dinsdag 6 juli 2021

Week Spot: Gloria Jones


Een jaar geleden had ik rond deze tijd al een hele planning opgetuigd voor wat betreft de 'Vinyl Summer Spirit'-weekenden. Het zijn dan ook met name mijn favoriete muziekjaren, bijna allemaal even jaren op 1983 en 1991 na. Ik wil dit jaar herhaling voorkomen, ook al blijft een tweede weekend met 1976 wel aantrekkelijk. Ik heb een weekend met 1966 in gedachten, maar moet dat verder uitwerken. Tegelijk moet ik op dinsdag weten welk jaar het komend weekend gaat worden. Het jaar 1977 staat eveneens op de nominatie en het is zondag, na afloop van de show, dat ik aankondig dat het 1977, 1978 of 1979 gaat worden. Dan is het een radio-collega die meteen reageert. Hij zegt dat 1978 zijn favoriete jaar is. 1978... Natuurlijk heb ik mijn vroegste muzikale herinneringen aan 1978 maar globaal gezien beschouw ik het jaar niet als heel erg essentieel. De disco wordt nog meer 'mainstream' dan het jaar ervoor en de punk breekt ook buiten de Engelse clubs door in de wereld. Toch heb ik besloten om dit weekend in het teken te zetten van 1978. De Week Spot is ook snel uitgekozen. Er zijn verschillende platen uit 1978 die al Week Spot zijn geweest of waarvan de artiest al eerder een Week Spot heeft gehad. Tot mijn grote verbazing is dit nooit gelukt bij Gloria Jones en zo verdient ze hier haar eerste Week Spot. 'Bring On The Love' uit 1978 is de gelukkige.

Ik kan zo snel niet de Youtube-link openen. Zodra ik zie dat Mark deze single adverteert voor een fraaie prijs reserveer ik de plaat. Zo, die is binnen! Net op tijd want er zijn twee die té laat zijn voor een exemplaar. Als ik het vervolgens hoor op Youtube valt het me een beetje tegen, maar vooruit maar... Hetzelfde gevoel speelt als de plaat is binnengekomen in Uffelte. Het is dan een paar dagen voor mijn uitstapje naar Warnsveld en op de avond voor de vakantie besluit ik alle nieuwe aanwinsten in een mix te stoppen. Gedurende de vakantie gaan een aantal liedjes voor mij 'groeien' en 'Bring On The Love' is daar eentje van. Het is behoorlijk anders dan wat je zou verwachten van Gloria Jones als je haar jaren zestig-klappers in ogenschouw neemt. Dezelfde jaren zestig-'hit' welke blijkbaar ten prooi is gevallen aan geschiedvervalsing. Ofwel: Wikipedia gooit de feiten door elkaar heen.

Het onderwerp is 'Tainted Love'. Gloria neemt in 1964 het nummer op als b-kant. Ik kan me bijvoorbeeld een film herinneren over een radiostation in Detroit dat probeert de lieve vrede te bewaren tijdens de rassenrellen van 1968. Even kijken of wie die hebben gehad in 'De Video Draait'? Nee, ik geef het op! Tijdens de uitzending wordt een gouwe ouwe van Gloria Jones gedraaid en wel 'Tainted Love'. Het is niemand opgevallen, behalve mij. Zit het ook niet in 'The Boat That Rocked'? Hetzelfde verhaal, want dit speelt zelfs in 1967. Feit is dat tot 1970 niemand ooit van 'Tainted Love' heeft gehoord. Het is een b-kant van een single waarvan de a-kant misschien al nooit op de radio is gedraaid. Pas als de plaat omstreeks 1970 in Engeland komt en in het bezit van een Northern Soul-dj die voornamelijk de b-kantjes controleert, is het moment waarop 'Tainted Love' gaat 'leven'. De rest is geschiedenis.

Gloria Richetta Jones wordt geboren op 19 oktober 1945 in Cincinatti in de staat Ohio. Als kind verhuist ze naar Los Angeles waar ze ook begint met zingen. In 1959 maakt ze samen met onder andere Billy Preston deel uit van The COGIC Singers. De afkorting staat voor Church Of God In Christ. Dat weet ik dankzij de gospel-hobby. Ze zijn samen te horen op de elpee 'It's A Blessing'. Jones blijft lid tot en met 1963 hoewel ze dan tegelijk al is begonnen met eigen cluboptredens. In 1964 ontmoet ze songschrijver en producent Ed Cobb waarmee ze intensief gaat samenwerken. Cobb laat haar als eerste 'Tainted Love' opnemen, hetzij als b-kant van 'My Bad Boy's Coming Home'. Of is dat toch stiekem Gloria's keuze geweest? Zij laat jaren later weten dat ze het eigenlijk maar een 'smerig' nummer vond, dat 'Tainted' en zo... Enfin, ze neemt nog een rij platen op met Cobb voor het Uptown-label. Het zijn geen grote verkoopsuccessen en Jones moet haar broodbeleg verdienen met sessies. Zo zingt ze bijvoorbeeld op de achtergrond op Neil Young's titelloze album uit 1968. Ze doet ook mee in een paar musicals waaronder 'Hair' en gaat in 1970 aan de slag bij Motown als liedjesschrijver. In 1969 ontmoet ze ook Marc Bolan als zij optreedt met de Los Angeles-cast van 'Hair'. Ze ontmoeten elkaar voor een tweede keer nadat een Engelsman 'Tainted Love' op zijn danspubliek heeft losgelaten en de zalen graag de zangeres in levende lijve op het podium willen hebben.

Omdat de liefde sterker is en ze weinig te verliezen heeft in Amerika trekt Gloria naar Engeland. Gloria heeft een paar jaar eerder piano gestudeerd en een klassieke graad behaald in het vertolken van Bach. Marc is dan al een paar jaar aan de rol met T.Rex en na een paar gastbijdragen wordt Gloria in 1975 definitief aan de bezetting van T.Rex toegevoegd. Marc en Gloria zijn niet getrouwd, maar wonen wel samen en Gloria bevalt in september 1975 van een zoon: Rolan Bolan. In de jaren 1976-77 heeft Jones alles wat ze zich maar kan wensen. Uitzinnige fans in Northern Soul-clubs, de mogelijkheden om haar oude hits opnieuw op te nemen en de liefde van haar leven in Marc Bolan en haar zoon Rolan. Op 16 september 1977 gaan Bolan en Jones heel veel wijn drinken en Gloria heeft besloten dat de Bob is. De stemming is optimaal als ze 's avonds in Marc's Mini terug rijdt. Door onbekende oorzaak verliest ze de macht over het stuur, schampt een boom en parkeert de Mini in een muur. Marc is op slag dood, Gloria moet naar het ziekenhuis. Als ze daaruit wordt ontslagen, hoort ze dat 'fans het huis hebben geplunderd'. Dat plaats ik tussen aanhalingstekens omdat ik meen dat ik ooit heb gelezen dat de familie van Marc niet wilde dat Gloria er met de bezittingen vandoor zou gaan. In Engeland zijn ze altijd strikter geweest in de combinatie alcohol en verkeer. Bij blikschade ben je je rijbewijs kwijt, bij een dode kan al moord ten laste worden gelegd. Gloria wacht niet de rechtszaak af en vertrekt met zoon Rolan naar Amerika. De Engelse rechter beslist dat het een noodlottig ongeval is geweest.

In 1981 neemt Soft Cell een diepe buiging naar de Northern Soul-beweging door 'Tainted Love' op de plaat te zetten. De rest is geschiedenis want het zal vooral hun versie zijn die maakt dat het nummer een 'evergreen' is geworden. Een paar maanden na het ongeval brengt Gloria de elpee 'Windstorm' uit welke ze opdraagt aan de herinnering van Marc Bolan. Ik heb overigens de Amerikaanse persing van de single met 'Cry Baby' op de b-kant. De laatste is een nummer dat Jones samen met Bolan heeft geschreven. Muzikaal is het geen stamper in de orde van 'Tainted Love' of 'Come Go With Me', maar kun je op bepaalde momenten een snik 'voelen'. Gloria en Rolan zijn in 2010 een opleidingsinstituut begonnen dat de naam van Marc Bolan draagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten