donderdag 29 december 2022

Sta op en wandel!


Evenals vorig jaar lijkt het fietsen weer te hebben gewonnen van het wandelen. Of toch niet? Ik merk dat ik het niet altijd even vermeldenswaardig vind om wandeltochten te memoreren op Soul-xotica waardoor het eind december ontzettend lastig is om de datums voor de geest te halen. 'As we speak' schiet er weer eentje te binnen welke op zichzelf best memorabel is en welke ik ga gebruiken voor dit stuk. Dan kom ik nu op elf wandeltochten. Het zijn er wel meer want boodschapjes doen in Havelte doe ik soms net zo lief met de benenwagen als dat ik de fiets uit de schuur moet halen. Ik ga niet zoals jaren geleden een hitparade samenstellen maar ga gewoon langs de verschillende wandelmomenten van het, bijna, voorbije jaar. Met de fietstochten zit ik inmiddels op zestien en wellicht dat daar nog een paar bij komen. Ik trek nu de wandelschoenen aan en marcheer door het jaar 2022.

Januari-februari-maart
Allicht dat ik in januari wel heb gelopen. Het moment met W. in Steenwijk schiet me opeens te binnen, de dag na de wappie-bijeenkomst die nog in de fiets-variant langs gaat komen. Nu we er toch zijn? We spreken af bij het station en we hebben eerder afgesproken om naar de Woldberg te gaan. Daar heb ik niet de moed voor en stel voor het pad achter de Woldmeenthe langs te gaan en via mooie paden weer terug naar het centrum. Ik zou de thermoskan met koffie hebben meegenomen maar deze heeft me een dag eerder al danig teleurgesteld als de koffie in Oldeberkoop slechts lauw is. In plaats daarvan halen we koffie bij het tankstation en stroopwafels. Deze nuttigen we op het bankje bij het bruggetje naar de Herenslagen. De eerstvolgende wandeltocht die ik heb genoteerd is uit een periode dat ik regelmatig even naar buiten ga voor een blokje. Dan heb ik het over de maand februari als zowel storm Corrie als storm Dudley flink huishouden in ons land. Op zondag 6 februari heb ik een paar foto's gemaakt. Een week later is de eerste storm tot bedaren gebracht. Ik kom er bijna dagelijks langs fietsen en al jaren lang. Toch is het me nog nooit eerder opgevallen dat tussen Darp en Havelterberg in de bossen een wachttoren staat. Die wil ik van dichtbij bekijken! Het wordt een koude wandeling en op de terugweg voel ik zelfs dat het een beetje teveel van het goede is geweest. Slechts enkele dagen later is dan de tweede storm in Nederland en nu loop ik een behoorlijk stuk om over de Weg Achter De Es en de Winkelsteeg. Hoewel het een ramp is om in deze storm te fietsen, geniet ik intens van het wandelen. Op zondag 27 februari zijn de beide stormen weer het land uit en is het een stukje kouder. Het is echter een prachtige zonnige middag en ik loop het bos in. Ik ontdek deze middag het Brandeveen. 'Ik ga hier nog vaak terug komen de komende maanden', zeg ik hardop. Dat zal nog één keer worden en wel een moment om nooit te vergeten.

April-mei-juni
Na de stormen is het opeens zomer in maart. Dinsdag 12 april is het ook nog hemels mooi weer. Ik heb de speellijst voor 'Tuesday Night Music Club' klaar en ga een wandeling maken. Ditmaal met een extra opdracht want mijn profielfoto op Facebook kan een update gebruiken. De foto schiet ik onderweg naar het bos. Ik ga over de Weg Achter De Es en pak een stukje Holtinge dat ik nog niet ken. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde punt uit. Een kleine maand later is het opnieuw weer hartje zomer. Op 8 mei heb ik met W. afgesproken in Steenwijk. We zijn opnieuw weer ambitieus met de Woldberg in het vizier maar achter het huis hangen van haar moeder is ook een zeer welkome optie. Toch nog even in de spieren? We lopen langs de waterzuivering en langs de Ruxveense Vijver naar Zuidveen. Daar trakteer ik haar op een ijsje vanwege mijn verjaardag van een week eerder. Dan lopen we via Steenwijk-West (haar 'roots') en het park weer terug naar het huis van haar moeder. Een week later zie ik haar opnieuw maar dat is niet afgesproken. Ik ben aan het bezorgen en heb zojuist pauze gehouden in het park. Zij is onderweg naar de computerdokter om haar laptop op te halen. Er wordt nog wel gesproken over een mogelijke wandeling in het weekend maar ik wimpel dat af. En dan het wandeltochtje dat ik me tijdens de inleiding heb bedacht. Zoals ik reeds heb geschreven, mag ik graag naar Havelte lopen. Op 16 juni ga ik mijn nieuwe draaitafel uit Zwolle halen maar moet eerst een nieuw vervoersbewijs halen voor de bus. Omdat het aangenaam weer is, ga ik dus lopende naar Havelte. Misschien had ik in dit kader ook nog de wandeling voor de elektrische fiets in mei kunnen rekenen maar dan blijf ik bezig. In de zomer zullen het vooral van deze wandelingetjes zijn geweest want de eerstvolgende in mijn lijst is pas in september als ik mijn vakantie vier.

September-oktober-november
Ik heb moeder tweemaal bezocht. De tweede middag is legendarisch en heb ik gisteren beschreven. De eerste keer is emotioneel, vooral tegen het einde van het bezoek. Tot overmaat van ramp mis ik een bus (er wordt die week al gestaakt in het openbaar vervoer) en als ik in de trein stap in Heerenveen is het donker. Ik ben duidelijk geëmotioneerd en zie het opeens niet zitten om nog vanuit Steenwijk naar huis te fietsen. Ook de donderdag ben ik nog uit het lood geslagen, maar... het is een huurfiets en iedere dag extra op het station kost me een paar euro aan huur. Op vrijdag zou het buspersoneel in de regio staken maar ik heb al een plan gemaakt. Ik wil wel lopende naar Steenwijk! Het weer werkt niet altijd even goed mee want ik heb een paar buien onderweg. Verder is het best wel bijzonder om eens te lopen wat ik normaal gesproken fiets naar Steenwijk. Het kan zomaar nóg eens! Dat is overigens vrijdag 9 september. In het eerste weekend van oktober wordt duidelijk dat het nu niet lang meer gaat duren met moeder. De sondevoeding wordt stop gezet en de eerste morfine wordt toegepast. Woensdag 5 oktober ben ik al in alle staten. Ik moet bezorgen in Steenwijk maar kijk ieder kwartier op mijn telefoon om te zien dat ik niet een gesprek heb gemist. Als mijn zus me op donderdagmorgen 6 oktober wil bereiken, ben ik echter niet wakker te krijgen. Dat lukt mijn broer wél rond het middaguur. Ik verwacht een emotionele uitbarsting deze middag en wil daarvoor een mooie plek vinden. Ik denk meteen aan het Brandeveen. Ik ga eerst met de fiets een stukje op weg. Aangekomen bij het Brandeveen moet het gaan gebeuren, maar... het komt niet. De vogels zijn erg afwezig op dit moment. Iets waarop ik had gehoopt. Moeder zong immers ook altijd tijdens haar werk. Op zondag 23 oktober is 'everything done and dusted'. De begrafenis is achter de rug en het huis in Jutrijp is leeg, iets dat me méér heeft aangegrepen dan de uitvaart. Wellicht omdat ik al jaren 'bezig' ben geweest met een komend afscheid? Hoewel de zon verstoppertje speelt, is het erg mild weer voor de tijd van het jaar. Een fraaie middag voor een wandeling. Op 13 november is het een stuk frisser als ik op zondagmiddag door het Uffelter Binnenveld loop. Ook zo'n omgeving op steenworp afstand waar ik véél vaker moest komen. Wellicht een voornemen voor 2023?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten