zaterdag 22 december 2018

Blauwe Bak Top 100: 31-40



Ik heb zojuist de onderste vijftig van de Blauwe Bak Top 100 gedraaid op Wolfman Radio en dat was goed voor drie uren en vijftig minuten. Omdat ik nog wat adrenaline kwijt moet, publiceer ik nu het volgende deel van de Top 100. Deze platen zijn volgende week dan weer te beluisteren in 'Do The 45'. Ik ga nu echter meteen door met de nummers 40 tot en met 31.

40. I Destroyed Your Love-Special Delivery (US, Mainstream MRL 5573, 1975)
Het begint in 2017 met een single van Terry Huff. Ik heb hem een paar weken ervoor gekocht van Mark maar ben niet helemaal zeker van de plaat. Dan bepaalt 'Raddraaien' dat ik een verhaaltje mag schrijven over de single van Huff en ontdek het verhaal achter de artiest. Opeens kan ik 'Where There's A Will' beter waarderen en kijk ik ook rond voor andere titels van Huff of zijn band Special Delivery. Dit 'I Destroyed Your Love' zit tweede kerstdag in de '5-4-3-2-1 Sale' en zo vinden we deze plaat dit jaar op veertig in de Top 100.

39. Ask The Girl Who Knows-Sherry Pye (NL, Bobo Sounds BBS 11.201, 1969, re: 1981)
Geen mens die het in de gaten lijkt te hebben, maar in Nederland worden in de begin jaren tachtig heel veel obscure jaren zestig-singles opnieuw uitgebracht op labels zoals dit Bobo Sounds. Hoewel de platen tegenwoordig in trek zijn in de Carib, lijkt me dat het destijds is gedaan voor de Belgische Popcorn-scene. Dit plaatje van Sherry Pye kent een upbeat a-kant dat het vreemd genoeg nooit heeft gemaakt in de Northern Soul terwijl het uitermate geschikt is daarvoor. Dan hebben we het niet over 'Ask The Girl Who Knows' want dat is een midtempo-Popcorn-ding met een redelijk 'deep' zingende Sherry Pye. Het is mijn favoriete kant gebleken.

38. Baby You Saved Me-George Perkins (US, Soul Power SP-113, 1972)
Hem ken ik uitsluitend van 'Crying In The Streets' en weet dat hij een paar uptempo dingen heeft gemaakt. Dit 'Baby You Saved Me' valt niet in deze categorie maar is wel een nummer waarvan ik enorm ben gaan houden. Southern soul in zijn puurste vorm!

37. Love’s Alive-Coffee (Frankrijk, De-Lite VG 108 101625, 1982)
Het begint als een 'running gag'. In 'From The Catacombs', de Northern Soul-show van mijn radiocollega Lee, zit een 'ongoing stroy' met in de hoofdrol het trio van de (reeds in 1979 overleden) arrangeur Norrie Paramor. Norrie komt echter iedere week met zijn trio in zijn studio spelen en zo doet ook een 'security guy' zijn intrede. Roger blijkt ook niet onverdienstelijk piano te spelen en heeft ervaring opgedaan in de jaren zeventig met Coffee & Cream. Coffee was in dat geval zijn donkere ex-vrouw. De grap krijgt handen en voeten als ik ontdek dat Coffee platen heeft gemaakt. Ik koop de single in eerste instantie als grape, maar 'Love's Alive' begint stevig te groeien bij mij. En met dit mooie resultaat als gevolg!

36. I’m For You, You For Me-The Dealers (US, Muscle Shoals MSS 9800, 1978)
Ik smelt helemaal bij 'rijke' crossover-intro's. Hoe meer tempowisselingen en hoe wilder het orkest, hoe beter. Toch kan uitgekleed ook heerlijk zijn. Deze single van The Dealers is een puur liedje zonder poespas waarvan ik niet genoeg kan krijgen.

35. Never Let You Go-Bloodstone (UK, Decca F 13454, 1972)
Ik dank Bloodstone in de eerste plek aan Quentin Tarantino. De regisseur gebruikt 'Natural High' in de film 'Jackie Brown' en middels de soundtrack raak ik verslingerd aan het nummer. In 2011 koop ik de single. Jaren lang denk ik dat dit alles is wat Bloodstone kan en dan tref ik 'Girl'. 'Never Let You Go' is de overtreffende trap op de twee. Het begint heel spannend en wordt dan een midtempo tune terwijl de zanger aan het einde alle registers opentrekt. Kippenvelmomentje.

34. Wendy Is Gone-Ronnie McNeir (US, Prodigal P614, 1973)
'Sitting In My Classroom' is een duur betaald item in de Northern Soul, maar zijn jaren zeventig-spul is niet van mindere kwaliteit. Neem nou dit fraaie 'Wendy Is Gone' dat ergens klinkt als Marvin Gaye in zijn 'What's Going On'-periode. De plaat is pas in de vakantie gaan groeien voor mij.

33. Always Together-The Dells (US, Cadet 5621, 1968)
Mark heeft bepaalde liefhebberijen waarvan wij, zls klanten, van mee profiteren. Denk aan zijn liefde voor Latimore, Otis Clay, Tyrone Davis en zo nog een paar. Hij noemt The Dells vaak zijn meest favoriete band en prijst dit 'Always Together' aan als één van hun allerbeste singles. Dat hoeft niet veel te kosten en dus kaap ik een exemplaar mee.

32. I Learned About Life-Jackie Wilson (US, Brunswick 55536, 1975)
Het klootjesvolk heeft Otis Redding, voor mij is Jackie Wilson 'The King' van de soulmuziek. In de midden jaren zeventig raakt hij in coma en ik dacht dat zijn muzikale carrière in 1972 was afgelopen. Nee, dit 'I Leavned About Life' verschijnt dus nog in 1976. Wilson pikt nog net iets mee van de heersende disco-trend en doet dat op een uiterst smaakvolle manier.

31. Somebody’s Watching You-Little Sister (US, Stone Flower 45-9001, 1970)
Als ik deze plaat behandel in de 'Singles round-up' schrijf ik enthousiast dat Sly & The Family Stone ook hun eigen versie heeft opgenomen. Als ik door de speellijsten blader van 'Afterglow' en 'Tuesday Night Music Club' zie ik zelfs dat ik deze opname heb gedraaid zonder dat ik af weet van de Little Sister-versie. Als november 2018 ooit een soundtrack moet krijgen, is 'Somebody's Watching You' in ieder geval de eerste track op het album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten