dinsdag 13 juli 2021

Week Spot: Adriana Evans


Tot een week geleden dacht ik dat ik het dit jaar heel anders zou doen met de 'Vinyl Summer Spirti Of'. Nu blijkt dat ik vorig jaar de jaren negentig en nieuwe eeuw eveneens los van de jaren tachtig heb behandeld. Deze zondag ga ik me bezig houden met het jaar 1990. Als ik het volgend jaar opnieuw doe, zal het wederom 1991 worden of ik moet nog flink aan de bak om méér interessant werk van 1992 te krijgen. De rest van de jaren negentig is té minimaal om een uur vol te krijgen, laat staan drie uren. Zaterdag zal ik me richten op alle soul en aanverwante zaken van 1990 tot en met de dag van vandaag. Qua jaren negentig zit ik namelijk ook nog maar net aan een uurtje. Morgen ga ik weer een kwart eeuw terug in de tijd naar juli 1996 en de beginperiode van mijn JWG-baantje op de redactie van de krant. Vanavond kan ik ook een reisje maken van vijfentwintig jaar, alleen dan minder persoonlijk. Hoewel de kersverse Week Spot pas vier weken geleden op single is uitgebracht, stamt het nummer oorspronkelijk uit 1996. Ik heb het dan over 'Looking For Your Love' van Adriana Evans.

Soul4Real is de naam van een Spaanse platenmaatschappij, opgezet door een aantal soul-liefhebbers die eveneens een festival in stand houden. Soul4Real doet niet aan rechtstreekse heruitgaven. Het zijn altijd 'exclusieve' singles in een gelimiteerde oplage. Vaak zijn het onuitgebrachte demo-opnames en de single van Adriana Evans valt daarbij uit de toon. Het nummer is namelijk al vijfentwintig jaar beschikbaar, maar dan voornamelijk op cd. Ik weet zelfs niet eens of er een vinyl-versie van het album bestaat, maar feit is dat dj's zweren bij een single. Hierdoor is toch nog steeds sprake van een 'exclusieve' single. Er wordt veel aandacht besteed aan de singles en dat kun je zien aan de fraaie gelamineerde fotohoes. Op de keerzijde een kort verhaaltje en daar wil ik wel even op inhaken.

Alex Aguayo beschrijft hier dat muziek veranderlijk is als het weer. Hoe in de late jaren tachtig de synthesizers en andere elektronica haar intrede heeft gedaan in de muziek en dat 'pas rond 1996' een aantal muzikanten terug wil naar de basis. Het is maar net uit welke positie je dat bekijkt. In de rock heb je de 'stoner'-beweging waar met behulp van authentieke apparatuur en opnametechnieken wordt getracht om in de buurt te komen van oude Black Sabbath-elpees. In 1996 heb je in Engeland de band Kula Shaker welke schaamteloos de jaren zestig dunnetjes overdoet. In de wereld van de soul heeft de harde elektronische bassdrum nog de overhand en zet het Daptone-label omstreeks 2003 de trend in om weer authentieke soul te maken. Natuurlijk wil Adriana dit ook in 1996, maar zover ik kan nagaan is ze één van de weinigen in het genre dat dit besef al in 1996 heeft.

Adriana Evans wordt voor het eerst opgemerkt als ze meedoet op een plaat van Dred Scott, de man die ook haar debuutalbum zal produceren. Hoewel het album in 1996 wordt opgenomen, vermeldt Wikipedia 1997 als verschijningsjaar en het piekt op een 33e plek in de Amerikaanse Hiphop/R&B-hitlijst. Er verschijnen twee singles van het album, maar deze doen erg weinig. Evans heeft hoge verwachtingen van het album en voelt zich gedesillusioneerd als dit niet uitkomt. Ze vertrekt daarop naar Brazilië en haar volgende werk dateert pas van 2004. Sindsdien brengt ze geregeld werk uit, alleen blijft het nu ver buiten het bereik van de mainstream-hitparade. Haar debuutalbum wordt in de soul nog altijd geroemd, hoewel de vinyl-dj's toch vaak zijn gefocust op singles. Soul4Real heeft nu dan het verrukkelijke 'Looking For Your Love' uitgebracht op een single.

Haar meest recente album is van 2010 en verder is ze inmiddels getrouwd met Dred Scott. 'Looking For Your Love' is nooit eerder als (cd-)single verschenen en toch is dit het liedje dat al jaren in de lucht hangt. Hoewel het nummer niet bepaald nieuw is, bepaalt het nu al voor een zeker deel het geluid van mijn zomer van 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten