vrijdag 21 december 2018

Jassen door 2018...



Het jaar loopt ten einde en het terugblikken kan beginnen. Ik kijk nu al uit naar het 'eindoordeel' van dit jaar op oudejaarsdag want het mag duidelijk zijn dat 2018 een dikke voldoende krijgt van mij. Een dag eerder, of misschien nog wat eerder, doe ik de 'Eindstreep' met eveneens een top tien van favoriete Gele Bak-platen uit het jaar. Ik heb in 2018 echter niet alleen singles verzameld. Ik ben ook begonnen men een collectie waarvan het nooit de bedoeling is geweest om een collectie te bouwen. Een foto zegt niet altijd meer dan duizend woorden en dat geldt zeker als je kleding via het internet gaat kopen. Het is niet zo zeer een verzameling als wel een 'strijd' die ik in 2018 mag voeren, maar eentje die op een bepaald ogenblik gewoon hilarisch wordt. Missie van de strijd is om ten eerste een geschikte zomerjas te vinden en ten tweede een winterjas. Of eigenlijk is die eerste al gekocht voordat de zomerjas kan worden besteld. Of zit het nog iets anders? Ik jas er met alle liefde een berichtje door heen over de buitenkleding...

Ik heb het een paar maal ontzettend goed getroffen met de winterjassen. Zo neem ik in september 2011 een donsjack van Le Cocq van het kledingrek van het Leger Des Heils. Precies mijn maat en waarschijnlijk alleen gebruikt voor een weekje wintersport. Het houdt me drie winters warm en de schade is vijf euro. Op een gegeven moment wil ik de jas wassen, maar dat doe ik verkeerd. Dergelijke jassen dien je te wassen met een paar tennisballen. Als die schoon uit de machine komt is het dons binnen de kolommen verworden tot minuscule watjes. Ach, de rits heeft zijn beste tijd ook al gehad en zo ga ik de stad in op zoek naar een winterjas. Die haal ik bij de Zeeman en echt spotgoedkoop. Toch durf ik deze niet te wassen en na een paar jaar is dat wel nodig. Zo is het dan september 2017 en ik kijk rond op het internet voor een geschikte winterjas. Middels een advertentie op Marktplaats kom ik terecht bij United Wardrobe. Deze 'app' (ook gewoon als website te bezoeken op een desktop) is afgekeken van het Duitse Kleiderkreisel. Het oorspronkelijke idee is dat je je garderobe op de foto zet en vervolgens ruilt met andere gebruikers. Het is tegenwoordig 90 procent tegen harde contanten en ook weten een paar professionele handelaren hun waar op de site te krijgen. Hier zie ik een jas dat me helemaal okay lijkt, ook al ga ik over één nacht ijs. Het resultaat is niet alleen een jas die niet heel erg warm is, maar bovendien na een half jaar begint te scheuren.

United Wardrobe gaat een tijdje een soort van 'hangplek' worden, temeer omdat ik mijn schoenmaat heb ingevuld en hoop een paar vlotte schoenen te vinden. Met de zomerjassen is het ook al een paar jaar behelpen. De laatste die ik heb gekocht is té dun en de oudere zomerjassen zijn niet meer netjes genoeg. Ik heb gelukkig ook al wat andere dingen gekocht via United Wardrobe en dus ben ik niet meteen teleurgesteld als het eens mis gaat. Dat is eerst al met een paar Nike-schoenen voor een fractie van de nieuwprijs. Vervolgens met de eerste zomerjas waar ik mijn oog op heb laten vallen. Het is betaald en na lang aandringen zal de verkoper het dan eindelijk op de bus doen. Dat is het laatste contact dat we hebben gehad en ik heb de jas nooit gezien. Voordeel bij UW is dat je in zo'n geval je geld honderd procent terug krijgt en dus heb je niets te verliezen. Ik kan zo snel niet een vergelijkbare jas voor dezelfde prijs vinden en dan besluit ik dat ik terug wil naar de basis: Een zwart bomberjack.

Dat zouden jullie kunnen herkennen van 'Het zilveren goud'. Ik koop van mijn eerste zelf verdiende geld een zwart bomberjack. Totaal niet geschikt voor de winter, maar wel stoer! Ik wil een kwart eeuw later weer zoiets hebben en stuit daarbij op een zwarte Urban Classic in mijn maat en voor een leuke prijs. Ik ben teleurgesteld als die binnen komt. Het is niet van dat 'zachte' nylon als in de jaren negentig en het glanst ook niet. Alleen de oranje binnenvoering toont dat het een bomber is en voor de rest is het een 'saaie' jas. Bovendien is de jas redelijk gevoerd en té warm voor de zomer. Vervolgens zie ik een 'vintage' jasje voor nóg minder. Ook is deze rood in plaats van het eindeloze zwart. Dat jasje blijkt 'oversized' voor de maat en het label laat zien dat het een 'M' is. Niet erg bij een zomers bomberjack, maar hij valt iets té kort op de rug. Ik ga deze vooral tijdens de vakantie veel gebruiken. We hebben het hier over de warmste maanden van het jaar en terwijl de spreeuwen dood van het dak vallen, bevestig ik de aankoop van de eerste winterjas!

Op United Wardrobe gaat het vooral om dure merkkleding die nu eens betaalbaar(der) is door een zorgvuldige eerste eigenaar (m/v). Ik leer een aantal merken 'kennen' en eentje daarvan is Dsquared. Een ontzettend duur merk dat heel veel naslag kent. Dan zie ik deze 'nepperd' die ook als een '1 op 1 kopie' wordt aangeprezen. Voor de prijs heb je weinig keuze in je lokale winkelstraat. Ik zit evenwel een paar weken te dubben want hij is een beetje 'over the top'. Ik schaf het aan hoewel ik meteen weet dat het niet praktisch is op de ligfiets. Het is een langer model en in de stoel van een ligfiets zit je niet lekker als daar een jas tussen zit. Hij is me zelfs ietsje te groot maar de eerste maanden hangt het werkloos in de kast. Het is immers zomer en ik ben nog steeds niet geslaagd met een zomerjas?

De liefde voor honkbaljassen duurt al een half leven en ik heb verschillende jassen gehad door de jaren heen. Deze 'look' is weer redelijk populair bij 'hipsters' en dus kun je ze nog genoeg vinden op United Wardrobe. Vaak 'oversized' voor de vorige eigenaresse, hetgeen betekent dat het een volwaardige mannen-XL is en mij mooi gaat passen. De eerste heeft een paar onduidelijke foto's, maar voor de prijs durf ik de gok aan. Hij is uit de jaren negentig en in een matige staat en bovendien voelt het niet aan als een stevige kwaliteit. Bij het lostrekken van de knopen ben ik al bang dat het gaat scheuren. Bovendien is de kleur héél erg schrikbarend blauw. Ik heb het één dag aangehad, de eerste maandag van de vakantie. Op zichzelf best gaaf maar ook weer té dun. Dan zie ik vervolgens een aanbod dat al even goedkoop is. Ik kan het nauwelijks geloven want het lijkt helemaal 'nieuw' hoewel de eigenaar zegt dat hij de jas vrij vaak heeft aangehad. Hij heeft geen verwijzing naar een club maar ik heb het gevoel dat het de jas van een honkbalvereniging is geweest. De écht stevige kwaliteit uit de late jaren tachtig en eigenlijk té mooi om te dragen. Bovendien breekt kort hierna de herfst aan en dan is deze opeens weer té fris. Dan ga ik weer gebruik maken van het eerder genoemde zwarte bomberjack en deze gebruik ik tot op de dag van heden en vooral bij regen. Hoe 'saai' die ook is, hij is zonder meer waterdicht!

Qua winterjassen heb ik echter reeds jaren een fascinatie voor de 'plastic' jassen. Als iets absoluut niet wind doorlatend is, dan moet het wel dit materiaal zijn. Ik heb mijn 'favoriet' al een tijd geleden uitgezocht: Specifiek deze lichtblauwe kleur. Hij duikt echter meestal op in kleinere maten. Ik ben eens nieuwsgierig naar de marktplaats van Facebook en zie dan deze advertentie. De verkoopster weet blijkbaar niets af van de verzamelwaarde van deze jassen want haar startprijs is belachelijk laag. Als ik zou willen, had ik de jas binnen een uur voor het driedubbele kunnen verkopen, maar... de duim kan omhoog. Ik heb goed gegokt met de maatvoering en... de jas lijkt niet langer te zijn gebruikt dan een weekje op de wintersport. Of het nu snikheet, een koele zomer, regen, sneeuw, wind of hagel wordt in 2019: Ik heb voor iedere situatie een jas binnen handbereik...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten