donderdag 27 december 2018

Fietsen door 2018 deel I



Ik ben vanmiddag er eens goed voor gaan zitten om de fietstochten op te halen. Ik had mezelf voorgenomen om een Word-documentje aan te maken en iedere fietstocht in te vullen, maar helaas...? Een jaar later moet ik het weer doen met mijn blote hoofd, het archief van de fotocamera, de berichten op Facebook en uiteraard de berichten hier. Ik kom in eerste instantie tot een lijst van 18 fietstochten maar daar is inmiddels een 19e aan toegevoegd en ook heb ik nog niet echt nagedacht over de vakantie. Er is in dit jaar ook méér gebeurt dan alleen maar fietstochten en dus wil ik deze tochtjes als leidraad gebruiken door een soort van overzicht. Ik ga dit in drie delen en het eerste deel betreft de maanden januari, februari, maart en april. Bij ieder verhaaltje een foto van mijn geliefde Pioneer en ik weet niet of ik deze foto's eerder heb gebruikt voor Soul-xotica. Bovenstaande foto is van één van mijn allereerste fietstochten in het jaar en is genomen nabij Wanneperveen.

Wie Soul-xotica het afgelopen jaar heeft gevolgd, zal weinig tot geen wanklanken hebben gehoord. Komende maandag mag ik mijn eindoordeel vellen en dat gaat positief worden. De eerste maand is financieel nog een beetje pijnlijk en daarna gaat een waterig zonnetje schijnen. Deze wordt steeds feller en zal me voor de rest van het jaar begeleiden. Het resultaat: Plezier tijdens het werk, fijne radio-uitzendingen, zo nu en dan een stel nieuwe singles en onvergetelijke fietstochten en ook wandelingetjes in de omgeving. Een aantal van de fietstochten heb ik ergens vastgelegd. Een paar ook niet en daar heb ik alleen een herinnering bij en geen datums. In de eerste maanden van het jaar heb ik mijn 'weekend' op dinsdag en woensdag. Dinsdag is mijn vaste vrije dag en omdat woensdag weinig werk is, neem ik de woensdagen vrij. Van januari heb ik geen opmerkelijke fietstochten in mijn archieven. Zondag 4 februari is de eerste échte? Het is een ietwat gure en grauwe zondagmiddag als ik over het Dwingelderveld ga en het stuk Commissaris Cramerpad van Spier tot en met Pesse. Dat ben ik vorig jaar op de avond van Pinkstermaandag gefietst. Ik zal dit jaar nog geregeld dit pad fietsen en terecht: Het is een paar jaar geleden uitgeroepen tot mooiste fietspad van Drenthe. Het is op bepaalde stukken spekglad, het is hartje winter, en op een zeker moment moet ik over zo'n spiegel. In plaats van af te remmen, geef ik gas. Ik voel mijn achterwiel iets weg glijden maar houdt mezelf staande. Even 'kicken'!

Mijn paspoort is al ruim een jaar geleden verlopen en de nieuwe wordt alsmaar uitgesteld. Dan is het woensdag 7 februari. Ik heb een vrije dag en ga dus 's middags naar het gemeentehuis in Diever om een nieuwe aan te vragen. Het weer is dermate mooi dat ik er een mooie tocht van maak. Het is iets waar ik het roerend over eens ben met een kennis uit Steenwijk: In de zomer of in het voorjaar fietsen is prachtig, maar we kunnen beide ook genieten van de winterse pracht in het bos. De zon schijnt uitbundig hoewel er een matige kille wind staat. Goed aankleden en het genieten kan beginnen. Deze dag fiets ik langs Hoogersmilde en ga daarna weer richting Dwingeloo. Daar doe ik boodschappen en daarmee wordt een nieuwe traditie gestart. Een week later kan ik het paspoort ophalen en ga opnieuw naar het Dwingelderveld. Nu heeft de sneeuw er echter een zootje van gemaakt en dat komt het fietsplezier niet echt ten goede. Een week later is het aangenaam maar ook dan heb ik wederom last van de gevolgen van het vochtige weer. Het boodschappen halen in Dwingeloo wordt een beetje een ritueel voor de woensdag en ik zal het in maart nog een aantal keren doen. Helaas heb ik daar geen bewijsmateriaal voor kunnen vinden. Er staat me nog iets bij van een erg mooie woensdag als ik in de buurt van Ansen ben. Er schiet me ook te binnen dat ik bij de extreme kou ook nog op dinsdag heb gefietst en dat ik daardoor even de lappenmand ben in gegaan. Dat laatste zal in maart zijn geweest?

Op Paasmaandag is het negen jaar geleden dat ik gestopt ben met de drank en dat wil ik vieren met een fietstocht. Het is dan echter té wisselvallig en ik blijf thuis. Een week later is het hemels mooi weer en dan keer ik terug naar het Commissaris Cramerpad. De batterij van het fototoestel laat me al vroeg in de steek en dus geen 'drieluik' van de ligfiets bij het bordje van Engeland, het buurtschap nabij Ruinen. Aarzelend kondigt de zomer zich aan en als het zo blijft? Ja, zo zal het een tijdje blijven, maar niet in april. De dag na mijn verjaardag krijg ik last van spit. Ik heb de dag daarvoor mijn verjaardag gevierd met W. in Steenwijk. De terugweg geeft me kippenvel alsook dat van een paar dagen later. Ik moet medicijnen halen uit Havelte en het achterover liggen op de fiets gaat me bijzonder prettig af. Vooral de terugweg: Wind in de rug en voor een bui uit fietsen. Heerlijk gewoon!

Ik fiets vanuit het werk nog wel snel eens een bochtje om en dat tekent mijn 2018 wel een beetje. Werk, vrije tijd en een fietstochtje... het is allemaal mooi iu balans tijdens dit jaar. Morgen vervolg ik de route over mei, juni, juli en augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten