vrijdag 28 december 2018

Fietsen door 2018 deel II



Ik heb ooit eens gezegd dat ik minimaal zevenduizend kilometer per jaar wilde fietsen met de Pioneer. Aan de ene kant denk ik dat ik daar vorig jaar niet aan ben gekomen, maar getuige een 'fietsbericht' van vorig jaar lijkt het desondanks tot zesduizend te zijn gekomen. Nu moet ik nog dertig kilometer om de zevenduizend te bereiken. Het oorspronkelijke plan was om komende zondag nog een blokje om te doen en wellicht dat ik dit eveneens ga doen. Ik ben vooral vandaag eindjes om gefietst naar het werk en terug. Dat heeft als resultaat dat ik wellicht maar acht kilometer hoef te fietsen na morgen om op de zevenduizend te komen. Op en neer naar Havelte zou al voldoende zijn. In dit tweede deel van 'Fietsen door 2018' schets ik het jaar aan de hand van de (gedocumenteerde) fietstochten van mei tot en met augustus.

De uitzonderlijke zomer zal vast voor veel fietsvertier hebben gezorgd? Ja! Alleen speelt het meeste af tussen Uffelte en Steenwijk en soms een bocht om. De zaterdag is mijn vaste werkdag geworden. Collega's hebben dan steevast maandag vrij zodat ze een soort 'weekend' hebben, maar ik wil mijn sortering op maandag niet kwijt en heb dus dinsdag vrij. Het heeft wel als resultaat dat ik zondagmiddag helemaal uitgeteld ben en liever een beetje rondhang achter huis dan dat ik in de stoel van de Pioneer ga zitten. Werken in Steenwijk heeft immers een voordeel: De kortste route is over Darp en Havelterberg en je waant je op vakantie tot aan het fietstunneltje. De bankjes worden vooral benut op de terugweg. Op het hoogste punt van de weg tussen Havelterberg en Darp staat een bankje in de schaduw van hoge bomen. Daar mag ik ontzettend graag even zitten uit het werk. Beetje drinken en een scheutje nicotine tot mij nemen, maar vooral genieten van de fietsers en de zang van de bewoners van het bos. Ik heb geen specifieke datums voor deze tochten maar het bestrijkt voornamelijk de periode tot en met mijn zomervakantie. Er is ook een tochtje vanuit het werk welke door het Drents-Friese Wold gaat en over Vledder en Wapse naar Diever en Dwingeloo. Mijn vermoeden zegt dat het in juli of augustus is geweest. Het is in ieder geval een keer uit het werk en het is ten bate van dampvloeistofjes in Diever.

Als mijn moeder met Hemelvaart in Nederland is, is dat een vaste prik. Ze is echter een paar keer naar Denemarken geweest in die periode en is het voor het eerst sinds 2015 dat ik haar bezoek op Hemelvaartsdag. Ofwel: Op woensdag er naartoe en donderdag later op de dag naar huis. In 2015 nog vanwege 'Floorfillers', maar tegenwoordig omdat ik op de vrijdagmiddag moet werken. Het weer lijkt zo gunstig dit jaar dat ik op de fiets ga. Woensdag is het snikheet en ik heb een stukje tussen Wolvega en Heerenveen zijwind. Verder heb ik alles wind in de rug. Het is de eerste keer voor mij over het verkeersplein in Joure. De volgende dag is het weer omgeslagen. Grijs, koeler en... de wind is gedraaid! Ik heb dus opnieuw wind in de rug en 'vier' dit tussen Lemmer en Ossenzijl met een tussenstop in Kuinre. De volgende gedocumenteerde route is zéér bizar te noemen. We verplaatsen ons daarvoor naar zondag 27 mei.

Het is al geruime tijd snikheet en je kan als het ware de buien 'voelen' en wil ze bijna aan de haren het land binnen trekken. Buienradar heeft vaak gelijk? Dat is wel mijn indruk. Deze zondag hebben ze het echter he-le-maal mis! Het voorspelt voor de hele route droog, warm en zonnig weer hoewel de lucht (als in: geur) anders doet vermoeden. Ik heb thuis al besloten dat Sleen het keerpunt gaat worden en ook daar zal het de middag droog blijven. De foto is de heenreis genomen bij de molen tussen de Anserdennen en Ruinen. Voorbij Hoogeveen betrekt de lucht, maar ja... het zou droog blijven. Ik ben bijna in Sleen als ik merk dat het achter mij weerlicht en dat het gebulder geen motoren op de snelweg zijn. Ik kom Sleen binnen fietsen en ga geld pinnen. Ik wil graag op een terrasje koffie met gebak hebben. Veel succes! Alles is gesloten in Sleen. Op dat moment gaat boven het luik open. Ik sta aanvankelijk bij de bakker op het terras totdat deze automatisch het zonnescherm intrekt. Ik vlucht de weg over en vind een richel onder de luifel van de drogist. Fiets en ik staan droog voor een uur en... in dat uur? Ik maak beelden met de videocamera. De hele straat staat blank en er trekken twee woeste onweersbuien over. Om half zeven wordt het droog en ga ik snel fietsen. In Zweeloo (of Aalden of Meppen, ik haal ze altijd door elkaar) haal ik snel een softijsje en fiets weer verder. Ik heb de wind in de rug en het blijft grijs. In de buurt van Wijster ontmoet ik een tweede onweersbui en weet deze te 'ontwijken' door met recordsnelheid te fietsen. Mijn vermoeden blijkt waar: De snelweg van Meppel naar Groningen houdt de bui tegen. Als ik eenmaal aan die kant ben, zie ik dat het ook hier stevig heeft geregend. Ondanks de onweersangst nabij Wijster een memorabele tocht!

Vrijdag 20 juli! Ik wist nog dat het de eerste avond was van Vogelpop, het alternatieve muziekfestival in Ansen. Ik fiets die avond 'een eind om' vanuit het werk. Het is inderdaad ietsje langer. De snelste weg vanuit Meppel is om meteen het noordoosten in te gaan naar Havelte. Het is 'toeristisch' om over Ruinerwold te gaan en de eindeloze Dr. Larijweg te volgen. Van daaruit kun je het zo bont maken als je maar wilt. De weg loopt bijna door tot Ruinen en je hebt drie verschillende mogelijkheden om de tocht in te korten. Ik fiets dit soms ook op maandagavond en vooral als ik die avond 'Mixed Bag' moet waarnemen voor een radio-collega. Om te voorkomen dat ik tussen half acht en negen 'inkak' voor de show, verleng ik de thuisreis met een uurtje. Ik denk niet dat ik op 6 augustus de radioshow heb gedaan maar ik neem het er wel van deze avond. Helaas heb ik geen fototoestel bij me en moet een foto 'googlen' voor bij het berichtje over de tocht 'die ik zeker niet wil vergeten bij het overzicht in december'. Waarvan akte. Er is nóg een mysterie. Ik heb in juli of augustus op een woensdagavond een eind gefietst. Vanaf Havelte over Frederiksoord, Vledder, Wapse, Diever en Dieverbrug. Blijkbaar heb ik dat niet ergens vastgelegd.

Tot slot volgt de vakantie en de Pioneer mag na de afwezigheid in 2017 wederom mee. We maken deze week ruim driehonderd kilometer. Of meer? Ik denk dat ik het totaal in het bericht heb geschreven. Net zoals mijn zus en zwager volgend jaar wéér naar dezelfde camping gaan, is Sleen volgend jaar ook weer mijn bestemming mét ligfiets. Morgen of zondag kijk ik naar de laatste vier maanden van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten