zondag 4 december 2022

Het zilveren goud: november 1997 deel II


Op het moment dat ik begin met schrijven zal in Qatar het fluitsignaal klinken welke de aftrap vormt naar de pot tussen Engeland en Senegal. Mijn Engelse collega, die tussen negen en elf zijn show doet, heeft besloten een 'repeat show' op te zetten en daar kan ik wel zonder leven. Zo is het dus zondagavond acht uur en heb ik opeens een zee van tijd! Ik heb vanmiddag de foto al genomen en dus kan ik eerst wel 'Het zilveren goud' behandelen. Het restant singles uit november 1997 is uit een spaarzaam weekend dat ik in Friesland ben geweest maar voor het verhaaltje wil ik juist naar een willekeurig weekend in Amsterdam. Hij lijkt dan alsof ik ieder weekend in Amsterdam ben, maar dat is niet het geval. Ik weet trouwens ook niet meer welke excuus ik heb om zo vaak naar Amsterdam te kunnen. Of zou ik wellicht toch al hebben verteld over het kraakpand? Hoe dan ook... in het volgende bericht zomaar een paar 'random' herinneringen aan de eerste (en voor mij ook laatste) weken op de ADM.

De route over Lelystad en Almere bestaat nog niet en ik betwijfel of ik deze benut zou hebben. De reis gaat dus gewoon over Amersfoort en door het Gooi naar Amsterdam. Voor mij is station Sloterdijk de eindbestemming. Daar kan ik iemand opbellen die me kan ophalen, maar daar stop ik al snel mee. Er gaat immers een buurtbus over het industrieterrein en stopt een halve kilometer vóór de ingang naar de ADM. Hoe ik vervolgens binnenkom? Heb ik een sleutel van het hek? Feit is wel dat het hermetisch is afgesloten. Aha, wellicht een sleutel om het hoekje van het portiershokje? Zoiets staat me er wel van bij. Het portiershokje dat ik heb 'uitgezocht' als mijn toekomstige woonruimte. Veel succes! Eenmaal binnen ga ik op zoek naar de warmte want waar warmte is, is vaak ook gezelschap. Vaak is dit de 'kraakkroeg' dat tegelijk de woonkamer is van de Jojo. De warmte herinnert me ook meteen aan een klusje waaraan ik een bloedhekel heb. We hebben enkele bedrijven bereidwillig gevonden om hun overtollige glas en pallets bij ons af te leveren. Het glas kan worden benut voor het plakken van de ramen, mijn voornaamste activiteit, en het hout is voor de kachels. Als het je beurt is op een avond dan moet je uit de warmte naar een ijskoude en duistere droogdokloods om met een bijl de pallets tot kleine stukjes te vermaken. Ik ben geen held met de bijl en probeer het op te lossen door de planken in tweeën te stampen. Dat is evenmin een succes. De kachels zijn vaak oude olievaten en met een buis door het raam voor de afvoer van de rook. Toch hangt er in de kamers de geur van houtvuur en niet zelden verlaat ik de kamer met branderige ogen.

De Weinbrant blijkt ook een goede verwarming te zijn in de tijd dat we nog geen kachels hebben en het ook nog niet bijster koud is. Ik word in deze weken geregeld erg teut van het goedje. Ik zou niet meer kunnen herinneren hoe het smaakt. Ik zie dat de Lidl het in het assortiment heeft, maar... ik kan er wel zonder. Tijdens de eerste vergadering is meteen afgesproken dat de ADM geen luilekkerland mag worden. Je komt er om te werken. Of dat nu werk is ten behoeve van de gemeenschap, een ambacht of het voorbereiden van een artistieke performance... het is de bedoeling dat niemand tussen acht en zes op zijn nest ligt. Ook ik krijg nog wel eens een trap onder de kont. Met Jojo zal het helemaal mis gaan, die leeft op een bepaald moment van feestje tot feestje en verder ontpopt er geen activiteit vanuit hem. Geen wonder dat ze hem een paar maanden later de laan hebben uitgestuurd.

Tegelijk doe ik de vervolgcursus 'Journalistiek schrijven' via de Hogeschool van Utrecht en daar komen mijn prille krakersavonturen goed van pas. De collega's kijken ervan op hoe ik me vastbijt in het 'undercover'-werk hoewel ik eigenlijk helemaal niet 'undercover' ben. Ik ben hier om mijn journalistieke kennis om te zetten in een tastbaar papiertje, maar zie mijn voorlopige toekomst te midden van de kunstenaars op het gekraakte terrein van een droogdok. Ik gebruik het als uitgangspunt voor de reportage en bijbehorende analyse welke we moeten aanleveren voor de eindopdracht. Het heeft me niet de voordeel van de twijfel gegeven, dat is een eerdere opdracht geweest. Het is echter wel 'kicken' om 'live' vanuit een kraakpand te arriveren op de cursus compleet met poncho en trommeltje. Ja sorry, dat vind ik nu eenmaal leuk in 1997.

De plaatjes uit deze aflevering hebben niets van doen met Amsterdam. Sterker nog: Het is één van de weekeinden die ik in Friesland door breng. Ik ga op zondagmiddag naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal en haal daar, volgens mijn herinnering, de volgende platen...

3056 Jackie Wilson Said - Dexy's Midnight Runners (NL, Mercury, 1982)
3057 King Kong Five - Mano Negra (Duitsland, Virgin, 1989)
3058 Shocking You - Shocking Blue (NL, Pink Elephant, 1971)
3059 Sowing The Seeds Of Love - Tears For Fears (Duitsland, Fontana, 1989)
3060 EP Ain't Misbehavin' - Fats Waller (Duitsland, RCA, 1957)
3061 Hit And Miss Judy - Wreckless Eric (NL, Stiff, 1979)

In de volgende aflevering de eerste singles van december. Ik heb inmiddels al een lijstje gemaakt van singles uit 1998 en 1999 en aan de hand daarvan krijg ik het volgend jaar niet druk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten