Uffelte. Het is een klapper geweest maar tegelijk ook de meest ultieme fietstocht van het jaar. Vandaar dat een foto hiervan mag prijken boven dit bericht. Op zondag wil ik het 'rustig aan' doen maar doe dat niet. Ik zal weer in Nijverdal en Hellendoorn komen, maar nu zonder elektrische trapkracht. Het gekke is dat ik niet weet hoe laat het is en ik pas in Dalfsen zal zien dat het vier uren vroeger is dan wat mijn gevoel zegt. Op maandag fiets ik tevergeefs naar Emmen en terug ervaar ik vanaf Gees een zekere druk in het achterwerk zonder dat er een plek open is waar ik gebruik kan maken van het sanitair. Met deze handicap moet ik zien thuis te komen. Het haalt het fietsplezier wel naar beneden. De woensdag moet de ultieme klapper worden. Ik wil dan naar Gaasterland fietsen. Op dinsdagavond krijg ik dan het telefoontje van mijn zus. Ik kan beter zo spoedig mogelijk langs gaan bij moeder. De tocht naar Gaasterland gaat voor 2023 in de boeken. Ik kan desnoods een paar nachten logeren bij mijn zus.

Daar eindigt het overzicht van de fietstochten. Opnieuw weer een paar ommetjes vanuit het werk maar niets opzienbarends. De legendarische fietsmomenten uit de eerste negen maanden maken echter alles goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten