zondag 4 juli 2021

Diagonaal zeven letters; Wieden-weer-ga


Het slapen is de afgelopen dagen flink in de war geraakt en zo kan het zijn dat ik deze morgen om zeven uur klaarwakker ben. Ik stap uit bed en kijk op de computer. Ik heb een boodschapje voor dampvloeistof in Meppel maar Buienradar voorspelt weinig goeds voor deze dag. Ofwel: Tot de lunch zal het nagenoeg droog blijven en daarna staan pittige buien ingetekend voor Uffelte. Bij Meppel en Steenwijk staan deze voor ruim twee uren later op de rol. Ik zou natuurlijk eerst naar Meppel kunnen fietsen. Daarna door naar Steenwijk want de supermarkten in Meppel gaan pas om twaalf uur open en Havelte om een uur. Mijn favoriete Albert Heijn in Steenwijk opent reeds om negen uur de deuren. Ik heb vers spul nodig en dan is het een gok om hiermee van Steenwijk naar Uffelte te fietsen. Ik heb eens eerder een schaaltje vlees moeten weggooien omdat het bol stond en toen was het nog niet eens echt tropisch heet. Heel veel ideeën maar niets dat in de buurt komt van de uiteindelijke dag. Even na tien uur stap ik op de fiets. Ik fiets de Dorpsstraat uit en ga met een bochtje om Rheebruggen heen. Zoals wel vaker gebeurt, hangt hier weer precies een bui met vrij dikke druppen. Ik ben blij dat ik mijn nylon jasje aan heb want deze droogt al snel weer op. De lange broek duurt een beetje langer. Met name het jasje vervloek ik kort daarop want het is broeierig warm geworden. De eerste zorg is om op een creatieve manier in Meppel te komen.

Eerst fiets ik naar de rand van Ansen en ga rechtsaf de Ruinerdijk op. Die fiets ik helemaal uit tot aan de Meppelerweg. Ik twijfel even of ik de weg zal oversteken en schuin over naar Berghuizen te gaan. De lucht kleurt niet al te fijn die kant op en ik besluit de Meppelerweg te volgen tot Westeinde. Vanaf daar fiets ik hetzelfde stuk als dat ik een maand geleden op zaterdag heb gedaan. Bij Blijdenstein ga ik nu de Weg Naar De Bloemen in. Vlak buiten het recreatiegebied trekt de camping op de hoek mijn aandacht met een ijsje. Ik besluit echter een extra kopje cafeïne te nemen en heb een leuk gesprek met de uitbater. Dan fiets ik naar het tankstation voor de vloeistof en is het inmiddels twaalf uur geweest. Ik zou op mijn dooie akkertje naar Havelte kunnen fietsen en om 13.00 uur bij de winkel kunnen zijn. Of via een bocht naar Steenwijk omdat ik daar ook wel oren naar heb. Hoe dan ook: We gaan nog niet naar huis, want daar is het veel te mooi weer voor. Ik besluit over Hesselingen te fietsen en zit al snel op de Staphorster Grote Stouwe. Ik ben hier al een tijdje niet geweest, maar weet eigenlijk wel dat het niet kan. Ik verwacht dat ik nog met een brug over het kanaal bij de Zomerdijk kan komen. Bij Hamingen eet ik een broodje en drink mijn beker ijskoffie. De jas gaat definitief in de fietstas. Die ga ik niet meer nodig hebben. Het is dan al wel duidelijk voor mij dat ik over Baarlo naar Zwartsluis zal gaan. Dan vermoedelijk over Blauwe Hand en Giethoorn naar Steenwijk. In Zwartsluis gaat het al kriebelen.

Ik bevind me in de Wieden. Een prachtig gebied waar ik wel eens kwam toen ik in Steenwijk of Nijeveen woonde. Vanuit Uffelte is het een tandje teveel. Nu sta ik aan de rand van de Wieden en kan ik net zo goed het ervan nemen? Bij een knooppunt moet ik een groot besluit nemen. Of rechtsaf over Belt-Schutsloot en een stukje Blauwe Hand naar Giethoorn. Of linksaf over Barsbeek en Sint Jansklooster. Ik kies voor het laatste en dat betekent een bocht van zestien kilometer. Ik begin dorst te krijgen en hoop in Sint Jansklooster iets te treffen. Nee, de herberg ziet er verlaten uit op dit tijdstip. Onderweg hoop ik op iemand met een vriezer met ijsjes of een theetuin, maar niets van dat alles. Even voor het pontje van Jonen ga ik er al doorheen zitten. Als ik bij het pontje kom, staat daar ruim dertig man te wachten. In verband met de maatregelen mogen hooguit acht mensen mee en dit betekent dat ik een half uur sta te wachten. Het is precies datgene dat mijn spieren even van me verlangen, maar er is niets te drinken of te eten. In Dwarsgracht kom ik wel langs een hotel, maar vermoed dat je daar eerder blut dan dronken bent. Ik fiets verder naar Giethoorn-Noord. Het zadel gaat me dan andermaal goed vervelen en de dorst is onbeschrijflijk. In Noord zitten alleen maar hotels en zo strijk ik neer op een terrasje. Twee bitter lemon (bij extreme hitte mijn favoriete drank)en een stuk appeltaart met slagroom stap ik als herboren op de fiets. Steenwijk komt in zicht maar de lucht wordt er niet mooier op. Bij het tankstation aan de Ruxveenseweg haal ik een grote fles AA Drink en een krentenbol met kaas. De bediende weet me te vertellen dat Steenwijk over een half uur buien krijgt. Ik verwacht dat de bui al in Uffelte moet zijn geweest. Als ik bijna bij Havelte ben, een half uur na mijn bezoek aan het tankstation, hoor ik dat het achter mij buldert. Buienradar heeft het op de minuut nauwkeurig voorspeld in Steenwijk.

In Havelte doe ik boodschappen en fiets daarna stevig door naar huis. In Uffelte voel ik de eerste drupjes al. Ik ben een kwartier binnen of het feest gaat los. Ik wil net mijn achterwerk plaatsen op de toiletpot als ik merk dat het water omhoog komt. Ik hou het nog even in totdat het droog is geworden. Ik slaap een anderhalf uurtje om de meeste moeheid van me af te schudden en ga dan bezig met de show waarmee ik net klaar ben. Straks eens proberen of ik de slaap weer in de nacht kan krijgen. De twee afleveringen van de 'Gele Bak Top 100' krijgen jullie morgen van mij. Die ga ik overigens binnen juli houden, de zeventien afleveringen zijn té druk. Ook heb ik vanmorgen afgerekend bij Mark en verwacht binnenkort weer een mooie lading singles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten