maandag 18 maart 2019

Singles round-up: maart 4



Tot slot vanavond het laatste deel van de 'Singles round-up'. Over twee weken kunnen we niet alleen zien hoe deze twintig singles er voor staan in de 'Eindstreep' maar eveneens in de Blauwe Bak Top 40. Laat me maar meteen vervolgen met de laatste vijf singles van deze maand.

* Gene Redding- Do It With Love (US, Haven, 1976)
Mark adverteert zijn singles met Youtube-clips. Hierdoor kun je niet dekwaliteit beoordelen maar aan de andere kant verkoopt Mark ook geen ‘rotzooi’. Vaste klanten weten wat ze kunnen verwachten. Soms is een plaatje niet verkrijgbaar op Youtube en dat is wanneer hij zijn Numark PT01USB pakt en een korte video maakt met de eigenlijke single. Dat gebeurt zonder vermelding van artiest of titel en het label is vaak te vaag om de plaat te herkennen. Je koopt dus ‘blind’ en dat werkt in sommige gevallen goed. Dit is de laatste plaat die ik reserveer en hoor dan van Mark dat het Gene Redding is. Van hem heb ik ‘This Heart’ in de Blauwe Bak en dat plaatje is sinds de zomervakantie gaan ‘spelen’ voor mij. ‘This Heart’ is een compositie van Dennis Lambert en Brian Potter, de mannen die veel smakelijke ‘blue eyed soul’ hebben geschreven. Op dit plaatje is het duo actief als producenten, het liedje zélf is geschreven door Redding met Willie Harry Wilson. Het begint als ‘Drift Away’ van Dobie Gray. Het mondt uit op een midtempo-deuntje met een refrein dat ‘catchy’ genoeg is, maar zeker niet van de hand van Lambert en Potter. Die mannen moet ik hoognodig nog eens een standbeeld aanbieden!

* Rufus- I Finally Found You (US, ABC, 1973)
P.J. Proby is de voornaamste reden van aanschaf, gevolgd door Bo Kirkland en Ruth Davis. En, ach, Rufus…? Totdat ik besluit de video te beluisteren. Ja, het is niet zonder reden dat het op de pagina van Mark wordt aangeboden. Het is niet de ‘filler’ die ik had verwacht maar een bloedstollend mooi nummer met een zeer overtuigende Chaka Khan. De a-kant is, ‘Whoever Is Thrilling You’, meer het traditionele vroege Rufus –werk, ietwat aan de funky kant maar prettig genoeg.

* Simtec Simmons- Some Other Time (US, Innovation 2, 1975)
Met The Shirelles en Shirley & The Shirelles heb ik het geluk dat ze vlak bij elkaar staan in de koffers. Alleen Joe Simon vult nog flink wat ruimte tussen Simmons en Simtec & Wylie. Inderdaad, het is Simtec van Simtec & Wylie. In 1975 is het vooral een ‘business’ van de familie Simmons. ‘Some Other Time’ heeft een magische stereo-productie! De stemmen lijken uit alle hoeken te komen. Het is een fraai midtempo-geval waar ik niet genoeg van kan krijgen. ‘Classified Crazy Man’ op de andere zijde neigt meer naar disco en moet ik nog even op me in laten werken. Vooralsnog hou ik het bij ‘Some Other Time’.

* Smoke City- Love Affair (US, AMPI, 1988?)
Na een paar singles op Epic in 1985 en 1986 lijkt Smoke City veroordeeld tot een opname in eigen beheer. Het is de enige release op AMPI en 45cat geeft geen duidelijkheid over het jaartal. De gele labels en de rode lettering doet denken aan het jaren zeventig-label Tri-us, maar ook aan het private God’s City Sounds waar ik een gospel-plaat van heb. ‘Love Affair’ is een ‘slick ballad’ uit de late jaren tachtig, laat daar geen misverstand over bestaan. Als het een hit zou zijn geweest, had je dit in ‘Candlelight’ kunnen horen omlijst met een gedicht. Het past echter helemaal bij een recente trend van Barbara Carr en Hi-Gloss. Hoewel het natuurlijk niet gaat om grof geld verdienen, heb ik een gevoel dat deze eigen beheer-soulplaatjes binnen onafzienbare tijd flink in prijs gaan stijgen. Het is dus nu of later veel meer betalen…

* Sylvia- Sunday (US, Vibration, 1973)
Ach vooruit! We gaan het eerst even over de a-kant hebben. Een heuse novelty! Sylvia heeft ‘Je T’Aime Moi Non Plus’ van een nieuwe tekst voorzien en krijgt Serge Gainsbourg de credits voor de muziek. Zijn rol wordt gespeeld door Ralfi Pagan. Ik moet dan meteen aan hekserij denken. ‘Soul Je T’Aime’ is het grapje van Gainsbourg en Jane Birkin maar dan op zijn Amerikaans. Sylvia heeft een talenknobbel want ik meen ook Italiaans te horen. Snel over naar de b-kant. Ik keek laatst op de website van de SGP en dat wil terug naar een zondagse rust. Een rust zoals dit kantje van Sylvia? Een hartverwarmende finale van de ‘Singles round-up’ van maart. Later deze maand ga ik bepalen hoe de Blauwe Bak Top 40 over de maanden december tot en met maart eruit moet zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten